Σε αυτά τα απαλά, κομψά κέικ, το σαντορινιό γλυκό κρασί Vinsanto (ή το γλυκό σαμιώτικο) προσφέρει μια μεθυστική γεύση που αναδεικνύεται με την προσθήκη κόκκινων σταφυλιών.
Υλικά για 6 κομμάτια
- 1½ φλ. του τσαγιού + 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 2/3 φλ. του τσαγιού + 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αβγά
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 2/3 φλ. του τσαγιού Vinsanto ή γλυκό κρασί Σάμου
- 200 γρ. κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια
- Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Τρόπος παρασκευής
- Σε μπολ ανακατεύουμε το Χτυπάμε 1½ φλ. του τσαγιού αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Χτυπάμε το βούτυρο με 2/3 φλ. του τσαγιού ζάχαρη χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα μείγμα ελαφρύ και αφράτο.
- Προσθέτουμε τα αβγά 1 κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σε 2 παρτίδες εναλλάξ με το κρασί, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε τα σταφύλια με την 1 κ.σ. αλεύρι και, στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα τις θήκες για μάφιν και πασπαλίζουμε με αλεύρι, αφαιρώντας την περίσσεια.
- Μοιράστε τη ζύμη στις θήκες των μάφιν. Πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν για 18 έως 20 λεπτά.
- Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε για 5 – 10 λεπτά ακόμα.
- Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά).
womanidol.com