Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους τουλάχιστον 38 νεκρούς. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.
Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες (στην προκειμένη περίπτωση για τρεις μέρες) καθώς και την αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.
Όλα τα παραπάνω θα τεθούν σε ισχύ λόγω της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, σε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη.
«To πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας», γράφει η Le Figaro
Για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα μας κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αναφερόμενη στη σύγκρουση δύο τρένων στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών χθες το βράδυ.
Δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά τα αίτια της σφοδρής, μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον σε 38 ανθρώπους, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
Το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
«Η επιχείρηση απεγκλωβισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και πραγματοποιείται κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω της σοβαρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν σε τοπικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται από τα εκτροχιασμένα βαγόνια μετά τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορικό τρένο στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Στο σημείο της τραγωδίας επιχειρούν περίπου 150 πυροσβέστες, 40 ασθενοφόρα. Την ίδια ώρα, γερανοί και μηχανικοί προσπαθούν να σηκώσουν τα αναποδογυρισμένα βαγόνια προκειμένου να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες.
«Ο κόσμος ούρλιαζε και φοβόταν»
Στην ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας της Λάρισας «Onlarissa», γράφει η «Le Figaro, μια νεαρή γυναίκα εξηγεί δακρυσμένη ότι «το τρένο άργησε και είχε σταματήσει για λίγα λεπτά όταν ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο».
«Ζήσαμε κάτι συγκλονιστικό», εξηγεί ο Λάζος, ένας εκ των τυχερών επιβατών που αφηγήθηκε την τραγική εμπειρία του στο «protothema.gr».
«Δεν είμαι ένας από τους τραυματίες, αλλά έχω βαφτεί με το αίμα άλλων ανθρώπων που τραυματίστηκαν και βρίσκονταν δίπλα μου», είπε χαρακτηριστικά.
Πόσες φορές έχει κηρύξει η Ελλάδα εθνικό πένθος
Η Ελλάδα έχει κηρύξει επίσημα 7 φορές εθνικό πένθος:
- Τον Μάρτιο του 1994 για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
- Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
- Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων
- Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
- Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα
- Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
- Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.