
Ένα εστιατόριο από την Κέρκυρα και έξι εστιατόρια ξενοδοχείων από Πελοπόννησο μέχρι Κυκλάδες.
Τα φετινά βραβεία επιφύλασσαν πολλές εκπλήξεις καθώς για πρώτη φορά από το ντεμπούτο τους άλλαξαν βάση και αντί για την Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στο νεοαφιχθέν Bungalow 7. Σε διαφορετικό, λοιπόν, και πιο μοντέρνο mood ανακοινώθηκε η λίστα με τα κορυφαία εστιατόρια της χώρας, αυτά που βραβεύονται με ένα, δυο ή τρεις Χρυσούς Σκούφους.
Πέρα από τους συνήθεις ύποπτους, που διατηρούν την διάκριση τους, υπήρξε μια καλή ανανέωση, με εφτά νέες προσθήκες. Τα εστιατόρια που κατάφεραν να πάρουν το πρώτο τους Σκούφο κατά τη συντριπτική πλειοψηφία (6 στα 7) ανήκουν σε ξενοδοχειακές μονάδες της Μυκόνου, της Πάρου και της Πελοποννήσου και κάποια από αυτά αποτελούν το alter ego γνωστών Αθηναϊκών μαγαζιών όπως η Γαλάζια Χύτρα και το Matsuhisa. Το κοινό σημείο όμως των νέων Σκούφων πέρα από την σαφώς υψηλή γαστρονομία είναι η περίτεχνη συνέργεια της Ελληνικής κουζίνας με διεθνείς κουζίνες . Περισσότερα στα εστιατόρια που ακολουθούν…
Βενετσιάνικο Πηγάδι στη Κέρκυρα

Σε μια πανέμορφη πλακόστρωτη πλατεία που μοιάζει περισσότερο με σκηνικό ρομαντικής ταινίας ένας βραβευμένος σεφ, ο Κερκυραίος Σπύρος Αγιούς κεντάει την σύγχρονη Κερκυραϊκή κουζίνα. Ο Σπύρος μετά από μια εντυπωσιακή πορεία σε εστιατόρια της Αγγλίας και της Σαντορίνης επέστρεψε στα πάτρια εδάφη με σκοπό να ενδυναμώσει την ντόπια κουζίνα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Το νέο του μαγειρικό σπίτι είναι πριμοδοτούμενο καθώς βρίσκεται στην παλιά πόλη, πάνω σε μια πλατεία με μαρμάρινο πηγάδι του 17 αιώνα, περιτριγυρισμένο από πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια. Το μενού, που συνθέτει σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη Γιάννη Βλάχο, πατάει καλά και σταθερά στα τοπικά υλικά και σε κλασικές συνταγές και πάει παρακάτω. Ιδανικό παράδειγμα το ραφινάτο Κερκυραϊκό bianco. Σε αυτή την αναδιατυπωμένη μοντέρνα εκδοχή του η σφυρίδα είναι ποσέ και συνδυάζεται με φοβερό κολοκυθοανθό γεμιστό με ραγού κολοκυθιού.
Galazia Hytra, Summer Senses στην Πάρο

Το δίδυμο αδερφάκι της πολυβραβευμένης Αθηναϊκής Ηytra το καλοκαίρι συχνάζει στην Πάρο σε ένα λιγότερο αναμενόμενο spot, αφού δεν μιλάμε για Νάουσα ή για Παρικιά αλλά για την όμορφη και χαλαρή Μάρπισσα. Συγκεκριμένα βάζει τα στιλάτα τραπέζια του στη βεράντα του πεντάστερου ξενοδοχείου Summer Senses και προσφέρει ένα φανταστικό αγνάντεμα στην παραλία και το πίσω Λιβάδι, που γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό όταν έρχονται τα πιάτα του Γιώργου Φελεμέγκα και του Χρήστου Κανουλά.
Ο Γιώργος από την Hytra της Αθήνας συμπράττει με τον Χρήστο τον resident σεφ της Πάρου και παρουσιάζουν ένα δομημένο μενού, με κοσμοπολίτικες επιρροές που κουμπώνουν όμως εξαιρετικά με ελληνικές και νησιώτικες συνταγές. Ένα τέτοιο πιάτο είναι το μοσχαράκι με ρεβίθια και αφρό κρασοτύρι.
Matsuhisa Avant Mar στη Πάρο

Παραμένουμε στην Πάρο αυτή τη φορά πολύ κεντρικά στη Νάουσα πάνω ακριβώς στην παραλία Πιπέρι στο luxury ξενοδοχείο Avant Mar. Εκεί από το 2023 βρίσκουμε το global γαστρονομικό project του Nobu, το Matsuhisa. Το δημοφιλές εστιατόριο μετά την Αθήνα και την Μύκονο εντόπισε την κατάλληλη τοποθεσία του σε ένα ακόμα Κυκλαδίτικο νησί και έχει εναρμονιστεί πλήρως με το τοπίο, την ανοιχτή κουζίνα, τους φοίνικες και το μπλε στοιχείο.
Ο Γιώργος Σπαγκάκου και η Αμάντα Θανάτη έχουν την επιμέλεια της κουζίνας υπό την καθοδήγηση του Τόνυ Βρατσάνου και καταφέρνουν με το παραπάνω να κρατάνε στο ίδιο υψηλό και θελκτικό επίπεδο την αριστοτεχνική Ιαπωνική κουζίνα. Τα πιάτα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει και φέρνουν έντονη την σφραγίδα του Matsuhisa είναι πολλά, σημειώστε μερικά όπως το πολύ καλά χτένια tiradito με ωραία πικάντικη σάλτσα και τις τραγανές rock γαρίδες, που αν αρχίσεις δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως.
Yevo Bill & Coo στη Μύκονο

