Πού τρως απλά, καλά και οικονομικά στην Αθήνα

Ένας μίνι οδηγός για όλες τις φορές που ψάχνεις νόστιμο φαγητό στην πόλη και δε θέλεις να πληρώσεις πολλά.

  • ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Βράδυ καθημερινής και το Τριφύλλι (Παναθηναϊκού 7, Αθήνα), το οινομαγειρείον που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, είναι ευχάριστα ήσυχο. Για πάνω από μισό αιώνα, το μαγαζί παραμένει ίδιο, από τη μία η σάλα με τα βαρέλια, τα τραπέζια και το ανοιχτό κουζινάκι κι από την άλλη η εσωτερική αυλή. Μια σειρά από γλάστρες με φροντισμένα φυτά κρύβει τελείως τη θέα στον δρόμο. Αν σηκώσεις το βλέμμα ψηλά, συναντάς καρφί τον αττικό ουρανό, κάτι που σου δίνει για λίγο μια αίσθηση ελευθερίας. Είναι δυνατή η τηγανίλα που έρχεται από μέσα αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Εδώ, τρως τα πιο τραγανά και νόστιμα κεφτεδάκια, με τον μυρωδάτο δυόσμο τους, και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Τέσσερα πράγματα έχει όλα κι όλα το μαγαζί – τα άλλα δύο είναι ο μπακαλιάρος – σκορδαλιά που εννοείται έχει θέση στο τραπέζι – και το συκωτάκι. Βάζεις και μια αγγουροντομάτα και έκλεισες. Δε θυμάμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που έφαγα τόσο νόστιμα, απλά και οικονομικά χωρίς πολλά-πολλά, με τον λογαριασμό να βγαίνει στα 10 ευρώ έκαστος (μαζί με το φιλοδώρημα).

Ο Μιχάλης (Βαλαωρίτου 20, Χαλάνδρι) είναι μια οικογενειακή ταβέρνα με άνετη σάλα και αυλή, που αποτελεί εδώ και χρόνια κοινό μυστικό για όσους μένουν στα πέριξ. Είναι επίσης ιδιαίτερα βολική για παρέες με μικρά παιδιά, αφού λίγα βήματα πιο πέρα βρίσκεται μία περιφραγμένη παιδική χαρά.

Η ταβέρνα είναι διάσημη για το ζουμερό μπιφτέκι που ψήνεται στα κάρβουνα και σερβίρεται με φρέσκια ντομάτα από πάνω και λίγη πράσινη πιπεριά, μια σπεσιαλιτέ που δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν έχει νόημα να γεμίσεις το τραπέζι με περιττά πιάτα – θα πρότεινα να μείνεις στο τρίπτυχο κολοκυθάκια, τζατζίκι και σαλάτα. Ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ το άτομο.

Το Σουβλάκι του Πέτρου (Πλατεία Γκύζη 2) σε περιμένει όλες εκείνες τις φορές που επιστρέφεις πεινασμένος στο σπίτι αλλά θέλεις να φας κάτι νόστιμο και γρήγορο. Πιάσε τραπέζι έξω, παράγγειλε μια παγωμένη μπύρα και περίμενε να ετοιμαστεί το τυλιχτό με το μπιφτέκι. Εδώ βάζουν σάλτσα ντομάτας και πάπρικα και θα πρότεινα να αφήσεις εκτός τις πατάτες κι αντ’ αυτού να πάρεις ακόμα ένα. Με 10 ευρώ θα πάρεις χορτάτος τον δρόμο της επιστροφής.

Τα μεσημέρια της Κυριακής, η μυρωδιά από τα κάρβουνα πλημμυρίζει όλη τη γειτονιά. Τα Φιλετάκια (Εθνάρχου Μακαρίου 126, Δάφνη) είναι γνωστά για τη σχάρα τους, τη δροσερή αυλή και τις καλές τιμές. Λαϊκό μαγαζί, με μενού που βασίζεται αποκλειστικά στο κρέας και μερικά απαραίτητα συνοδευτικά. Φιλετάκια χοιρινά, λουκάνικο, παϊδάκια και φυσικά πατάτες, σαλάτες και τζατζίκι – και λογαριασμός 15 με 20 ευρώ το άτομο.

Ένα από τα πιο παλιά καφενεία της Αθήνας είναι ο Λόλος (Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι), με τη νέα γενιά που το ανέλαβε να έχει αφήσει απείραχτο το σκηνικό στο εσωτερικό του μαγαζιού, πέρα από τον εκσυγχρονισμό της κουζίνας. Στους τοίχους για παράδειγμα, φιγουράρουν φωτογραφίες του ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος εκτός από θαμώνας ήταν και θείος του δεύτερου ιδιοκτήτη, που έτρεξε το μαγαζί για μία 25ετία.

Εδώ, τρως κάθε λογής φρέσκο ψάρι, καθώς επίσης θαλασσινά και μαγειρευτά, από τα χεράκια της κυρίας Παναγιώτας, που είναι και η πεθερά ενός εκ των δύο ιδιοκτητών. Ο Λόλος έχει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, με τους ιδιοκτήτες του να δίνουν σημασία στην προσωπική επαφή. Εμμένουν όμως στην ποιότητα και τη γεύση και προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές λογικές για την εποχή. Ιδανική έξοδος για μεγάλες παρέες όπου τα πιάτα μπαίνουν στη μέση – υπολογίζεις περίπου 12 με 15 ευρώ το άτομο.

Πηγή:oneman.gr

About Post Author