Κάθε περιοχή στην Ιταλία, όπως και κάθε πόλη, έχει τα δικά της εμβληματικά πιάτα και τις σπεσιαλιτέ οι οποίες φτιάχνονται με τοπικά υλικά.

Στο Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, το οποίο είναι διάσημο για τα μπισκότα amaretti, οι ντόπιοι απολαμβάνουν ένα μοναδικό γλυκό που ακούει στο όνομα Bonet. Στο παρελθόν, το Πιεμόντε κυβερνούσαν οι Γάλλοι και η λέξη Bonet προέρχεται από το γαλλικό «bonnet», που σημαίνει καπέλο. Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για αυτή του την ονομασία. Η πρώτη και θα λέγαμε πιο πειστική, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι το γλυκό πήρε το όνομά του από το χάλκινο σκεύος όπου μαγειρεύτηκε, του οποίου το σχήμα ήταν σαν καπέλο του σεφ. Αλλά στις μέρες μας, αν ρωτήσετε τους κατοίκους του Πιεμόντε υποστηρίζουν ότι, όπως το καπέλο είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να φορέσει κάποιος για να επιστρέψει στο σπίτι (πιθανότατα μετά από ένα Κυριακάτικο γεύμα), αυτό το επιδόρπιο είναι το τελευταίο που πρέπει να φάει κάποιος στο τέλος ενός γεύματος.

Η συνταγή Bonet ακολούθησε αρχικά την κλασική συνταγή μιας κρέμας καραμελέ, όπου δεν υπήρχε ίχνος σοκολάτας. Αυτή η εκδοχή ονομαζόταν “bonet alla monferrina” και χρειαζόταν μόνο αυγά, γάλα, ζάχαρη και μπισκότα amaretti. Σήμερα, η μοντέρνα εκδοχή έχει κακάο και ρούμι, και υπάρχει από την εποχή που αυτά τα δύο προϊόντα, ανακαλύφθηκαν στην Αμερική και μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη.

Συστατικά

750 ml γάλα
4 αυγά
100 γραμμάρια θρυμματισμένα amaretti
150 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσο
1 σφηνάκι ρούμι
Για τη σος καραμέλας

100 γραμμάρια ζάχαρη
Μια κουταλιά της σούπας βραστό νερό

Ζεστό νερό για το ταψί που θα μπει η φόρμα

Εκτέλεση

Βάλτε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και αφήστε τη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βραστό νερό όταν θα έχει λιώσει η ζάχαρη. Διατηρήστε σε χαμηλή φωτιά έως ότου η καραμέλα πάρει βαθύ καφέ χρώμα.

Απλώστε σε μια φόρμα την καραμέλα και αφήστε τη να κρυώσει.

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη, προσθέστε το κακάο, τα θρυμματισμένα amaretti, το ρούμι και τον εσπρέσο. Μόλις αναμειχθεί καλά, προσθέστε το γάλα και συνεχίστε το χτύπημα.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίξτε το στη φόρμα όπου είχατε βάλει την καραμέλα.

Τοποθετήστε τη φόρμα σε ένα δίσκο ψησίματος με 2/3 με ζεστό νερό και βάλτε το στους 180 βαθμούς στο φούρνο, για 40-45 λεπτά.

Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Σε θερμοκρασία δωματίου, βγάλτε τη φόρμα από το ταψί και τοποθετήστε τη στο ψυγείο. Αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Ξεφορμάρετε το Bonet και βάλτε το σε πιάτο σερβιρίσματος από την ανάποδη πλευρά. Διακοσμήστε με amaretti. Καλή απόλαυση!

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours