Μερικά από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά…

Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα. Έτσι, καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση πλούσιων σε θερμίδες κοκτέιλ.

Tα πιο δημοφιλή κοκτέιλ που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά:

1. Μαργαρίτα

  • 2 oz τεκίλα
  • 2 oz χυμό lime
  • 1 oz triple sec
  • 1 φέτα lime για το γαρνίρισμα
  • Αλάτι
  • Παγάκια

-> Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι που έχουμε βάλει στο χείλος του αλάτι.

Tip: Μπορεί να σερβιριστεί και σαν μαργαρίτα φράουλα, με λιωμένες φράουλες. Έτσι αυξάνεται η περιεκτικότητα σου σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες).

Διατροφική αξία

175 Θερμίδες και συνδυάζει την αντιοξειδωτική και αμυντική δράση της βιταμίνης C του χυμού lime (Popik 2006).

2. Daiquiri (Ντάκιρι)

  • 1.5 oz ρούμι
  • 1 oz χυμό lime
  • 2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη
  • Θρυμματισμένος πάγος

->  Ανακατεύουμε στο shaker, όλα τα υλικά μαζί με θρυμματισμένο πάγο. Σερβίρεται σε ποτήρι, γαρνίροντάς το με μια φέτα lime (Stephen 2003).

Tip: Μπορεί να σερβιριστεί και σαν Daquiri πεπόνι ή φράουλα, με φρούτα λιωμένα στο blader. Οπότε περιέχει βιταμίνες β-καροτένιο, βιταμίνη C και πολλά αντιοξειδωτικά.

Διατροφική αξία

170 Θερμίδες. Συνδυάζει την αντιοξειδωτική και αμυντική δράση της βιταμίνης C και των υπόλοιπων αντιοξειδωτικών ουσιών (φλαβονοειδή) του χυμού lime.

3. Cosmopolitan

  • 2 oz βότκα
  • ½ oz κουαντρό
  • ½ oz χυμός lime
  • ½ oz χυμός κράνμπερι
  • Πάγος

-> Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker μαζί με πάγο. Χτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι. Γαρνίρουμε με φέτα λεμονιού (Grimes 2001).

Διατροφική αξία

220 Θερμίδες και με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά χάρη στο συνδυασμό των χυμών lime και cranberry. Ο χυμός cranberry περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.

4. Mojito (Μοχίτο)

  • 2 oz λευκό ρούμι
  • 2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη
  • Φύλλα δυόσμου
  • 1 lime σε κομματάκια
  • Θρυμματισμένος πάγος
  • Σόδα

-> Βάζουμε τη μέντα μαζί με τη ζάχαρη και το lime και τα πιέζουμε, για να βγάλει το lime το ζωμό του. Προσθέτουμε το ρούμι και συμπληρώνουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με φύλλα μέντας και φέτα λεμονιού.

Tip Applesoaked Mojito: Αντικαθιστούμε τη σόδα και τη ζάχαρη, με χυμό μήλο και έτσι αυξάνουμε τη περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και σε βιταμίνη C και β-καροτένιο.

Διατροφική αξία

150 Θερμίδες, συνδυάζοντας πάντα τη βιταμίνη C του χυμού lime με τον πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά δυόσμο.

5. Cuba Libre (Κούμπα Λίμπρε)

  • 2.5 oz λευκό ρούμι
  • 1.5 oz κόλα
  • Χυμό lime
  • Πάγο

-> Προσθέτουμε σε ένα ποτήρι το ρούμι, με την κόλα και το χυμό lime. Γαρνίρουμε με ένα lime, κομμένο στα τέσσερα (Charles 2005).

Διατροφική αξία

150 Θερμίδες και συνδυάζει την αντιοξειδωτική και αμυντική δράση της βιταμίνης C από το χυμό lime.

6. Caipirinha (Καϊπιρίνια)

  • 2 oz κασάσα
  • 1 lime σε κομματάκια
  • 2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη
  • Θρυμματισμένος πάγο

-> Σε ένα ποτήρι (κοντό και φαρδύ), βάζουμε το lime που το έχουμε κόψει στα τέσσερα. Έτσι έχουμε την πρώτη στρώση στο ποτήρι μας. Μετά ρίχνουμε τον πάγο για να κάνουμε την δεύτερη στρώση. Μετά τη ζάχαρη και τελειώνουμε ρίχνοντας κασάσα (εθνικό ποτό της Βραζιλίας), μέχρι σχεδόν δύο δάχτυλα κάτω από το χείλος του ποτηριού (Willey 2006).

Tip: Προσθέτοντας φράουλες, εμπλουτίζουμε το κοκτέιλ μας με επιπλέον βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Διατροφική αξία

140 Θερμίδες και άφθονη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

7. Tequila sunrise (Τεκίλα σανραϊζ)

  • 2 oz τεκίλα
  • 4 oz χυμό πορτοκάλι
  • 1 oz γρεναδίνη
  • Πάγο

Γεμίζουμε ένα ποτήρι με πάγο. Προσθέτουμε τη τεκιλα και το χυμό πορτοκάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε αργά και προσεκτικά τη γρεναδινη έτσι ώστε να πάει στο πάτο του ποτηριού. Σερβίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι και ένα κεράσι.

Διατροφική αξία

175 Θερμίδες και συνδυάζει την αντιοξειδωτική και αμυντική δράση της βιταμίνης C από το χυμό πορτοκάλι (Harrington et al 1998).

*Οι θερμίδες των ποτών είναι ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν αναλόγως των περιστάσεων (μέγεθος ποτηριών, δοσολογίες)

Καλοκαιρινά, πολύχρωμα,απολαυστικά κοκτέιλ που μας δροσίζουν, μας ανεβάζουν τη διάθεση και μας αναπληρώνουν σε υγρά, μιας και η ποσότητα αλκοόλης που περιέχουν δεν είναι αρκετή για να αυξήσει τη διούρηση και να μας οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Αντιθέτως, μας οπλίζουν με ενέργεια που απελευθερώνει τα φυσικά σάκχαρα και μας απελευθερώνουν τις αισθήσεις.

Πηγή:logodiatrofis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author