Ο Άγγελος Μπακόπουλος έκανε το διάλειμμα του από τα εστιατόρια της Μυκόνου, πήρε μια καλή μυρουδιά από Επτάνησα και επέστρεψε στο μαγειρικό τόπο του εγκλήματος, σε πολύ καλή φόρμα, με εντυπωσιακές ιδέες και καλοδουλεμένες τεχνικές. Μας υποδέχεται πλέον στο Yevo, το εστιατόρια του πολυτελούς ξενοδοχείου Bill & Coo και με φόντο το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα στο νησί, μας βομβαρδίζει με πιάτα που ανασηκώνουν σε καμάρι την ελληνική κουζίνα και παντρεύουν αρμονικά τοπικές πρώτες ύλες, βαθιά γεύση και προχωρημένες τεχνικές.
Ποιο να πρωτοδιαλέξουμε; Το αρνάκι Νάξου που λιώνει στο στόμα και απογειώνεται με την σάλτσα βοτάνων ή το πληθωρικό μοσχαράκι σοφρίτο; την έξυπνη και πολύ ωραία λενονάτη μαγειρίτσα θαλασσινών ή τις ζουμερές καραβίδες αλά πολίτα; Το καλύτερο να πάρουμε μια γεύση από όλα και να περιηγηθούμε γευστικά στην νέα εποχή των κλασικών πιάτων.
Cabbanes Myconian Villa Collection στη Μύκονο

Πάνω από τον γαλάζιο κόλπο της Ελιάς απλώνονται χορογραφικά τα τραπέζια του εστιατορίου Cabbanes και λειτουργούν ως τον απόλυτο καμβά του νεαρού σεφ Φίλιππου Σταμπούλη. Ο σεφ με προϋπηρεσία στο μισελενάτο εστιατόριο Mugaritz στο Σαν Σεμπαστιάν έχει φέρει φρέσκο αέρα στη γαστρονομική σκηνή της Μυκόνου με ιδέες δροσερές, πολυδιάστατες, πρωτοποριακές, εκλεπτυσμένες και νόστιμες.
Τα πιάτα του αφομοιώνουν γεύσεις της Μεσογείου, ξαναπλάθουν ελληνικές συνταγές και αξιοποιούν ασιατικές τεχνικές φτιάχνοντας ένα σύνολο μοντέρνο, κομψό, δημιουργικό και γευστικά άρτιο. Σε ένα από αυτά το λαβράκι εμπλουτίζεται με αποξηραμένα σύκα, λούζα και σος από βινσάντο σχηματίζοντας μια μπουκιά με αρωματικές εκρήξεις.
Onuki, Costa Navarino στην Πελοπόννησο

Σε ένα από τα πιο ωραίο σημεία του Costa Navarino με θέα το απέραντο γαλάζιο βρίσκεται το γαστρονομικό brand που ποντάρει στην Ιαπωνική φιλοσοφία. Πρόκειται για το στιλάτο εστιατόριο Onuki με προπονητή στην κουζίνα τον expert Σταμάτη Σκριάπα. Ο Σταμάτης έχει δείξει τα αριστοτεχνικά του δείγματα σε fusion πιάτα με κοπές το the point, παιχνιδιάρικα ωμά και πολύ ψαγμένα μαγειρευτά. Η προηγούμενη χρονιά του ήταν πραγματικά ένα συνεχόμενο γευστικό γκολ. Προτάσεις όπως το nigiri o toro από κοιλιά ελληνικού τόνου και πίκλες wasabi κέντραραν πολύ δυνατά την umami γεύση και δικαιολογημένα του έδωσαν την επιβράβευση.
The Private Kitchen, Mandarin Costa Navarino στην Πελοπόννησο
Σε ένα μυσταγωγικό σχεδόν χώρο που αποτελείται μόνο από δεκαέξι θέσεις τοποθετημένες μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα ο έμπειρος σεφ Betrand Valageas σερβίρει fine dining γαστρονομία με ισορροπίες, εντάσεις και πρωτοτυπίες. Στα πιάτα του ξεδιπλώνεται μια επιτυχημένη ελληνογαλλική συμμαχία από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει. Τα highlights της σύζευξης είναι πολλά αλλά ένα από τα καλύτερα είναι οι ταλιατέλες καλαμαριού, που λούζονται από μια υπέροχη σάλτσα χταποδιού. Η σάλτσα είναι μπολονέζ και είναι τόσο απαλή και βαθιά στη γεύση που αφήνει το καλαμάρι να κάνει το γευστικό κομμάτι του.