Συγκεκριμένα, στις 14/09/2019 τίθεται σε ισχύ η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία Πληρωμών (PSD2), η οποία μεταξύ άλλων αναβαθμίζει τα επίπεδα ασφαλείας των ηλεκτρονικών συναλλαγών(online πληρωμές & αγορές).
Η αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας γίνεται μέσα από μια νέα διαδικασία εξακρίβωσης της ταυτότητας των χρηστών.
Τι αλλάζει
Αυτό σημαίνει ότι για το σύνολο των συναλλαγών που εκτελείτε μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής, e-banking και mobile banking, θα ζητείται η ταυτοποίηση σας.
Η ταυτοποίηση θα γίνεται είτε μέσω της σύνδεσής σας στο mobile banking της τράπεζάς σας ή εναλλακτικά μέσω της αποστολής κωδικών μιας χρήσης (ΟΤΡ) στο κινητό τηλέφωνο που έχετε δηλώσει/καταχωρήσει στο e-Banking.
Η αλλαγή αυτή ισχύει για όλου του τύπου τις συναλλαγές, όπως μεταφορές και πληρωμές λογαριασμών, ακόμη κι αν πρόκειται για εμβάσματα μεταξύ λογαριασμών δικών σας, που τηρούνται στην ίδια τράπεζα.
Και στην τελευταία περίπτωση θα απαιτείται η επιβεβαίωση της συναλλαγής με κωδικό μίας χρήσης.
Οι αλλαγές στις πληρωμές με κάρτα
Από την άλλη πλευρά στις πληρωμές με κάρτα σε POS τέθηκε ημερήσιο πλαφόν 150 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές.
Ειδικότερα, για την προστασία των καταναλωτών, σε περίπτωση που η κάρτα κλαπεί, αποφασίστηκε η επιβολή ημερήσιου πλαφόν για τις συγκεκριμένες συναλλαγές.
Έτσι, ανέπαφες πληρωμές θα πραγματοποιούνται με σωρευτικό όριο τα 150 ευρώ την ημέρα.
Μόλις συμπληρωθεί το ποσό θα απαιτείται μέχρι τη λήξη της ημέρας η πληκτρολόγηση PIN για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Όριο οι 6 συναλλαγές των 25 ευρώ
Με τον τρόπο αυτό η μέγιστη δυνητική ζημιά εάν σας κλέψουν την κάρτα περιορίζεται στο ποσό των 150 ευρώ ή στις 6 συναλλαγές των 25 ευρώ ή σε περισσότερες συναλλαγές που αθροιστικά θα φτάνουν τα 150 ευρώ.
Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε υποχρεωτική τη χρήση PΙN ακόμη και για ποσά κάτω των 25 ευρώ σε συνεννόηση με την τράπεζά σας.
Έτσι, εάν τρίτος έχει στα χέρια του την κάρτα, εάν δεν γνωρίζει το PIN δε θα μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή.
Αλλαγές στις online αγορές
Από την άλλη πλευρά, οι online αγορές (e-commerce) θα πραγματοποιούνται μετά από ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη (SCA) η οποία θα ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια της αγοράς.
Ειδικότερα, η ταυτοποίηση θα πρέπει να γίνεται μέσω:
•κωδικών e-banking
•κωδικών μίας χρήσης που αποστέλλεται μέσω SMS ή άλλων υπηρεσιών πληροφόρησης από την τράπεζα (πχ. Viber ή ή push notification)
Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος έχει τα στοιχεία της κάρτας σας δε θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εάν δεν γνωρίζει τους παραπάνω κωδικούς.
Πηγή: moneyonline.gr
+ There are no comments
Add yours