Την ώρα που το ΓΕΕΘΑ δηλώνει ότι η κατάσταση σχετικά με την παρουσία του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παραμένει αμετάβλητη και ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να παραμένει και αυτό αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, η γερμανική εφημερίδα Bild και κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν σπεύσει να προαναγγείλουν την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία και να την αποδώσουν διθυραμβικά στην τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν.
Φυσικά μόνο υπερφίαλοι γερμανικοί κύκλοι και λαϊκίστικα γερμανικά έντυπα θα έσπευδαν να αποδώσουν ένα μεγάλο ρόλο της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να μιλήσουν αρκετά βιαστικά για εκτόνωση της έντασης και να την αποδώσουν ενθουσιασμένοι στη Μέρκελ.
Η Γερμανία όχι μόνο δεν έχει κανένα κεντρικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος στην περιοχή και πολύ περισσότερο η Γερμανία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτύχει και μάλιστα δια του τηλεφώνου την ανάσχεση των τουρκικών επιθετικών σχεδιασμών. Αντιθέτως, για τη Γερμανία η Τουρκία αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή απέναντι στην οποία με μεγάλη ευκολία υποβαθμίζει και καταπίνει κάθε προκλητική της δραστηριότητα και κάθε “ιδιοτροπία”
Στις αμέσως επόμενες ώρες ή το πολύ σε κάποια 24ωρα η κατάσταση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ίσως αποσαφηνιστεί και ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Άγκυρας.
Το βέβαιον πάντως είναι ότι η Τουρκία, με τη δήλωση των ΗΠΑ που χαρακτηρίζουν “αμφισβητούμενα νερά” την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει καταγράψει, ήδη, μια εξαιρετική επιτυχία: έχει “γκριζάρει” μια ελληνική θαλάσσια περιοχή και με την βοήθεια των Αμερικανών “φίλων“μας την έχει μετατρέψει σε αμφισβητούμενη ζώνη.
Έτσι, με τη βούλα των ΗΠΑ και την πρόταση επίλυσης του προβλήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από ένα “συνετό διάλογο“, όπως εισηγείται η Γερμανία, η θαλάσσια ζώνη ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου έχει γίνει, μετά τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (βλέπε πρωτόκολλο Βέρνης 1977) και μετά τα Ίμια, “γκρίζα ζώνη” προς διαμοιρασμό.
Είναι και αυτό άλλο ένα “δώρο” στην Τουρκία!!!
Στο τέλος, μόνο ο Κορινθιακός θα απομείνει στην Ελλάδα για έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες. Κάτι είναι και αυτό !
Πηγή:iskra.gr
+ There are no comments
Add yours