του Λεόντιου Πετμεζά

Εως τις 11 Νοεμβρίου 2023 διαρκεί η έκθεση «Από τα υλικά στο έργο» της Λίνας Τσίλαγα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο.Η εικαστική διαδρομή, κατά την δημιουργό αποτελεί ένα project, που σκοπό έχει να μυήσει τον θεατή, στις διαφορετικές τεχνικές και υλικά που χρησιμοποιεί ένας εικαστικός στην πορεία του, αλλά και πώς αυτά διαμορφώνουν το αποτέλεσμα και τα μηνύματα που εκπέμπουν τα έργα τέχνης. Το εγχείρημα της αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της επί 43 έτη ενασχόλησής της με την διδασκαλία της Τέχνης στους φοιτητές της, κυρίως σε όσους επέλεξαν την Συντήρηση Έργων Τέχνης, στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Την έκθεση στηρίζουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Αthina 9.84. Η καλλιτέχνιδα κινείται σύμφωνα με μια ξεχωριστή ταυτότητα . Διαθέτει ευρηματικότητα και εφευρετικότητα. Με ωριμότητα στηρίζεται σε εκρήξεις που εκδηλώνουν μια αφοσίωση στο ιδεατό της αισθητικής. Το αυθεντικό στοιχείο της αποδίδεται με τρόπο μυστικιστικό, αινιγματικό, μυστηριώδη και αποδοτικό , με ανεξάντλητη αρμονία. Σε συνδυασμό με την φόρμα προβάλλει συνδυασμούς που εντείνουν την ύψωση. Μέσα από μια εύστοχη επιλογή στην εξιχνιάζει εντάσεις που συνδιαλέγονται. Οδηγώντας σε μια μυθοπλαστική κατάσταση ανασύρει πρότυπα. Παράλληλα η πυκνότητα της χρωματικής ύλης της ενδυναμώνει την γραμμική διατύπωση της οπτικής εμπειρίας και την τεχνική που αποδίδεται με αυθορμητισμό κινήσεων. Έχοντας επηρεασμούς από καταστάσεις που προξενούν οι απεικονίσεις. Οι συνθέσεις της λειτουργούν ως σκηνικά καθώς οι πίνακες είναι λουσμένοι με θερμά και ψυχρά πεδία που αναπαριστούν επισυνάψεις . Οι πτυχές τους αφυπνίζουν με προορισμό την χροιά της μνήμης ενώ συνυπάρχουν πρωτοποριακά εκθέτοντας μια έλευση έμπνευσης που ενώνει καταλυτικά τις κορυφώσεις των συσχετισμών . Στο σύνολο τους αποτελούν μια αυτούσια υποβλητική μοναδικότητα προσομολόγησης που ερμηνεύει τα στοιχεία αναπαράγοντας τοποθετήσεις που ενέχουν την εξέλιξη των ζητήσεων. Είναι επηρεασμένα αλλά συγκροτούνται από έναν εντελώς προσωπικό τρόπο έκφρασης. Αποτυπώνουν την συμμετοχή του ανθρώπου και καταγράφουν την παρουσία του σε κάθε δημιουργικό ιστό που υπάρχει ή γεννιέται. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η θέαση τους στο σήμερα είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε το μήνυμα κάθε έργου να γίνεται κατανοητό από τον κάθε άνθρωπο. Η έμπνευση της Λίνας Τσίλαγα δίνει την ελευθερία να ταξιδεύεις με την φαντασία και ανάλογα την ιδιοσυγκρασία σου να δίνεις τις δικές σου απαντήσεις στα ερωτήματα.Οι επισημάνσεις της ενέχουν μια γοητεία , οι γραμμές και οι γωνίες τους αντικατοπτρίζουν την μαχητικότητα.Δίνει ερμηνείες στην πραγματικότητα που γίνεται διαφορετική . Γράφει ιστορίες με επιλογή για το χρόνο και το πέρασμά του. Οι εικόνες της αναπτύσσονται ταυτόχρονα ενιαία και αποσπασματικά .Ο ειρμός των εκθεμάτων είναι διεισδυτικός και κρυπτογραφικός. Εστιάζει στην απόδοση της λεπτομέρειας με έκφανση αποδίδοντας την φύση του αντικειμένου. Με φορμαλιστική ένταση αποδίδει το δομικό υλικό που έχει χαραχθεί στην θέση του αντικειμένου -συμβόλου και στον χρόνο με μηνύματα και εφορμήσεις. Η δόμηση επικρατεί απέναντι στην ανάδειξη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ουσιαστική υπόσταση και μεταφέρει αισθητικές λύσεις στην διαδρομή της περιήγησης.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Έχει την Υποστήριξη της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, (Soroptimus International), Διεθνούς Οργάνωσης για τις γυναίκες. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Κωνσταντίνος Στουπάθης Μουσειολόγος και Συντηρητής Έργων Τέχνης, απόφοιτος ΣΑΕΤ.

