Eστιατόρια, φαγάδικα, ταβέρνες και μπαρ που αποτελούν τον ορισμό του cult και τα αγαπάμε ακριβώς γι’ αυτό που είναι.
Νένα Δημητρίου, Γεωργία Παπαστάμου , Μαρίνα Πετρίδου, Χριστίνα Τζιάλλα
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Σίγουρα δεν είναι συμβατικά εστιατόρια. Είναι ενδιαφέροντα; Πολύ. Είναι όμορφα; Με τον τρόπο τους. Εστιατόρια είναι; Να, το συζητήσουμε. Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς ούτε το περιβάλλον τους ούτε την εμπειρία που προσφέρουν, αλλά είναι ελκυστικά γιατί έχουν κάτι μοναδικό. Είναι αυτό που συχνά περιγράφεται ως cult ελλείψει άλλου σύντομου χαρακτηρισμού. Το κοινό τους είναι συγκεκριμένο -δεν «σκοντάφτεις» άλλωστε εύκολα πάνω σε ένα μπιφτεκάδικο-δώμα στο κέντρο του Συντάγματος ή σε ένα υπόγειο κουτούκι. Όσοι τα ανακαλύπτουν όμως, τείνουν να γίνονται πιστοί πελάτες και να μιλούν για «εκείνο» το μαγαζί σε λίγους, σ’ αυτούς που εμπιστεύονται ότι θα το εκτιμήσουν. Από τον Πειραιά μέχρι το κέντρο και τον Βοτανικό, αυτά είναι τα αγαπημένα μας cult μαγαζιά στην πόλη.
Αναψυκτήριο
Το «Αναψυκτήριο». Ή «Ο Γιώργος». Ή «Γιώργος Ρίτσα». Όλα τα ονόματα ισχύουν, πάντως η 80s ταμπέλα του κρυμμένου μαγειρείου στου Ψυρρή γράφει Αναψυκτήριο με ντεγκραντέ πορτοκαλί, πάνω από τις ζωγραφιές ενός τοστ, μιας πορτοκαλάδας και ενός μπέργκερ. Δεν νομίζω ότι σερβίρουν τίποτα από όλα αυτά. Το μαγειρείο της οδού Σαρρή είναι χωμένο στο πίσω μέρος ενός ψιλικατζίδικου. Οι ίδιοι άνθρωποι τα δουλεύουν και τα δύο -ο Γιώργος και η αδερφή του η Ρίτσα. Περνάς τις εφημερίδες, τα τσιγάρα και τα παγωτά, περνάς και την ξύλινη κουρτίνα και έφτασες. Το φαγητό πάναπλο, σπιτικό, μαμαδίσιο. Ένα πιάτο την ημέρα και τιμές πάντα κάτω του πεντάευρου. Ανάλογα τη μέρα θα βρεις μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, κάποιο όσπριο, κανά λαδερό ή τηγανητά ψαράκια και θα τα χαρείς τη σπιτική ατμόσφαιρα παρέα με τους εργαζόμενους της περιοχής. Γ.Π.
Σαρρή 22, Ψυρρή, Τ/210-32.17.635
Το Τριφύλλι
Πίσω από τη θύρα 13, κολλητά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, βρίσκεται το θρυλικό κουτούκι με το ζωγραφισμένο τριφύλλι στην είσοδο. Δεν είναι ανάγκη όμως να είσαι φίλαθλος της συγκεκριμένhς ομάδας για να το εκτιμήσεις. Στα εξήντα χρόνια ιστορίας του -από τότε που ξεκίνησε βγάζοντας κρασί, με τους πελάτες να φέρνουν μεζέδες σε ταπεράκι- έχει περάσει από εδώ κάθε καρυδιάς καρύδι. Τα κεφτεδάκια, με μαλακό εσωτερικό και υπερ-τραγανό περίβλημα, απέκτησαν φανατικούς. Ποδοσφαιριστές και παράγοντες, καλλιτεχνικός κόσμος, εργάτες, διανοούμενοι έχουν περάσει από αυτό το ζωντανό μουσείο που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Εκτός από τους διάσημους κεφτέδες, γκαραντί είναι και τα υπόλοιπα τέσσερα-πέντε που μαγειρεύουν όπως ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και τα συκωτάκια λαδορίγανη. Γ.Π.
