Από την Καλλίπολη μέχρι τα Μανιάτικα και από εκεί στο Κερατσίνι, επτά καταπληκτικά μεζεδοπωλεία μας σέρνουν από τη μύτη στον Πειραιά.
γράφει: Ηρώ Κουνάδη
΄Εχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα μεζεδοπωλεία, όπως μάλλον έχεις καταλάβει, καθότι είναι η πιο παρεΐστικη βερσιόν φαγάδικου: Τίποτα δεν λέει «ήρθαμε να τα πούμε, να τα πιούμε και να τσιμπολογήσουμε» καλύτερα από ένα τραπέζι φορτωμένο μεζεδάκια για τη μέση. Χώρια που η φιλοσοφία των μεζεδοπωλείων αφήνει άφθονο χώρο για γευστικούς πειραματισμούς, οι οποίοι δεν παύουν ποτέ να μας εκπλήσσουν. Παίρνουμε, λοιπόν, την παρέα και κατηφορίζουμε προς Πειραιά μεριά, για να πιάσουμε τραπεζάκι σε μερικά από τα καλύτερα.
Τσικουδιά
Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Φρεαττύδα, τηλ.: 21 0452 5557
Έλειπε η κρητική κουζίνα από τις γειτονιές του Πειραιά, η αλήθεια είναι, και η Τσικουδιά ήρθε να αναπληρώσει αυτό το κενό. Σε έναν όμορφο, φωτεινό χώρο που βλέπει θάλασσα, μας κακομαθαίνει με παραδοσιακές κρητικές νοστιμιές σαν τα αυγά με στάκα, το απάκι σε δύο βερσιόν, χοιρινό ή κοτόπουλο, τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τον ξινόχοντρο με αμανίτους (μανιτάρια είναι αυτά, αν δεν ξέρεις από Κρήτη), το τσιγαριαστό αρνάκι, το κριθαρώτο με απάκι, θυμάρι και ξύγαλο, το ριφάκι στη στάκα και το θεϊκό γαμοπίλαφο. Συνοδεύουμε απαραιτήτως με ρακή, και πληρώνουμε γύρω στα 20€ το άτομο.
Στου Θωμά
Μαυρομιχάλη 22, Μανιάτικα, τηλ.: 2104206907
Ένα δεκάλεπτο με τα πόδια από τον ολοκαίνουριο σταθμό του μετρό στα Μανιάτικα, ο Θωμάς έχει στήσει ένα μουσικό μεζεδοπωλείο βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία –για τον πληθωρικό του χώρο δε λέμε τίποτα, αφήνουμε την φωτογραφία να μιλήσει από μόνη της. Στο μενού του βρίσκουμε μεζεδάκια σαν το αρμένικο σουτζούκι, τον καβουρμά, το κεμπάπ γιαουρτλού, το απάκι χοιρινό ή κοτόπουλο και τις εξαιρετικές τηγανιές, συνοδευόμενα από τα γνωστά παρελκόμενα –φρέσκες πατάτες τηγανιτές, χειροποίητη τυροκαυτερή, δροσερές σαλάτες και πάει λέγοντας. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, με κρασί. Σχεδόν καθημερινά έχει και ζωντανή μουσική.
Το Στέκι του Γίγαντα
Ασκληπιού 43, Μανιάτικα, τηλ.: 21 0420 6202
Στην ίδια γειτονιά, κοντά στον σταθμό του μετρό, το Στέκι του Γίγαντα είναι ξακουστό για τα σπιτικά μαγειρευτά του, αλλά και για τα πεντανόστιμα μεζεδάκια του που περιλαμβάνουν συριανή Λούζα, τυρόμπαλες με μέλι, λαχανοντολμάδες, ομελέτα με σύγλινο Μάνης, παστουρμαδόπιτα και συριανό λουκάνικο με μάραθο. Οι λάτρεις της θάλασσας, θα βρείτε και γαύρο μαρινάτο, γαρίδες σαγανάκι και χταποδάκι ξυδάτο ή με μακαρονάκι. Για φουλ έξτρα γεύμα, με κρασί ή ουζάκια, ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο.