Βιογραφικό της Λίνας Τσίλαγα:

Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Πτυχιούχος της ΑΣΚΤ, με σπουδές στη ζωγραφική, ψηφιδωτό, με Υποτροφία του Ι.Κ.Υ., Θεωρητικές και Ιστορικές. Το επιστημονικό και καλλιτεχνικό της έργο έχει προβληθεί, διακριθεί και βραβευθεί διεθνώς από την I.A.G (M. Carlo), την Fam Net- Work, Unesco, την Περιφέρεια Κορυτσάς, τον Δήμο Κορυτσάς, Αλβανία, το St. Petersburg State University, Ρωσία, το Μουσείο Ερμιτάζ, Αγίας Πετρούπολης, την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Παπάγου Χολαργού κ.ά. Στο Πανεπιστήμιο, διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος ΣΑΕΤ (2014-2019).

Υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού στη Συντήρηση Ψηφιδωτού. Έχει δημοσιογραφική ιδιότητα, ως διαπιστευμένη ανταποκρίτρια ξένου τύπου στην Ελλάδα, σε θέματα πολιτισμού περιοδικό ΙΑΒ (M.CARLO). Πραγματοποίησε 23 ατομικές εκθέσεις και 80 ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε Ερευνητικά και Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ). Έχει συγγράψει 6 αυτοτελή βιβλία, κάποια εκ των οποίων αποτελούν Πανεπιστημιακά Συγγράμματα.Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις, αλλά και ως μέλος επιστημονικών Επιτροπών και έχει κάνει παρεμβάσεις σε διεθνή φόρα, στο πλαίσιο της κοινωνίας των εθνών. Για το έργο της, υπάρχουν πολλές σημαντικές αναφορές, σε λεξικά, στον ελληνικό και ξένο τύπο και σε ράδιο-τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Ε.Ε.Τ.Ε., του Ο.Σ.Δ.Ε.Ε.Τ.Ε., Ελληνικών και Διεθνών Οργανισμών όπως G.A.A.E.C., ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του H.E.C. Foundation (Αlbania), της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, μέλος του Soroptimist International, Όμιλος Ψυχικού, της Ελληνοκινεζικής Ένωσης κ.ά. Έργα της, βρίσκονται σε Πανεπιστήμια (Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία, Αίγυπτο), στην Αμερική, σε Δημοτικές Πινακοθήκες-Μουσεία, σε Ελληνικά και Διεθνή Πολιτιστικά Ιδρύματα κύρους, σε Δημόσιες-ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και διεθνώς.

Με αξιόλογη κοινωνική προσφορά και δωρεές έργων σε Πινακοθήκες, Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και συμμετοχή και οργάνωση διακρατικών πολιτιστικών δράσεων, σε αδελφοποιήσεις Δήμων, συνεργασίες Πανεπιστημίων, επιστημονικών και άλλων φορέων σε θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναπτυξιακών προγραμμάτων καθώς και σε ακτιβιστικές δράσεις και στα κοινά με πρόσφατη υποψηφιότητα για Δημοτική Σύμβουλος. Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε μεταξύ άλλων επισήμων εκπροσωπώντας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / Hellenic Foundation for Culture η δικηγόρος -πολιτευτής του Βόρειου Τομέα Φαίνη Χατζηαθανασιάδου  που απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, τονίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει το ΕΙΠ στα πολιτιστικά δρώμενα από το 1992 καθώς και στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Επίσης συνεχάρη την δημιουργό επισημαίνοντας πως εμπνέεται τόσο από ιστορικά γεγονότα όσο και από επίκαιρα θέματα.

About Post Author

You May Also Like

More From Author