Στον Άμπι Άχμεντ απονέμεται τελικά φέτος το Νόμπελ Ειρήνης «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».
«Η απόφαση για την απονομή του βραβείου αναγνωρίζει επίσης την εργασία των εμπλεκομένων μερών για την ειρήνη και την επανασυμφιλίωση στην Αιθιοπία και στις περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Αφρικής», όπως ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή.
Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.
Το γραφείο του Αιθίοπα πρωθυπουργό σχολίασε ότι η χώρα είναι «υπερήφανη ως έθνος» και ότι «αυτή η νίκη και η αναγνώριση είναι μια συλλογική νίκη για όλους τους Αιθίοπες και ένα κάλεσμα να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να καταστήσουμε την Αιθιοπία -τον νέο ορίζοντα της ελπίδας- ένα εύπορο έθνος για όλους».
BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2019 to Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/uGRpZJHk1B— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 11, 2019
Ο 43χρονος έγινε ο νεώτερος πολιτικός που ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο τον Απρίλιο του 2018, μετά την παραίτηση του Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκν και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2015 και κράτησαν τρία χρόνια. για να ανακοινώσει σειρά μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της υπόσχεσής του για θεμελιώδεις αλλαγές στη χώρα των περίπου 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Από τη μερική απελευθέρωση της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας μέχρι την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας, που βοήθησαν τον κυβερνώντα συνασπισμό να διατηρήσει την ισχυρή λαβή του στην εξουσία από το 1991, οι υποσχέσεις αυτές δημιούργησαν ελπίδες στη χώρα και στο εξωτερικό.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Άμπι μπορεί να αλλάξει την Αιθιοπία και να την ανοίξει στον κόσμο μέσα από το υπάρχον σύστημα, ενώ αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η αντίσταση στην αλλαγή από κατεστημένα συμφέροντα μέσα στον κυβερνώντα συνασπισμό και το ενδεχόμενο η βία να κλιμακωθεί, όπως και τις υψηλές προσδοκίες των νεαρών Αιθιόπων που θέλουν δουλειές, ανάπτυξη, και ευκαιρίες.
Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα δοθεί στον Άχμεντ στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.
Πηγή:efsyn.gr
+ There are no comments
Add yours