Φανταστική γευστική συνταγή συνδυάζοντας σολομό με σουσάμι υψηλού ORAC σκορ !
Υλικά για 2 μερίδες:
- 2 φέτες σολομού
- 3 κουταλιές της σούπας σουσάμι
- Φρέσκα ανάμεικτα μυρωδικά: δεντρολίβανο, βασιλικός, μαντζουράνα
- 2 φέτες λεμόνι
- Αλάτι & πιπέρι
Για τη σαλάτα:
- 1 μαρούλι σαλάτα
- ½ ματσάκι σπανάκι
- ½ ματσάκι ρόκα
- 2κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Αναμειγνύουμε τα μπαχαρικά με το σουσάμι και κυλάμε στο μίγμα τοποθετούμε το σολομό έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές .
- Σε ένα αντικολλητικό ταψί (ή σεπυρίμαχο σκεύος με λίγο νερό) τοποθετούμε το σολομό.
- Βάζουμε μία φέτα λεμονιού πάνω από κάθε φιλέτο.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στου 200oC.
- Χτυπάμε σε ένα μικρό βάζο με καπάκι το ξύδι με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα λαχανικά.
- Σερβίρουμε κάθε φιλέτο σολομού με τη σαλάτα.
Διατροφικό σχόλιο
Τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά που περιλαμβάνονται στο σολομό δρουν συνεργικά με τα απαραίτητα ω-6 λιπαρά που παρευρίσκονται πλουσιοπάροχα στο σουσάμι.
Το σουσάμι επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες χαρακτηριστικών λιγνάνων, όπως η σεσαμίνη και η σεσαμολίνη, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Επιπλέον, οι λιγνάνες συνδυάζονται μοναδικά με τη βιταμίνη Ε, που επίσης είναι παρούσα σε υψηλό βαθμό στο σουσάμι.
Ταυτόχρονα η Βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο το μαγνήσιο, το σελήνιο και οι πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής αξίας δημιουργούν ένα δυναμικό διατροφικό συνδυασμό, ο οποίος προσφέρει ασπίδα προστασίας από οξειδωτικούς παράγοντες που απειλούν την υγεία, ενισχύει το νευρικό σύστημα, δομεί γερά οστά και τονώνει το μυϊκό σύστημα
ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 3.580
+ There are no comments
Add yours