Ποια είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου για το 2021, σύμφωνα με την λίστα Mercer

Στην λίστα Mercer με τις πιο ακριβές πόλεις του 2021, η πόλη που κατακτά την πρώτη θέση αποτελεί ταυτόχρονα και την μοναδική έκπληξη.

Η λίστα αυτή συντάσσεται κάθε χρόνο και αφορά τις πόλεις, στις οποίες το κόστος διαβίωσης είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους εκπατρισμένους εργαζόμενους. Ως «βάση» σύγκρισης τίθεται η Νέα Υόρκη, μια από τις διαχρονικά ακριβότερες πόλεις, τόσο για τους ξένους, όσο και για τους ντόπιους. Διεθνή επιχειρηματικά κέντρα όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ζυρίχη, το Τόκυο και η Σιγκαπούρη αποτελούν επίσης πόλεις που σταθερά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας τα τελευταία χρόνια.

Η πόλη που βρέθηκε φέτος στο νο.1 της κατάταξης αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο «αουτσάιντερ», καθώς πρόκειται για την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. Παρόλο που η πόλη έχει ξαναβρεθεί πρόσφατα κοντά στην κορυφή της λίστας, κατακτώντας πέρσι την δεύτερη θέση, δεν έχει καταφέρει ακόμη να «εδραιωθεί» στην συνείδηση των εργαζομένων διεθνώς ως ένας πολυέξοδος επαγγελματικός προορισμός.

Ο λόγος είναι ότι, πράγματι, η ραγδαία άνοδος στο κόστος διαβίωσης στην Ασκγκαμπάτ έχει σημειωθεί μόλις τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση που πλήττει το Τουρκμενιστάν τελευταία έχει οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και πληθωρισμό, φαινόμενα που η εταιρεία Mercer κρίνει καθοριστικά για την άνοδο της Ασγκαμπάτ στην κορυφή της λίστας.

Μια ακόμη πόλη, στην οποία το κόστος διαβίωσης για τους ξένους σημείωσε ραγδαία άνοδο μέσα στον τελευταίο χρόνο είναι η Βηρυτός. Πέρσι, η λιβανέζικη πρωτεύουσα βρισκόταν μόλις στο νο.45 της κατάταξης, φτάνοντας φέτος στην τρίτη θέση. Αιτία στάθηκε η οικονομική κρίση που μαστίζει τον Λίβανο εδώ και χρόνια και οξύνθηκε μέσα στο τελευταίο έτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και της φονικής έκρηξης που έλαβε χώρα στον Λιμένα της Βηρυτού, τον περασμένο Αύγουστο.

Καθώς, μέσα στον τελευταίο χρόνο, το ευρώ «είδε» μια άνοδο της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, της τάξεως του 11%, οι ευρωπαϊκές πόλεις κατέστησαν εν γένει ακριβότερες σε σχέση με τις πόλεις των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην κάθοδο της Νέας Υόρκης από την 6η στην 14η θέση, αλλά και στην άνοδο του Παρισιού από την 50στή θέση, όπου βρέθηκε πέρσι, στην 33η. Η Αθήνα, ως η μοναδική ελληνική πόλη της λίστας, ανήλθε φέτος από την 138η στην 115η θέση. Στην Κύπρο, η Λεμεσός ανέβηκε δέκα θέσεις, από την 166η όπου βρισκόταν πέρσι στην 156η για φέτος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Mercer, η συνθήκη της πανδημίας επηρέασε ευρύτερα τη φετινή κατάταξη, οδηγώντας στην τροποποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων που ακολουθούνται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Υιοθετώντας την τηλεργασία, πολλές επιχειρήσεις σε πολλές χώρες απασχόλησαν εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό, μην μπορώντας να μεταφέρουν εκεί τους δικούς τους εργαζομένους, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Κατ’ επέκταση, σε κάθε χώρα δημιουργήθηκαν διαφορετικά καταναλωτικά προφίλ και ανάγκες για διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες, σε σχέση με άλλα έτη.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί, τέλος, πως η μοναδική οικονομία που γνώρισε ανάπτυξη ήταν αυτή της Κίνας, η οποία παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε στις απαρχές της πανδημίας κατάφερε να ανακάμψει- και με το παραπάνω- μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι κορυφαίες 10 πόλεις της λίστας:

  1. Ασγκαμπάτ (Τουρκμενιστάν)
  2. Χονγκ Κονγκ (Κίνα)
  3. Βηρυτός (Λίβανος)
  4. Τόκυο (Ιαπωνία)
  5. Ζυρίχη (Ελβετία)
  6. Σαγκάη (Κίνα)
  7. Σιγκαπούρη
  8. Γενεύη (Ελβετία)
  9. Πεκίνο (Κίνα)
  10. Βέρνη (Ελβετία)

ΠΗΓΗ: CNN 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours