Καταμεσής του χειμώνα, στις συνταγές μας μπαίνουν ως γαρνιτούρες εποχικά φρούτα και λαχανικά όπως το δαμάσκηνο, το παντζάρι, το λάχανο, το πράσο, το φινόκιο, το ρόδι και η μελιτζάνα, μεταξύ άλλων.Οι γεύσεις του χειμώνα συνοδεύονται αρμονικά από οινικές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και μας προσκαλούν σε ένα όμορφο γευστικό ταξίδι γεμάτο αρώματα και γεύσεις.

Δείτε παρακάτω δέκα τέτοιες ετικέτες, ροζέ, λευκές και κόκκινες, όπως τις επέλεξε ο somellier του Aleria Στάθης Τσώκος, για λογαριασμό του In2life.

Αφρώδη

Karanika Brut Rosé Κτήμα Καρανίκα

16,70€ 

Από το Αμύνταιο της Φλώρινας, ένα φωτεινό ροζέ με έντονες φυσαλίδες από την ποικιλία Ξινόμαυρο, το οποίο απολαμβάνεται ως κλασικό απεριτίφ, με κόκκινα φρούτα στη μύτη, και συνοδεύει πιάτα θαλασσινών με τόνο, γαρίδες και σολομό, αλλά και όστρακα.

                 Λευκά

Κίκονες Λευκός 2017

19,40€

Κλασικό Chardonnay από τη Θράκη με φρουτώδη αρώματα από λευκόσαρκο ροδάκινο, λεμόνι βανίλια και λιπαρό χαρακτήρα χάρη στο ισορροπημένο βαρέλι του. Συνδυάζεται με λευκά κρέατα και λευκά λιπαρά ψάρια, όπως η σφυρίδα.

 

Domaine Costa Lazaridi Semillon 2018

15,60€

Ένα βαρελάτο λευκό από την Δράμα με ζεστά αρώματα από λεμονόχορτο, φλούδα πορτοκαλιού, ροδάκινο, μέλι, ψωμί και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα είναι λιπαρό και πλούσιο, ταιριάζοντας όμορφα με πιάτα λευκών ψαριών, ριζότο μανιταριών και πιάτα με χοιρινό.

 

Ασύρτικο Akrathos 2016

16,20€

Ένα λευκό Ασύρτικο από την Χαλκιδική, με ζωηρή ορυκτότητα και αρώματα εσπεριδοειδών, όπως κίτρινα φρούτα και υψηλή οξύτητα. Συνδυάζεται με θαλασσινά και ψάρια με λεμονάτες σάλτσες.

Ροζέ

 

La Tour Melas Idylle D’ Achinos

14,30€

Grenache, Syrah και Αγιωργίτικο σε ίσα μέρη, οινοποιούνται σε ένα κρασί με φινετσάτα αρώματα από τριαντάφυλλο, πορτοκάλι, κεράσι και φράουλα, το οποίο συνδυάζεται με ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες όπως μια πληθωρική γαριδομακαρονάδα, αλλά και γεμιστά – για όσους τα τολμήσουν εν μέσω φθινοπώρου.


Σκούρας Peplo Ροζέ 2018

16,70€

Αγιωργίτικο από βαρέλια ακακίας, Syrah δεξαμενής και Μαυροφίλερο από αμφορείς φτιάχνουν ένα ιδιαίτερο ροζέ κρασί με αρώματα κερασιού, φράουλας και μελιού, με διακριτικές ορυκτές πινελιές που συνδυάζεται ωραιότατα με πίτσα και σούσι.

 

Ντουράκης Ριζίτης ρόζε 2018

5€

Από την Κρήτη έρχεται ένα φουλ οικονομικό… κρασάτσι από τις ποικιλίες Grenache Rouge και Syrah, το οποίο αναδύει αρώματα βιολέτας, τριανταφύλλου, φράουλας και βατόμουρου. Συνδυάζεται με σαλάτες, ζυμαρικά με ντομάτα και χειροποίητες πίτες.

Κόκκινα


Παπαργυρίου Le Roi Des Montagnes Cuvée 2017

22,40€

Ένα υψηλόβαθμό (14,5%) κρασί από το οινοποιείο της Κορινθίας, στο οποίο οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional και Μαυροδάφνη συνδυάζονται για να δώσουν αρώματα από μαύρα φρούτα, δαμάσκηνο, γλυκά μπαχαρικά, καφέ και ξηρούς καρπούς. Με ισορροπημένη οξύτητα και στιβαρές τανίνες, συνδυάζεται με κυνήγι αγριογούρουνο και ελάφι με πλούσιες σάλτσες. Προτείνεται μετάγγιση.

Παλυβού Terra Leone – Ammos Reserve 2016  

16,60€

Μια δυνατή Νεμέα που παλαιώνεται αναδύοντας αρώματα από κεράσι, δαμάσκηνο, καφέ, και σοκολάτα. Διαθέτει βελούδινες τανίνες από την ποικιλία του Αγιωργίτικου και συνδυάζεται με κόκκινα κρέατα στη σχάρα, μοσχαρίσιο συκώτι και γουρουνόπουλο με πικάντικες σάλτσες.

Ντούγκος Μαυροτράγανο 2016

51, 80€

Με συνολική παραγωγή μόλις 1.300 φιάλες, αυτό το premium κρασί της Πιερίας από 100% Μαυροτράγανο βγάζει έντονα αρώματα από μαύρα φρούτα, γλυκόριζα και μπαχαρικά και πιπεράτες νότες που του δίνουν μία συναρπαστική αρωματική έκφραση. Συνδυάζεται με «έντονα» κρέατα όπως το black angus και το wagyu.

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πηγή:in2life.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours