Πότε και πώς θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές- Πότε θα πάει στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ημερομηνίες κλειδιά

Η ημερομηνία των εκλογών έχει κλειδώσει, οι πρώτες εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου, όλοι συμφωνούν σε αυτό… πλέον το μόνο μυστήριο είναι πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της πρώτης Κυριακής με την απλή αναλογική. Πότε θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής, ώστε να αρχίσει η καμπάνια.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί ότι στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας θα γίνει τελικά και το περίφημο debate των αρχηγών, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα γίνει μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων ή με τη συμμετοχή και όλων των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Πάντως, τα χρονοδιαγράμματα δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια, με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται το -τελευταίο όπως όλα δείχνουν- υπουργικό συμβούλιο.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 3 Μαρτίου, με θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εάν το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα είναι και το τελευταίο αυτής της κυβέρνησης, πόσες ενημερώσεις ακόμη θα κάνει ο ίδιος, αλλά και για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε έμμεσα για τον τρόπο αλλά και τον χρόνο που θα πληροφορηθούμε την ημερομηνία των εκλογών, λέγοντας ότι στο υπουργικό της Παρασκευής θα δοθούν “απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα”. Μέχρι χθες κυκλοφορούσε ότι θα γίνει και δεύτερο υπουργικό συμβούλιο με μοναδικό αντίκειμενο τις εκλογές, αλλά αυτό φαίνεται να απομακρύνεται.

Η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει από τον πρωθυπουργό και θα τις ανακοινώνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η διάλυση της Βουλής.

καλπη

Η “αριθμητική” της αυτοδυναμίας

Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, η αυτοδυναμία φαντάζει τελείως απίθανη, αφού για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει τα κόμματα που προτίθενται να συγκυβερνήσουν, να συγκεντρώνουν το 45%-46% των ψήφων (με την προϋπόθεση ότι εκτός Βουλής θα μείνει το 8%-10%, όπως στο παρελθόν).

Το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή δεν προκύπτει μέχρι στιγμής, επομένως θα στηθούν δεύτερες κάλπες. Σε αυτές θα ισχύσει το κλιμακωτό μπόνους, που σημαίνει ότι το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί στο 37% – 38%, όπως φαίνεται από τον πίνακα που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής.

ποσοστά

Πηγή:thetoc.gr

About Post Author