Τσιπουροκατάσταση
Καραΐσκου 131, κέντρο Πειραιά, τηλ.: 210 4131911
Το τιμάμε και το μνημονεύουμε κάθε καλοκαίρι για την φανταστική ταράτσα του, είναι όμως αγαπημένο στέκι κάθε εποχή του χρόνου. Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό, από εκείνα που σπανίζουν πια στον Πειραιά, και σερβίρει ακαταμάχητους μεζέδες σαν την πατατοσαλάτα, τον κρητικό ντάκο, τα ντολμαδάκια με κιμά, τη βελουδένια φάβα, τη γεμιστή πιπεριά, τα μαμαδίσια κεφτεδάκια, τα σουτζουκάκια και τα αχνιστά μύδια στο τηγάνι. Μαζί με τα απαραίτητα τσιπουράκια, θα υπολογίσεις περί τα 18-20€ το άτομο.
Αρλεκίνος
Καραΐσκου 104, κέντρο Πειραιά, τηλ.: 210 4132555
Στον πεζόδρομο πίσω από την Πλατεία Κοραή, ο Αρλεκίνος είναι ένα στέκι κοσμαγάπητο για τις νοστιμιές του, τις σούπερ χαμηλές τιμές και την λιτή κι απέριττη φιλοσοφία του. Ό,τι και αν δοκιμάσεις εδώ απογοητευμένος/η αποκλείεται να φύγεις, αλλά αν επιμένεις για συστάσεις σημείωσε τα περίφημα κεφτεδάκια της θείας Ευλαμπίας, την τσακώνικη μελιτζάνα ψητή στα κάρβουνα, το ταλαγάνι Μεσσηνίας μέσα σε ποντιακό ψωμάκι με φρέσκια ντομάτα και πέστο βασιλικού, την τυρόπιτα με μέλι, το μαριναρισμένο μοσχάρι γάλακτος και το κεμπάπ γιαουρτλού. Για ένα σούπερ χορταστικό γεύμα με μπύρες ή κρασί, υπολόγισε περί τα 15-17€ το άτομο. Δες και το αναλυτικό μενού εδώ.
Στης Φλώρας το Βεράνι
Αντωνίου Θεοχάρη και Φαβιέρου 57, Καλλίπολη, τηλ: 2110130169
Στεγάζεται κι αυτό σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό και δανείζεται το όνομά του από τους ρεμπέτες που το χρησιμοποιούσαν περίπου όπως το «τσαρδί», ένα σπίτι από παντού ανοιχτό. Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, και Κυριακή μεσημέρι, και μεζεδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σαν το πικάντικο σαγανάκι με αυγά μάτια, παστουρμά και σουτζούκι, την τηγανιά κοτόπουλο με καπνιστό τυρί, τζίντζερ και κόλιανδρο, την ομελέτα με σύγλινο Μάνης, το συκώτι γάλακτος με καραμελωμένα κρεμμύδια και τα μανιάτικα πιτάρια με σπανάκι και φέτα. Λογαριασμός με κρασί ή τσιπουράκι, στα 15-17€ το άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ.
Κεχριμπάρι
Αμισού 3, Κερατσίνι, τηλ: 21 0400 9166
Χαριτωμένο και πολύχρωμο, αυτό το απολύτως παρεΐστικο στέκι στο Κερατσίνι σερβίρει παραδοσιακά και πειραγμένα μεζεδάκια φτιαγμένα με άφθονο μεράκι: Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τον καβουρμά με ντομάτα και αυγά, τη Σφακιανή πίτα με μέλι και σουσάμι, τις πατάτες με αυγά και απάκι, τα μανιτάρια με κρέμα τυριού και αρωματικά βότανα, το χαλούμι στη σχάρα με ψητή ντομάτα και κρέμα βαλσάμικου, τον καγιανά με πιπεριές και φέτα. Οι λάτρεις της θάλασσας σημειώστε επίσης τον μαρινάτο γαύρο, τις γαρίδες σαγανάκι και την τσιροσαλάτα. Με κρασί ή ωραία κρητική τσικουδιά, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-17€ το άτομο.
Πηγή:in2life.gr