7.5
Ατμόσφαιρα: 3.5 / 5.0
Εξυπηρέτηση: 3.0 / 5.0
Κάβα: 4.0 / 5.0
Τύπος: Casual & Chic
Ποιότητα: Κλασική
Κουζίνα: Ελληνική
Έκλεινα την πρώτη κριτική που έγραψα για το Pharaoh τον Ιούνιο του 2023 ως εξής: «Το Pharaoh δεν δίστασε να βγάλει με θάρρος την ελληνική παράδοση γυμνή μια βόλτα στη βεράντα του 2023, τοποθετώντας την σε μια καινούργια και πιο απενοχοποιημένη ή καταδεκτική – αν θέλετε – εποχή που εύχομαι να της ξαναδώσει το βήμα που πάντα της άξιζε αλλά δυστυχώς στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα είναι λίγο αν το πετύχουν.» Ενάμιση χρόνο μετά θα άλλαζα μόνο την τελευταία πρόταση: το πέτυχαν και με το παραπάνω.
Μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο έφαγα στο Pharaoh τέσσερις φορές, με τη κάθε μια το φαγητό να είναι καλύτερο από την προηγούμενη, ενώ καμιά από αυτές δεν βρισκόταν στη κουζίνα ο Μανώλης Παπουτσάκης, που σημαίνει ότι έχει προπονήσει την ομάδα του αποτελεσματικά για να κρατάει τον πήχη τόσο ψηλά. Αυτή η δυναμική αποτυπώθηκε και στα The FNL Best Restaurant Awards όταν το Pharaoh εκτός από το αστέρι, σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση της The List, με τα δέκα πιο συναρπαστικά εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2024.
Ενσωματώνει παραδοσιακές σπεσιαλιτέ…δεν τις εκσυγχρονίζει …όμως εμβαθύνει στη γεύση τους και τις ραφινάρει σε επίπεδο μαγειρικών τεχνικών και εξαιρετικών προϊόντων. Κατ’ αυτό τον τρόπο τις επικαιροποιεί
Τους λόγους που οδήγησαν την κριτική επιτροπή των γαστρονομικών βραβείων του FNL σε αυτή την απόφαση τους βλέπω κάθε φορά που τρώω στο Pharaoh. Αρχικά είναι το εστιατόριο που σερβίρει μακράν την καλύτερη παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στην Αθήνα, αντιμετωπίζοντάς την με γαστρονομικό ήθος, κάτι το οποίο αντανακλάται στη βαθειά γνώση του σεφ της για την ιστορικότητά της, την διατροφική της αξία, και την φοβερή ποικιλομορφία της σε επίπεδο υλικών, συνταγών και τοπικότητας. Η ευελιξία δε, που έχει ο Παπουτσάκης στο να ενσωματώνει στο μενού σπεσιαλιτέ από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ανανεώνοντας τα πιάτα του εστιατορίου πολύ συχνά, είναι εντυπωσιακή. Τι κάνει όμως με αυτές τις σπεσιαλιτέ; Πάντως δεν τις εκσυγχρονίζει. Ούτε τις περνάει από κάποιο δημιουργικό φίλτρο, κάνοντας πειραματισμούς. Εμβαθύνει στη γεύση τους και τις ραφινάρει σε επίπεδο μαγειρικών τεχνικών και εξαιρετικών προϊόντων. Κατ’ αυτό τον τρόπο τις επικαιροποιεί, διασφαλίζοντας ότι η αυθεντικότητα και η παράδοση παραμένουν στο επίκεντρο των πιάτων του. Στην πιο πρόσφατη επίσκεψη μου ξετρελάθηκα για ακόμη μια φορά με το εκπληκτικό σαβόρο του, ενώ τα λαδερά φασολάκια του με τριμμένη φέτα εκτός από φορτωμένα με μνήμες ήρθαν γεμάτα αρώματα αλλά και με ανάλαφρη γεύση. Δοκίμασα καραβίδες που ψήθηκαν στην εντέλεια, κρατώντας τη σάρκα τους κρουστή και γαρίδες σε μια ωμή παρασκευή με πανέμορφο άρτυμα, που κλείνουν και λίγο το μάτι στη μπιστρονομία. Υπάρχουν κι αυτές οι στιγμές χωρισ Να αλλάζει το σενάριο. Το μπουρέκι του είναι πραγματικά ανεπανάληπτο και εύχομαι να μη το βγάλει ποτέ από την κάρτα του Pharaoh, τα μπιφτεκάκια του τα χαρήκαμε ζουμερά και με βαθύτατα νόστιμη αλλά και φίνα κρεάτινη γεύση. Όσο για τα παϊδάκια από αρνί, η σχάρα έδωσε ρεσιτάλ, μια και βγήκαν από τη φωτιά με υπέροχα καραμελωμένο λίπος και με τρυφερό κρέας, με γεμάτη γεύση. Τι δεν μου είπε πολλά; Το γλυκό. Μια χαρά, αξιοπρεπέστατη βρήκα τη σοκολατίνα στο Pharaoh, ωστόσο περίμενα κάτι παραπάνω, κάτι πιο συγκινητικό για φινάλε.
Αν σε όλα αυτά προσθέσω την εμπλουτισμένη λίστα κρασιών που αγαπά σταθερά τις ήπιες παρεμβάσεις, την φευγάτη ατμόσφαιρα, το προσεγμένο σέρβις, αλλά και το ότι το Pharaoh μέσω της μεγάλης του απήχησης επανασύνδεσε ένα ευρύ κοινό με την αυθεντική ελληνική κουζίνα, προσφέροντας μια εμπειρία που σέβεται και αναβιώνει την παράδοση, τότε θεωρώ πως σαν εστιατόριο έχει κατακτήσει την ωριμότητα για να ανέβει στο επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι του 7.5/10, ως το καλύτερο της κατηγορίας του στην Αθήνα.
- Pharaoh
- Τηλέφωνο: 2103808412
- Διεύθυνση: Σολωμού 54, Εξάρχεια, Αθήνα
- Ιστοσελίδα: –
- Ανοιχτά: Δευτέρα με Σάββατο βράδυ, Παρασκευή & Σάββατο και μεσημέρι. Κλειστά Κυριακή.
- Τιμή ανά άτομο (€)*: 50 – 70
- * οι τιμές υπολογίζονται κατ’ άτομο με πρώτο, κύριο και γλυκό συν κουβέρ, νερό αλλά και μισό μπουκάλι κρασί ή μια μπύρα ανάλογα και το στιλ του εστιατορίου κάνουμε δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πραγματικό κόστος ενός πλήρους γεύματος
Πηγή:fnl-guide.com