Η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε τη λίστα με τα 8 πιο νόστιμα και παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς αν βρεθεί στην αντίστοιχη χώρα που το παρασκευάζει. Μέσα στη λίστα κάνει και την εμφάνισή της η Ελλάδα, με ένα φαγητό που όλοι ξέρουμε πολύ καλά και απολαμβάνουμε στο κυριακάτικο τραπέζι, αλλά δεν περιμένουμε να ενδιαφέρει τόσο πολύ γευστικά τους ξένους.
Βέλγιο-Waterzooi
Στη Φλάνδρα φτιάχνουν την αρωματική κοτόσουπα waterzooi. Βασικό υλικό το κοτόπουλο, που βράζει μαζί με καρότα, πράσα και σέλερι. Προσθέτουν κρεμ φρες, μυρωδικά και σερβίρουν με ψωμί ή πατάτες.
Σουηδία – Semla
Μεγάλα και αφράτα στρογγυλά ψωμάκια με κάρδαμο, αμυγδαλόπαστα και ζάχαρη, σερβιρισμένα με σαντιγί. Οι φούρνοι όλης της χώρας διαγωνίζονται για το ποιος θα ανακηρυχτεί από τις εφημερίδες ως ο φούρνος με το καλύτερο semla.
Γερμανία – Εisbein
Στη Γερμανία, ειδικά στο Βερολίνο, όλοι μεγαλώνουν τρώγοντας αυτό το πιάτο. Είναι αρκετά λιπαρό, αφού παραδοσιακά φτιάχνεται με χοιρινό κότσι και σερβίρεται με μισό κιλό ξινολάχανο και μισό κιλό φάβα.
Γαλλία-Γλυκάδια vol-au-vent
Γλυκάδια μέσα σε ζυμάρι vol-au-vent με τη συνοδεία καραβίδας. Συχνά τα βρίσκουμε και μαζί με σάλτσα μανιταριών. Κλασικό πιάτο, με ενδιαφέρουσες υφές και πολλή γεύση, που αποτελεί δείγμα υψηλής γαστρονομίας.
Πολωνία-Ζur
Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση και είναι πολύ δημοφιλής στην Πολωνία, η λευκή σούπα με λουκάνικα είναι αγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο. Η σούπα γίνεται από ζωμό ριζώδους μαϊντανού, καρότα, πράσα, κρεμμύδια, λιωμένες σκελίδες σκόρδου, και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια. Προσθέτουν παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, που στη συνέχεια το αφαιρούν και το κόβουν σε λεπτές ροδέλες για το σερβίρισμα του πιάτου, μαζί με πατάτες και τηγανητό κρεμμύδι.
Χαβιάρι Δανίας
Το καταναλώνουν φρέσκο και συνήθως το σερβίρουν πάνω σε ψωμί με άνηθο και λίγη κρεμ φρες, είτε για πρωινό είτε για κολατσιό. Το χαβιάρι αυτό είναι τοπικό προϊόν Δανίας.
Ιρλανδία-Βoxty
Μια πίτα από πατάτες είναι ιδιαίτερα γευστική και εύκολη στην παρασκευή της αλλά χρονοβόρα. Αφού βραστούν οι πατάτες ανακατεύονται με αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και μένουν για μέρες ή και εβδομάδες να απορροφήσουν όλα τα υγρά και το μείγμα να θυμίζει ζυμάρι. Το κόβουν σε φέτες που τις τηγανίζουν σε λάδι. Στο τέλος προσθέτουν βούτυρο. Τρώγεται σκέτη ή συνοδευτικά με αυγά.
Ελλάδα-Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες
Αγαπημένο ψητό κοτόπουλο με λεμόνι, ρίγανη και φέτες σκόρδου. Αργοψήνεται με πατάτες και σερβίρεται άψογα με σαλάτα. Μια τυπική κυριακάτικη συνταγή αλλά και κλασική επιλογή σε όλα τα μενού των εστιατορίων αλλά και των σπιτιών.
Πηγή:travelstyle.gr
+ There are no comments
Add yours