Αναδρομικά: Πώς θα δοθούν για τις κύριες συντάξεις

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Νέο τοπίο στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας διαμορφώνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναγνωρίζονται επιστροφές περικοπών συντάξεων έντεκα μηνών.

Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο βασικές ταχύτητες. Τη διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν από τις περικοπές.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκαν, οι δύο βασικές ταχύτητες είναι:

1. Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά. Εχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν «ψαλιδιστεί» ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη. Δικαιούνται μόνο τα μνημονιακά Δώρα και υπάρχει η σκέψη η αποπληρωμή τους να γίνει σε τρεις ετήσιες δόσεις.

2. Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Εχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν «έξτρα» μειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο «ψαλίδι» 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Στην περίπτωση των συνταξιούχων που είχαν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη, η κυβέρνηση εξετάζει δύο πιθανά σενάρια για τα αναδρομικά. Το πρώτο περιλαμβάνει 6 ετήσεις δόσεις ή 12 εξαμηνιαίες. Και το δεύτερο. περιλαμβάνει 72 μηνιαίες δόσεις.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν προσφυγές οι συνταξιούχοι καθώς την επόμενη εβδομάδα θα ακούσουν από τον πρωθυπουργό μια οριζόντια λύση.

Τα κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» στο σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης για τις πληρωμές των αναδρομικών εξετάζεται να περιλαμβάνονται 5 ρήτρες!

  1. Επιστροφές σε ετήσιες δόσεις που θα αυξάνονται ανάλογα με το ποσό των αναδρομικών.
  2. Κατάργηση όλων των εκκρεμών δικών, πλην όσων έχουν βγάλει τελεσίδικη απόφαση (εφετείου), για τους συνταξιούχους.
  3. Καταβολή των αναδρομικών άτοκα σε όλους τους συνταξιούχους.
  4. Ποινή 5% με 10% για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι θελήσουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους σε 1 αντί για 3 ή 5 ετήσιες δόσεις.
  5. Επιστροφές αναδρομικών στο Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα αναδρομικά κύριων συντάξεων:

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

Με πληροφορίες από «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

About Post Author

+ There are no comments

Add yours