Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, κινείται γρήγορα.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, δήλωσαν επιστήμονες την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters το παγόβουνο που ονομάζεται A23a εκτείνεται σε σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.500 τετραγωνικά μίλια), μια έκταση περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.

Το γιγαντίαιο κομμάτι πάγου είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής και το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στη θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.

Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, κινείται γρήγορα.

«Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Όλιβερ Μαρς, επισημαίνοντας πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την πορεία του.

Να σημειωθεί ότι ένα ανάλογο περιστατικό με άλλο παγόβουνο είχε σημειωθεί και στις αρχές του 2023 όταν ένα άλλο παγόβουνο, μεγέθους 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε όταν η παλίρροια διεύρυνε μια προϋπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, την αποκαλούμενη Chasm-1, ανέφερε η BAS, ένας οργανισμός που ασχολείται με την έρευνα των πολικών περιοχών.

Πριν από δύο χρόνια, ένα παγόβουνο περίπου του ίδιου μεγέθους είχε σχηματιστεί στην ίδια ζώνη, την αποκαλούμενη Τράπεζα Πάγου Μπραντ, όπου βρίσκεται ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός Χάλι Στ΄.

Οι παγετωνολόγοι, που βρίσκονταν στην περιοχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, παρατηρούν εδώ και περίπου 10 χρόνια την εξέλιξη των ρωγμών στον πάγο. Το 2016 η BAS αποφάσισε να μετακινήσει κατά 20 χιλιόμετρα τον σταθμό Χάλι Στ΄, φοβούμενη ότι επειδή λιώνουν οι πάγοι μπορεί να βρεθεί να πλέει πάνω σε κάποιο παγόβουνο.

«Η αποκόλληση αυτή ήταν αναμενόμενη και συνιστά μια φυσιολογική συμπεριφορά της Τράπεζας Πάγου Μπραντ. Δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο επιστήμονας, ειδικός στους πάγους, Ντόμινικ Χότζον.

Η Ανταρτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρσι καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες ρεκόρ. Το 2021, το πλήρες λιώσιμο ενός παγόβουνου, σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων από το σημείο απ’ όπου αποκολλήθηκε το 2017, ελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, κάτι που ανησύχησε τους επιστήμονες γιατί δεν γνώριζαν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author