Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και εργαζομένους από τον Σεπτέμβριο – ο λόγος που δεν είχε πάρει τα «εμπροσθοβαρή» μέτρα που ζητούσε επίμονα ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας, από τότε που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε προβλέψεις για οριακή… ανάπτυξη (για να αναθεωρεί επί τα χείρω διαρκώς τις εκτιμήσεις του) υπήρχε ένα σενάριο που όλοι έτρεμαν: ο κορονοϊός να επανακάμψει το φθινόπωρο. Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα για να μη ληφθούν τα περίφημα «εμπροσθοβαρή» μέτρα που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγούσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι έπρεπε να υπάρχουν και χρήματα –πέρα από αυτά που δόθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου– για το φθινόπωρο. Και φαίνεται ότι αυτή η ώρα ήρθε.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και εργαζομένους, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα προβλέπουν ένα δύσκολο φθινόπωρο για την ελληνική οικονομία.
Οπως έγραψε στο ρεπορτάζ της η Ελένη Στεργίου, το νέο πακέτο που αναμένεται από Σεπτέμβριο μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ και στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, η παράταση της επιδότησης μισθών και εισφορών, η στήριξη των εποχικών εργαζομένων, η χρονική επέκταση της μείωσης ενοικίου 40%, αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις –με ισχύ το 2021– που θα αφορούν φοροελαφρύνσεις, ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ.
Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου, με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. ευρώ. Πρόσφατα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ ενισχύθηκαν περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις στα νησιά με ποσό πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ που θα ακολουθήσει θα διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις για την οικονομία
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1%, ενώ γενικότερα μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο ο τζίρος μειώθηκε κατά 16,4%, κάτι που συνεπάγεται απώλειες 3,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, όπου καταγράφηκε πτώση 87%, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ. Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου η πτώση έφτασε το 25,1% (-19,8 δισ. ευρώ), με τον τουρισμό και την εστίαση να σημειώνουν πτώση στον τζίρο τους 78,8% (-2,6 δισ. ευρώ).
Πηγή: Protagon.gr
+ There are no comments
Add yours