Τα burgers είναι από τις αγαπημένες μας street food επιλογές.
Δύο νόστιμα ψωμάκια, ένα ζουμερό μπιφτέκι ή ένα παναρισμένο τηγανιτό κοτόπουλο, με ντομάτα, μαγιονέζα και τηγανιτές πατάτες είναι το junk food που απολαμβάνουμε να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά.
Το «γρήγορο φαγητό», όπως το burger, έχει αναβαθμιστεί σε γαστρονομική τάση και πλέον σερβίρεται (με κάποιες παραλλαγές) ακόμα και σε ακριβά εστιατόρια. Οι κλασικές γεύσεις παραμένουν στους καταλόγους των μενού, ενώ γίνονται αρκετοί πειραματισμοί με νέα υλικά.
Πλέον, στα περισσότερα μαγαζιά θα βρείτε μια λίστα με επιλογές για burgers και ο πήχης της γεύσης έχει ανέβει για τους foodies που ψάχνουν συνεχώς την επόμενη talk of the town πρόταση για να δοκιμάσουν.
Τελικά όσο και να ψάχνουμε το επόμενο best seller burger έχουμε καταλήξει σε κάποιες προτάσεις που συνεχώς τις αναζητάμε είτε μετά από ένα ξενύχτι, είτε επειδή απλά θέλουμε να απολαύσουμε ένα καλοφτιαγμένο burger χωρίς κανένα μα κανέναν πειραματισμό.
New York Sandwiches
Ένα καθαρά αμερικάνικο μενού από τα ορεκτικά και τις σαλάτες μέχρι το brunch και τα αυθεντικά (κολασμένα) pancakes με σοκολάτα. Όσα χρόνια και αν περάσουν το NYS παραμένει στα top μαγαζιά με burgers που αξίζει έστω μια φορά να δοκιμάσετε
Το κλασικό cheeseburger με λιωμένο cheddar, μαρούλι, κρεμμύδι, μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ σερβιρισμένο με πατάτες τηγανιτές είναι η ιδανική επιλογή αν θέλετε να βολιδοσκοπήσετε το μαγαζί. Η ισορροπία των γεύσεων θα σας κάνει να δοκιμάσετε περισσότερες και πιο πικάντικες γεύσεις.
To burger με παστράμι/ Φώτο: NYS FB
Από τα best seller είναι το 5th AVE pastrami burger με παστράμι, πίκλες και σάλτσα μουστάρδας, ενώ αν προτιμάτε τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις δώστε μια ευκαιρία στο Blue burger με blue cheese και onion rings.
Info: Νίκης 23, Αθήνα
Queen’s
Από τα παλαιότερα μπεργκεράδικα των νοτίων που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει πιστό κοινό που λαχταρά αυθεντικό burger με καθαρές γεύσεις και ποιοτικό μπιφτέκι. Το Queen’s μετράει σαράντα χρόνια ζωής και όταν προβαλλόταν η νεανική σειρά «Χτυποκάρδια στο Beverly Hills» ήταν το αντίστοιχο στέκι του «Pitt» στη Γλυφάδα για την νεολαία των 90s.
Βurger, πατάτες mayo και βάφλα με παγωτό μηχανής είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας που αν το δοκιμάσεις μια φορά βάζουμε στοίχημα πως θα επανέλθεις ξανά και ξανά.
Φώτο: Queen burger/FB
Όλη τη νοστιμιά της γεύσης θα την γευτείτε και στο απλό και ταπεινό cheeseburger με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα, τυρί, κρεμμύδι, κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα -οι πατάτες χρεώνονται χωριστά. Για πιο πικάντικες γεύσεις επιλέξτε το Goat burger με κατσικίσιο τυρί που δίνει μια ενδιαφέρουσα ένταση, ενώ αν πεινάτε πολύ συναγωνιστείτε με το XL cheese burger με διπλό μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια και bbq sauce. Μην σκεφτείτε τις θερμίδες γιατί όλα αξίζουν μέχρι την τελευταία κολασμένη μπουκιά.
