Του Λεόντιου Πετμεζά
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ,στην πλατεία Κολωνακίου παρουσιάζει από τις 25 Απριλίου ως τις 25 Μαίου 2024 την ατομική έκθεση της Βασιλικής Κούκου, με τίτλο “Where flowers are singing” με επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα.
Τα ευρηματικά επιτεύγματα της Βασιλικής Κούκου τονίζουν μια εμπεριστατωμένη άποψη και μια σχέση έμπνευσης από μέρους της που αναμφίβολα εμπεριέχεται και διοχετεύεται εντυπωσιάζοντας τον θεατή .Οι θεματικές αποκλίσεις και τα κωδικοποιημένα εγχειρήματα της συνδυάζουν την γραμμή της παρατήρησης και το περιεχόμενο της ενδοσκόπησης . Ο πυρήνας συμβατότητας της τεχνοτροπίας της αρμολογεί με μεγεθυντική κλίμακα τάσεις υπέρτατης θέασης. Μεταξύ του ζωτικού ιστού της ύφανσης ,του χορογραφικού ρυθμού της φόρτισης και του τετμημένου χρόνου της περιδιάβασης αναπτύσσει την αλληλουχία των ζωογόνων συστάσεων που συνοδεύουν την συνοχή της περιπλάνησης και την σύνεση της τέμνουσας υπερουσιότητας. Οι αισθαντικές αφηγήσεις της εμπεριέχουν παρεκκλίσεις με απολήξεις και εξάρσεις που διεγείρουν ένα αδιάσπαστο κύκλο δράσης και διευρύνουν τις εξιχνιάσεις της απόλυτης κυριαρχίας και τις σημασιολογικές ερμηνείες της συνειδητοποιημένης οικουμενικότητας των προθέσεων .Οι συνθετικοί επηρεασμοί της προέρχονται από γέφυρες προβληματισμών που καθρεπτίζουν συγκροτημένες αφομοιώσεις με κορύφωση την διευρυμένη επεξεργασία .
Οι εκλάμψεις της καθορίζονται από συνεπαγόμενες εξαιρέσεις που σωματοποιούν αυξομειώσεις από το άρρηκτο δεδομένο των στόχων της έφεσης . Πολλαπλασιάζουν με απερίσπαστες διατάξεις το αρχετυπικό υλικό των μεταλλάξεων που εγείρει και προκαλεί την αιτιατή σχέση των συλλήψεων ανάμεσα στο προφανές και το απτά ορατό .Ορθώνουν έντεχνα και αποτελεσματικά μια κινητοποίηση που διευκρινίζει μέσα από αυτόβουλες και σαφείς θέσεις τις πρέπουσες αναλογίες και τις δρομολογημένες αναδύσεις στις συζευκτικές διακρίσεις. Αριστουργηματικά υποδεικνύονται ωσμώσεις και ουσιαστικά πεδία των πηγαίων επιρροών. Η συνισταμένη των παραθέσεων ενδυναμώνει την διάτρητη εμπέδωση της αρτιωμένης δόμησης που ενέχει παράλληλα την μέγιστη και απαράμιλλη επέκταση της διακριτικής απόδοσης . Οι σεκάνς που θαυμάζουμε αποτελούν ντοκουμέντα ενός αισθητικού κλοιού με πτυχές και δίαυλους που αγγίζουν την τελειοποίηση της πολιτιστικής υφής και την νόηση της πολιτισμικής χροιάς. Προκαλούν συναρτήσεις που συγκροτούν επιταγές του περιβαλλοντολογικού ορίζοντα .
