Πίτσα σε στυλ Σικάγο

Η πίτσα σε στυλ Σικάγο είναι πίτσα που παρασκευάζεται σύμφωνα με διάφορα στυλ που αναπτύχθηκαν στην μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Ιλινόις, στις ΗΠΑ. Μπορεί να αναφέρεται τόσο στις πίτσες σε βαθύ πιάτο (ή γεμιστές), όσο και στις  πίτσες με λεπτή κρούστα.

Βέβαια, η πίτσα σε βαθύ πιάτο παρέχει την δυνατότητα για περισσότερο χώρο, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ποσότητα τυριού, αλλά και σάλτσα ντομάτας.

Από την άλλη πλευρά, η ζύμη πίτσας με λεπτή κρούστα σε στυλ Σικάγο είναι, όπως είναι φυσικό, πιο τραγανή. Επίσης, η συγκεκριμένη πίτσα κόβεται, συνήθως, σε τετράγωνα κομμάτια, αντί για φέτες.

Ας δούμε, λοιπόν, τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε λαχταριστή πίτσα Σικάγο με και την μέθοδο εκτέλεσης:

Συνταγή Chicago

Συστατικά (Για 4 έως 8 μερίδες)

Ζύμη

4 κούπες αλεύρι

1/2 κούπα αλεύρι καλαμποκιού

2 κουτ. θαλασσινό αλάτι

1 πρέζα ζάχαρης

2 κουτ. ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Σάλτσα

800 γρ. πολτοποιημένες ντομάτες

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη (άγρια αν είναι δυνατόν)

2 σκελίδες σκόρδο

5 φρέσκα φύλλα βασιλικού

3 γυρίσματα μύλου μαύρο πιπέρι

Τυρί

φρέσκια μοτσαρέλα χαμηλής υγρασίας

παρμεζάνα (προαιρετικά)

pecorino (προαιρετικό)

Βήμα – βήμα η εκτέλεση της συνταγής

Πως θα φτιάξετε τη ζύμη

Ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και προσθέστε μια πρέζα ζάχαρης. Αφήστε τη να «καθίσει» για 5 λεπτά ώστε να αναπνεύσει, έως ότου το νερό αρχίσει να αφρίζει.

Ανακατέψτε το αλεύρι και το αραβοσιτάλευρο σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέστε αλάτι και ελαιόλαδο.

Ανακατέψτε αργά την ενεργοποιημένη ζύμη/νερό και στη συνέχεια, ενώ ανακατεύετε τη ζύμη με τα χέρια σας, προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό σε βήματα, έτσι ώστε η ζύμη να μοιάζει υγρή, αλλά ποτέ να μην βρέχεται, χωρίς υπερβολική ποσότητα νερού ή ξηρή ζύμη στο μπολ. Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Μόλις έχετε μια καλή ζύμη, καλύψτε το μπολ με μια ζεστή και υγρή πετσέτα και βάλτε τη σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα ώστε να ζυμώσετε. (Σημ: Θα διπλασιαστεί σε μέγεθος).

Ψεκάστε περισσότερο ελαιόλαδο πάνω από τη ζύμη, καλύψτε το μπολ με περιτύλιγμα και βάλτε τη στο πίσω μέρος του ψυγείου σας. Αφήστε τη να καθίσει για τουλάχιστον 1 ημέρα.

Πως θα φτιάξετε την σάλτσα

Συνδυάστε όλα τα συστατικά της σάλτσας και στην συνέχεια καλύψτε τα σ’ ένα αεροστεγές δοχείο και αποθηκεύστε το στο ψυγείο. (Η σάλτσα γίνεται καλύτερη, όσο περισσότερο κάθεται, οπότε φτάξτε την, την ίδια στιγμή που φτιάχνετε τη ζύμη)

Για την προετοιμασία της πίτσας

Κόψτε τη ζύμη στη μέση και αφήστε τη να «καθίσει» σε θερμοκρασία δωματίου για μιάμιση ώρα (είτε αποθηκεύστε το μισό είτε κάντε 2 πίτσες). Βάλτε την πέτρα πίτσας στο φούρνο και προθερμαίνετε σε 180 βαθμούς.

Βγάλτε τη ζύμη τόσο λεπτή όσο να μπορείτε να την κόψετε σε ένα τραπέζι με τον τροχό. Γεμίστε μια κουτάλα με σάλτσα και εφαρμόστε στο κέντρο της πίτσας. Κάντε κύκλους για να εξαπλωθεί ως το τέλος της ζύμης (το στυλ του Σικάγου δεν έχει εξωτερικό δακτύλιο κρούστας).

Πασπαλίστε με ψιλοκομμένη μοτσαρέλα και στη συνέχεια με μείγμα από παρμεζάνα και πεκορίνο. Μαγειρέψτε στο φούρνο με την πέτρα πίτσας για 9 – 10 λεπτά και μετά τελειώστε με τριμμένο τυρί.

About Post Author