Info: Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα
Smash n Bun
Το Smash n’ Bun μετράει ένα χρόνο ζωής μόνο που σε σύντομο χρονικό διάστημα προσέλκυσε τους foodies που πάντα ψάχνουν τις νέες γαστρονομικές τάσεις της πόλης. Τα burgers βασίζονται σε συνταγές του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου και εκτελούνται με επιτυχία από τον Κλάιντι Κρόσι.
Το μυστικό της επιτυχίας σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πρώτη ύλη: μοσχαρίσιο κιμάς dry-aged ωρίμασης 40 ημερών, ζυμώνεται μόνο με αλάτι σε μπάλα, το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής και το χειροποίητο bun φτιάχνεται από βιολογικό αλεύρι.
Moldo burger
Από τα burger που ξεχώρισαν από την αρχή ήταν το Korean fried chicken με kimchee slow, πίκλες και garlic dijon mayo. Από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις είναι το Moldo με potato bun με creamed mushrooms, βιολογικό cheddar και roasted garlic mayo που αφήνει μια ωραία επίγευση στο τέλος και μπορείτε να το συνδυάσετε με ελληνική μπύρα -ρωτήστε ποια του ταιριάζει.
Από την άλλη αν νιώθετε τύψεις να κάνετε «γουρουνιά» δοκιμάστε το Yogi burger με bun που φτιάχνεται από γάλα αμυγδάλου, beyond meat patty, πίκλες iceberg κέτσαπ και garlic faux mayo.
Info: Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι
Beerger
Μια μπυραρία στον Άγιο Δημήτριο έγινε γνωστή στόμα με στόμα για τα καταπληκτικά burgers που συναγωνίζονται επάξια σπουδαίων σεφ. Μια δοκιμή θα σας πείσει και σίγουρα θα σας κερδίσει γιατί η καλή πρώτη ύλη ξεχωρίζει, όπως και κάποιοι ευφάνταστοι συνδυασμοί.
Για να κάνετε μια πρώτη εισαγωγή στον κόσμο του Beerger ξεκινήστε με μια all time classic επιλογή: Texas burger με χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι 300γρ, cheddar, ντομάτα και σως με το όνομα του μαγαζιού.
Φώτο: Beerger/FB
Ανεβαίνοντας level μην αντισταθείτε στο Danish burger που πρωταγωνιστεί η σάλτσα ροκφόρ, από τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει σ΄αυτή την κατηγορία, το Boston burger που η έμφαση δίνεται στη bbq σως. ΚΙ αν θέλετε να ανακαλύψετε τι γεύση burger έχει η Αθήνα τότε επιλέξτε το Athens με ζουμερό μπιφτέκι, cheddar, ντομάτα, κρεμμύδι και…τζατζίκι. Κάθε burger βγαίνει το ίδιο και με κοτόπουλο και όλα συνοδεύονται με τηγανιτές πατάτες.
Info: Θεομήτορος 62, Άγιος Δημήτριος
Burger στο Smash Project
Το Smash Project είναι από τις νέες διευθύνσεις με ψαγμένα burger που συνδυάζει γεύση και ποιότητα με την υπογραφή του food blogger, «Μαμά πεινάω». Ο κιμάς φτιάχνεται αποκλειστικά από μοσχαρίσιο, grass-fed κρέας. Το αφράτο ψωμάκι των burgers είναι potato bun. Οι μοναδικές σάλτσες που συνοδεύουν τα burgers είναι 100% χειροποίητες. Η κάρτα περιλαμβάνει επτά λαχταριστά smash burgers με μονό ή διπλό μοσχαρίσιο smash μπιφτέκι, τραγανό τηγανητό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε buttermilk, ζουμερό ψητό κοτόπουλο με αβοκάντο αλλά και vegan burger με Beyond Meat μπιφτέκι, μεταξύ άλλων.
Από τα πιο νόστιμα burger του καταλόγου είναι το slow cooked pork που όπως καταλαβαίνεται από το όνομα του πρόκειται για αργομαγειρεμένο 12 ώρες χοιρινό με διπλό cheddar, πίκλες και μαγιονέζα. Για τους πιο μερακλήδες της γεύσης το burger που ταιριάζει απόλυτα στον ουρανίσκο τους είναι το Egg-plossion με διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, διπλό bacon και cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια, αυγό, μαγιονέζα και bbq sauce. Θέλετε κάτι πιο… large; Δεν νομίζω!