Στον χώρο της γκαλερί πρόκειται να στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια. «Εικόνες από πλάσματα, φυτά, μαγικά φίλτρα, τοτέμ και αδιευκρίνιστης ταυτότητας φιγούρες παρμένες από τη σφαίρα της ψευδαίσθησης, της μυθολογίας και του παραμυθιού, διαρρέουν στον χώρο. Στη δουλειά της Κούκου συνδιαλέγονται οι ποιητικοί ρυθμοί των χρωμάτων με τον παιδικό αυθορμητισμό, ζωντανεύοντας πολλαπλές αφηγήσεις ξεκάθαρες ή περίπλοκες που αναμειγνύονται με προσωπικές εμπειρίες. Η καλλιτέχνιδα μεταφέρει προσωπικές σκέψεις και ζεστές αναμνήσεις μέσα από φόρμες ευκίνητες, αέρινες και ελαστικές καθοδηγούμενες από χρωματιστές αντηχήσεις αισθήσεων. Η πρακτική της Κούκου βασίζεται στην επέκταση του μαγικού κόσμου της τέχνης στην καθημερινή ζωή, αλλά και αντιστρόφως. Υβριδικές ζωγραφικές συνθέσεις πολλαπλών διαστάσεων και υλικών ενορχηστρώνουν έναν υφολογικό διάλογο μεταξύ του χρώματος και της χειρονομίας. Μέσα από μια οικοφεμινιστική προσέγγιση, η Κούκου παρουσιάζει έναν κόσμο, όπου η ύπαρξη είναι άφθαρτη, ερμηνεύοντας τη ζωή μέσα από τα στάδια της αυτό-δημιουργίας της φύσης. Τα διαχρονικά σύμβολα της ζωγραφικής της Κούκου, πρωταγωνιστούν ως βασικοί πυλώνες της εύρυθμης λειτουργίας ενός σύμπαντος, χωρίς διακρίσεις ή ιεραρχίες, όπου κυριαρχεί η συνεργασία έναντι της ατομικής δράσης. Πραγματικά φυτά, από το Polyamorous, συνδιαλέγονται με υπερρεαλιστικά λουλούδια, ρίζες, κεραμικά φίλτρα και τρισδιάστατης μορφής πλάσματα από ύφασμα, μεταμορφώνοντας τον χώρο της γκαλερί σε μια πολύχρωμη όαση».
Βιογραφικό :
Η Βασιλική Κούκου (γ. 1996) αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (BA & Integrated Master, Ζωγραφική). Το 2019 βραβεύτηκε με το Rosa’s Luxemburg Foundation Award, στην Ελλάδα και στο Βερολίνο και το 2020 κέρδισε το δεύτερο βραβείο «Gre-Taste: The taste of Greece» από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Το 2017 ήταν performer για την Documenta 14 και το 2020 επιμελήθηκε και ερμήνευσε το «A Metamorphosis performance?» για το project Performance Rooms Kappatos, St. George Lycabettus Hotel. Έργα της έχουν προβληθεί σε μουσεία και ιδρύματα όπως, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Πολεμικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο και άλλα. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις όπως, “Resilient by Nature”, Γκαλερί Ζουμπουλάκη (2023), «Open-Ended», Γκαλερί Ζουμπουλάκη(2022), «Αδράνεια ΙΙ», Ξενοδοχείο Μπάγκειον (2022), «Volcan of Santorini Project», Γκαλερί Ζουμπουλάκη(2021), «Learn To Swim», Γκαλερί Ζουμπουλάκη(2021), «Art on Boards | The Skate Project», Γκαλερί Ζουμπουλάκη (2021), «The Empty Gallery», Shrine Gallery, Νέα Υόρκη (2021), «Counting Approximately 1,5M», a.antonopoulou.art gallery (2020), Μέγαρο Μαξίμου (2019-2020) , «Rooms Contemporary Art Exhibition», Γκαλερί Καππάτος (2019), «Τα Νέα Ρούχα της Ρόζας» Εικαστικός Κύκλος Δ.Λ. (2019) και άλλες. Στο έργο της χρησιμοποιεί την αφαίρεση και τη σουρεαλιστική αναπαράσταση για να επικαλεστεί την αίσθηση του μυθικού και του μαγικού. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Ελλάδα. Η δημιουργός γνωρίζει το αντικείμενο της τέχνης και της εικαστικής δημιουργίας βιωματικά. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι με γονείς, δύο καταξιωμένους εικαστικούς , την Άντα Τσιροπούλου και τον Δημήτρη Κούκο. Έργα του πατέρα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο πατέρας της που έχει γαλλική καλλιτεχνική παιδεία υπήρξε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.