Tην πιο αρωματική νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα

Συστατικά

Για το σιρόπι

700 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
450 γρ. νερό
150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
φλούδες πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
1 στικ κανέλας

Για την πορτοκαλόπιτα

250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
250 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το ταψί
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
300 γρ. ρόφημα αμυγδάλου
250 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για το ταψί
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 βανιλίνες
450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι 

-Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και τις φλούδες πορτοκαλιού και το στικ κανέλας, και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. 
-Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει βράση και να λιώσει τελείως η ζάχαρη. 
-Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. 

Για την πορτοκαλόπιτα 

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 
-Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το ρόφημα αμυγδάλου, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανιλίνες, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
-Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες και τις ανοίγουμε με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.  
-Ρίχνουμε το 1/5 από τα φύλλα μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.  
-Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα, ανακατεύοντας καλά.  
-Αλείφουμε με ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ., τινάζοντας ώστε να φύγει το περιττό. 
-Μεταφέρουμε όλο το μείγμα του μπολ στο ταψί και απλώνουμε καλά. 
-Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί μέχρι μέσα η πορτοκαλόπιτα. 
-Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας βαθιάς κουτάλας. 
-Αφήνουμε για 15-20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6-7 ώρες μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και να σφίξει η πορτοκαλόπιτα. 
-Κόβουμε την πορτοκαλόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 akispetretzikis.com

More From Author