Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Ανακοίνωσε για τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό και από τον ΕΟΦ.
Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στα όρια ηλικίας ως προς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – η οποία συνεδρίασε εκτάκτως νωρίτερα σήμερα – κ. Μαρία Θεοδωρίδου, και όπως είχε ήδη γράψει το iEidiseis.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια στην ενημέρωση της Τετάρτης από το Υπ. Υγείας, η Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία ενημερώνεται τακτικά από τον ΕΟΦ για τις καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες, «κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου» εκδήλωσης της σχετιζόμενης με τον εμβολιασμό θρομβοεμβολικής νόσου (TTS).
Επομένως, «συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα» με βάση και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, είπε.
Επισημάνθηκε, πάντως, πως ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής εταιρείας «είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών», κατά την Επιτροπή.
Οι αρχές έχουν καταγράψει πέντε περιστατικά του παραπάνω συνδρόμου, πρόσθεσε η ίδια (βλ. ανακοίνωση ΕΟΦ παρακάτω). Τα τέσσερα αφορούν σε γυναίκες – ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών – ενώ κατεγράφη και η περίπτωση 35χρονου άνδρα. Ένας εκ των ασθενών αυτών ανέρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, ενώ μία γυναίκα κατέληξε – οι άλλο τρεις ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Περαιτέρω, «η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA, που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS, είναι διαθέσιμα στα άτομα όλων των ηλικιών», δήλωσε η ειδικός.
Αναφορικά με τη δεύτερη δόση, συστήνεται η «συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη 2η δόση του εμβολίου. Αλλαγή της 2ης δόσης, με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφανιστής θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία, μετά την πρώτη δόση».
Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει σύσταση για τις γυναίκες κάτω των 50 να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna), η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε: «Τα εμβόλια είναι όλα διαθέσιμα, είναι στην επιλογή της γυναίκας να κάνει το εμβόλιο που επιθυμεί».
5 περιστατικά TTS επί 905.915 εμβολιασμών
Ενημέρωση για τα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca εξέδωσε και το απόγευμα της Τετάρτης και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ):
«Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).
Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι
- η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000),
- ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000)».
Ως προς το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές, ο ΕΟΦ σημειώνει πως «είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου στο Υπ. Υγείας:
Πηγή:ieidiseis.gr
+ There are no comments
Add yours