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.46.585
Λελούδας
Σε έναν παράδρομο της πολύβουης Πέτρου Ράλλη, εκεί που δεν έχει τίποτα παρά βενζινάδικα, μάντρες και μεταφορικές, βρίσκεται ο Λελούδας, από το 1928. Το ιστορικό οινομαγειρείο που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τον καλύτερο τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά της Αθήνας. Πλάι στην κίνηση της λεωφόρου όπως είναι, οι περισσότεροι το προσπερνούν αγνοώντας την ύπαρξή του. Έχει καθιερωθεί όμως ως στάση για τα διερχόμενα φορτηγά και τις νταλίκες που βγαίνουν για Εθνική. Στα τραπέζια του θα δεις από οδηγούς και παπάδες μέχρι δικηγόρους και καλλιτέχνες. Οι ιστορίες που ακούγονται στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού είναι από μόνες τους λόγος να γίνεις θαμώνας. Το καθαρό, τίμιο φαγητό που σπανίζει είναι ο άλλος. Με το κοκκινιστό ζυγούρι, τις πατατούλες τηγανητές Νάξου, τα κεφτεδάκια και τα γαβράκια τραβιέται το κρασί που φτιάχνει πλέον ο τρίτης γενιάς Λελούδας, Δημήτρης. Γ.Π.
Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός, Τ/210-34.64.167
Σκυλόδημος
Ξεκίνησε ως μπακάλικο το 1908 από έναν Βούλγαρη και αργότερα, τέλη δεκαετίας του 1950, το πήρε ο Νίκος Σκυλόδημος ο οποίος έβαλε βαρέλια με κρασί, για να μαζεύονται οι φίλοι και η γειτονιά, κι άρχισε τους μεζέδες. Σήμερα το έχει ο γιος του ο Φίλιππος (γι’ αυτό και θα το βρείτε και ως το Μπακάλικο του Φίλιππου). Ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά του δεν του έχει πειράξει. Γνήσια μπακαλοταβέρνα με το όλα της, σαν σκηνικό από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία: πουλάει από όλα (χύμα όσπρια, φρούτα και λαχανικά, μαζί με σκούπες, καθαριστικά, κουβάδες κ.λπ.) και λειτουργεί και ως ταβερνάκι. Στην όμορφη και γραφική μέσα σάλα χωρούν δέκα τραπέζια αλλά τα πιο ζηλευτά είναι τα μικρά μπροστά στον πάγκο-ψυγείο, όπου την ημέρα θα δεις τους παππούδες να πίνουν τον καφέ τους και το τσιπουράκι τους. Το μενού απλό αλλά ωραίο. Κεφτεδάκια, κανένα τηγανητό ψαράκι, λεμονάτα ρεβίθια, πατάτες με αυγά και τα συναφή. Απλά και τίμια. Χ.Τ.
Δεληγιώργη 16 και Σκυλίτση, Πειραιάς, Τ/6945-059.328
Το Ακρί
Με θέα τα βραχάκια της Πειραϊκής, η κασιώτικη ψαροταβέρνα που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη γειτονιά στο χωριό Αγία Μαρίνα της Κάσου, έχει μια γλυκιά ντέκα, όπως και όλος ο Πειραιάς άλλωστε. Ασβεστωμένο πεζοδρόμιο πάνω στο οποίο μετά βίας χωράει ο παράταιρος φοίνικας που έχουν φυτέψει -γιατί ως γνωστόν ο Πειραιάς είναι wannabe Μαϊάμι-, επένδυση από πέτρα στη σάλα, κολόνες βαμμένες σε ένα φωτεινό γαλάζιο που πληγώνει το μάτι και μια γιγάντια φωτογραφία με το γραφικό λιμανάκι της Κάσου στον τοίχο. Θα έρθετε για όλη αυτή την νησιωτική (;) ατμόσφαιρα αλλά πρωτίστως για να δοκιμάσετε κασιώτικες σπεσιαλιτέ όπως τα περίφημα ντολμαδάκια-δαχτυλήθρες και τα μακαρόνια με σιτάκα. Και φυσικά, φρέσκο ψαράκι, μύδια και τα γαριδάκια Σύμης που τρώγονται σαν ποπ κορν. Χ. Τ.
Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς, Τ/210-41.80.110
Η Καντίνα της Καραγιώργη Σερβίας
Πιο κέντρο δεν γίνεται. Η πιο προνομιούχα βεράντα του Συντάγματος, με θέα από τη Βουλή και την Ακρόπολη μέχρι τη θάλασσα, δεν ανήκει σε κάποιο από τα κομψά ξενοδοχεία. Στον ένατο όροφο της πολυκατοικίας στον αριθμό δύο της Καραγιώργη Σερβίας βρίσκεται η καντίνα-κοινό μυστικό που ειδικεύεται σε ένα πράγμα: τα πατικωμένα, μικρά μπιφτεκάκια. Το μεσημεράκι πάρε το ασανσέρ και απόλαυσε την Αθήνα στο πιάτο μαζί με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο δώμα-αναψυκτήριο-μπιφτεκάδικο. Στο μενού εκτός από τα προαναφερθέντα: αγγουροντομάτα, ομελέτα, τηγανητές πατάτες και τυρί. Ιδανικά με μπίρα και λιακάδα. Γ.Π.
Καραγεώργη Σερβίας 2, Σύνταγμα, Τ/210-32.23.625
+ There are no comments
Add yours