Ναζισμός και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: 8 αξιόλογες ταινίες

Ο Ναζισμός και οι ακόλουθες συνέπειές του αποτέλεσαν μια «μαύρη» στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης αλλά και εκτός συνόρων της. Η περίοδος εκείνη δεν άφησε ασυγκίνητους και τους παραγωγούς του κινηματογράφου, οι οποίοι εξιστορούν στις ταινίες τους πραγματικά γεγονότα αλλά και άλλες ιστορίες εκείνης της εποχής. Εκτός των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών «The Pianist» και « Schindler’s List» υπάρχουν και άλλες αξιόλογες ταινίες, που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

Παράκατω θα δείτε μια αξιόλογη λίστα με 8 ευρωπαϊκές ταινίες που προέβαλλαν το ναζισμό στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμο

Ashes in the snow (2018)

ναζισμός
Πηγή εικόνας: amazon.com

Η ταινία «Στάχτες στο χιόνι» (ελληνικός τίτλος) αποτελεί μια συμπαραγωγή μεταξύ Η.Π.Α και Λιθουανίας. Η ιστορία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εν μέσω της βασιλείας του Στάλιν. Η ταινία παρακολουθεί μια νεαρή κοπέλα, η οποία μαζί με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδερφό της εκδιώκονται από τη χώρα τους και καταλήγουν σε ένα σοβιετικό στρατόπεδο εργασίας κατά την περίοδο αυτή. Η ταινία αποτελεί μια κινηματογραφική προσαρμογή του βιβλίου «Between Shades of Gray» της Ruta Sepetys.

Den Hauptmann/ The Captain (2017)

ναζισμός
Πηγή εικόνας: imdb.com

Η δραματική/ πολεμική ταινία «Der Hauptmann/ The Captain» ή αλλιώς «Η στολή του Λοχαγού» αποτελεί μια παραγωγή μεταξύ Γερμανίας- Γαλλίας- Πολωνίας και Πορτογαλίας.  Η ταινία αναφέρεται στην  ιστορία ενός λιποτάκτη της Βέρμαχτ, ο οποίος κλέβει τη στολή ενός λοχαγού με σκοπό να γλιτώσει την εκτέλεση. Η στολή πλέον μεταμορφώνει τον στρατιώτη σε λοχαγό, ο οποίος δεν διστάζει να γίνει και ο ίδιος ένας Ναζί, υιοθετώντας και την ωμότητα τους. Ο ναζισμός στη συγκεκριμένη ταινία αποτελεί το επίκεντρο και θίγεται άψογα και ρεαλιστικά.

Ουζερί Τσιτσάνης (2015)

ναζισμός
Πηγή εικόνας: athinorama.gr

Η ταινία αποτελεί μια παραγωγή του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου. Μεταφερόμαστε στην υπό γερμανική κατοχή πόλη της Θεσσαλονίκης τη διετία 1942- 1943. Η ιστορία μας αφηγείται τον έρωτα μεταξύ του Γιώργου και της Εστρέας. Ο Γιώργος είναι ένας Χριστιανός και η Εστρέας μια κοπέλα Εβραϊκής καταγωγής. Μέσα από την περιπετειώδη ιστορία αγάπης των δύο αυτών νέων ξεδιπλώνεται και η επιτυχημένη μουσική πορεία του συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Το σενάριο είναι του Μανούσου Μανουσάκη, εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Under Sandet (2015)

Πηγή εικόνας: imdb.com

Το «Under Sandet» αποτελεί μια παραγωγή της Δανίας και της Γερμανίας. Χρονολογικά, η ταινία τοποθετείται  λίγες μέρες μετά το τέλος του πολέμου. Μια ομάδα Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου μεταφέρεται στις ακτές της Δανίας με σκοπό να παροπλίσει τις εκατομμύρια νάρκες που είχε τοποθετήσει εκεί ο στρατός τους. Επικεφαλής της ομάδας  είναι ο λοχίας Ράσμουσεν, ο οποίος όπως  οι περισσότεροι Δανοί τρέφουν μίσος για τους Γερμανούς και για τα πέντε χρόνια κατοχής που τους επέβαλαν. Η ταινία «Land of Mine» όπως είναι ο αγγλικός της τίτλος απέσπασε την δεύτερη θέση για το βραβείο κοινού στο Sydney Film Festival.

Der Untergang/ Downfall (2004)

Πηγή εικόνας: imdb.com

Η ταινία «Η πτώση» αποτελεί μια παραγωγή της Γερμανίας. Η ταινία μας παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες του Αδόλφου Χίτλερ στο κρησφύγετο του στο Βερολίνο. Η ιστορία δίνεται από τη ματιά της Τράουλντ Γιούνγκε, η οποία υπήρξε η τελευταία γραμματέας του δικτάτορα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 15 Μαρτίου του 2005. Πρωταγωνιστεί ο Bruno Ganz. Ο ναζισμός στο μικροσκόπιο θα έλεγε κανείς.

Un sac de billes (2017)

ναζισμός
Πηγή εικόνας: allocine.fr

Η ταινία «Ο δρόμος της διαφυγής» μας έρχεται από τον Γαλλικό κινηματογράφο και είναι παραγωγής του 2017. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην κατεχόμενη Γαλλία. Η ιστορία αφορά την περιπέτεια ενός Εβραίου αγοριού και του αδερφού του που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τις ναζιστικές δυνάμεις που έχουν κυριεύσει τη χώρα τους. Η ταινία βασίστηκε στην αυτοβιογραφική νουβέλα «A bag of Marbles» του Joseph Joffo. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Best Narrative Audience στο Philadelphia Jewish Film Festival 37. Μια ταινία που δείχνει αρκετά παραστατικά τι συνέπειες έχει ο ναζισμός.

9.Αpril (2015)

Πηγή εικόνας: imfdb.org

Η ταινία 9. April είναι Δανέζικης παραγωγής του 2015. Η ταινία χρονολογικά τοποθετείται τη νύχτα της 9ης Απριλίου του 1940, όπου οι ναζιστικές δυνάμεις της Γερμανίας εισβάλουν στη γειτονική Δανία. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μας  εξιστορεί τι συνέβη τις πρώτες ώρες και μέρες μετά την εισβολή. Πρωταγωνιστεί ο Pilou Asbaek και ο Lars Mikkelsen.

Konges nei (2016)

Η ταινία «Konges nei ή αλλιώς Τhe King’s Choice» μας έρχεται από τη χώρα της Σκανδιναβίας, τη Νορβηγία. Η ταινία τοποθετείται χρονολογικά τον Απρίλιο του 1940, όταν οι γερμανικές δυνάμεις εισβάλουν στη χώρα. Αρχικά, η βασιλική οικογένεια και η κυβέρνηση της χώρας δραπετεύουν στο εξωτερικό. Ένας απεσταλμένος από τη Γερμανία καταφθάνει στη Νορβηγία με σκοπό να διαπραγματευτεί την ειρήνη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τελικά, η μοίρα και η απόφαση για το μέλλον της Νορβηγίας βρίσκεται στα χέρια του βασιλιά της. Η ταινία επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα στα 89th Academy Awards.

Πηγή:maxmag.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours