Θρεπτικό σνακ με σιτάρι, σύκα και σταφίδες. Τρώγεται ευχαρίστως και ως πρωινό. Ένα παραδοσιακό super bowl!
Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb
10′ προετοιμασία 1 ώρα και 10′ μαγείρεμα 12 ώρες αναμονή Σύνολο: 13 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 12
- 100 γρ. σιτάρι, μουσκεμένο αποβραδίς σε ζεστό νερό
- 2 λίτρα νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 10 ξερά σύκα, σε κομματάκια
- 10 ξερά βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 70 γρ. σταφίδες ξανθές
- 50 γρ. καρυδόψιχα
- 10 γαρίφαλα, κλεισμένα σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι
- φλούδα από 1 ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι
- 1 μήλο, σε μικρά κομμάτια
- 50 γρ. νισεστές
Για το σερβίρισμα
- 50 γρ. ασπρισμένο φιλέ αμυγδάλου, περασμένο στο μπλέντερ για να γίνει σκόνη κανέλα σε σκόνη σπόρια ροδιού (στην εποχή του)
Διαδικασία
- Στραγγίζουμε το σιτάρι, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα 2 λίτρα νερό και το σιγοβράζουμε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιτάρι να κρυώσει ελαφρώς μέσα στο νερό του.
- Στραγγίζουμε το σιτάρι και από το νερό που έβρασε κρατάμε 1.600 γρ.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το σιτάρι και το νερό που κρατήσαμε.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, όλα τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και τη φλούδα πορτοκαλιού.
- Βράζουμε ξανά το μείγμα για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ 100 γρ. χλιαρό νερό και τον νισεστέ και τα χτυπάμε καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα του νισεστέ στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κομμένο μήλο και αφήνουμε τον ασουρέ να βράσει για 5 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και το τουλπάνι με τα γαρίφαλα.
- Σερβίρουμε τον ασουρέ σε μπολάκια και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα, την κανέλα και σπόρια ροδιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.