Info: Καραϊσκου 117, Πειραιάς
Burger στοJuicy Grill
Δεν υπάρχει οπαδός των burgers που να μην έχει επισκεφτεί, έστω μία φορά, το Juicy Grill με τις σούπερ χορταστικές μερίδες. Από την πρώτη στιγμή που σερβίρεται μπροστά στα μάτια σου το burger σίγουρα θα αναρωτηθείς «και τώρα πώς θα το φάω»; Το είπαμε από την αρχή το χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι τα πληθωρικά burgers -ωστόσο κυριαρχεί μια ισορροπία στη γεύση και δεν νιώθεις κάποιο υλικό περισσότερο από το άλλο κι αυτό είναι επιτυχία.
Φώτο: Juicy grill /FB
Από τα ωραιότερα και πρωτότυπα (σε γεύση) burger είναι το Croque van damme με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, παναρισμένη γραβιέρα, καπνιστή πανσέτα, μπεσαμέλ παρμεζάνας -γραβιέρας και τηγανιτό αυγό και το The Billion με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και ψωμάκι με σκορδοβούτυρο.
Info: Λ. Περικλέους 37, Χολαργός
American Burger
Στο American burger ολόκληρος ο χώρος είναι συνδεδεμένος με το όνομα του μαγαζιού, εκτός από το μενού. Από το 2004 που άνοιξε το κλασικό μπεργκεράδικο στο Ελληνικό, με σήμα κατατεθέν την κόκκινη κάντιλακ που διακοσμεί το χώρο όσο και τo juke box.
Σίγουρα οι λάτρεις των burgers έχουν δοκιμάσει το αμερικάνικο μενού του μαγαζιού, ενώ η άλλοτε νεολαία που σύχναζε μέχρι αργά το βράδυ, σε ένα μαγαζί που όπως και να το κάνουμε υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του, τώρα το επισκέπτεται με την οικογένεια. Οι καλές γεύσεις πρέπει να διαδίδονται από γενιά σε γενιά.
Από τα burger που αξίζουν την δοκιμή σας είναι το Bacon mushroom melt burger με μοσχαρίσιο κιμά, το classic burger για να καταλάβετε απόλυτα τη απλότητα της γεύσης, ενώ το Rockstar burger είναι για γενναίους παίκτες -μπιφτέκι, δύο λουκάνικα, τριπλό bacon και τυρί και δύο τηγανιτά αυγά.
Info: Λ. Βουλιαγμένης 4, Ελληνικό
Δύο ακόμη μαγαζιά για Burgers
Αντί για επίλογο θα αναφέρω δύο εστιατόρια και ένα μαγαζί με bao bun που έχουν προσθέσει στο μενού τους burger ανεβάζοντας τον πήχη.
Το new entry Brutus Tavern, στο Κολωνάκι, έχει ένα άκρως κρεατοφαγικό μενού και ένα από τα must taste πιάτα είναι τρία mini burgers με ζουμερό κιμά από ελληνικό μοσχάρι και ψωμάκι brioche.
Το Privilege στην κάρτα που έχει ετοιμάσει ο chef patron Νίκος Θωμάς στις raw προτάσεις έχει συμπεριλάβει ένα mini burger με μοσχαρίσιο φιλέτο ταρτάρ -από τα πιο νόστιμα που καταλαβαίνεις την εξαιρετική πρώτη ύλη και θα ευχόσουν να έχεις ακόμα ένα.
Burger με μοσχαρίσιο ταρτάρ στο Privilege
Τα λαχταριστά Bao bun έχουν έρθει δυναμικά στην πόλη και ο συνδυασμός αυτού του ψωμιού στον ατμό σε συνδυασμό με μπιφτέκι μόνο συναισθήματα χαράς μπορεί να σας γεμίσει. Στο Baobae υπάρχει μια επιλογή με burger με μοσχαρίσιο κιμά, λάχανο κόκκινο, chutney μπέικον και hoisin κέτσαπ που μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά είναι χορταστικό και νόστιμο.
Πηγή: iefimerida.gr