Μελομακάρονα και πανετόνε, τυριά και άγρια μανιτάρια ή ουίσκι και τοστάκι; Η γιορτινή Αθήνα έχει διαφορετική γεύση για τον καθένα. Ζητήσαμε από 10 ανθρώπους της γεύσης, από σεφ και αρτοποιούς μέχρι ζαχαροπλάστες και bartenders, και να μοιραστούν τα δικά τους «μυστικά» για νόστιμα Χριστούγεννα στην πόλη και πήραμε ιδέες.
Φαίδρα Μαυροειδή – Σβανά
αρτοποιός στο Line
Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Και από πού;
Έγινα μελομακαρονού απ’ όταν ήρθα στην Αθήνα και δεν έχω τη γιαγιά μου την Ντίνα να μου φτιάχνει κουραμπιέδες εύθρυπτους, με χίλια τραγανά αμύγδαλα και βουτυρένια γεύση. Έφαγα πρόσφατα, όμως, κουραμπιέδες που πραγματικά αξίζουν από τον φούρνο του Σταυρόπουλου στη Γαμβέτα.
Ένα γαστρονομικό δώρο που θα έκανες;
Το καλύτερο πανετόνε που έχω φάει ποτέ, του Νίκου Χανδόλια, από το 72h.
Μεσημέρι στο κέντρο για ψώνια. Πού κάνεις στάση για φαγητό;
Επειδή συνήθως ψωνίζω μόνη, θα προτιμήσω να φάω μια γρήγορη σούπα, όπως ο αγαπημένος μου πατσάς στην Ήπειρο, στη Βαρβάκειο, για να ζεσταθώ και να συνεχίσω τα ψώνια.
Πρότεινέ μας ένα τέλειο υλικό για γιορτινά μαγειρέματα.
Κάθε χρόνο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου τα μανιτάρια έχουν την τιμητική τους. Παίρνω από τον Γιώργο Μαντίκα (@wild_mushrooms_of_greece) άγρια μανιτάρια (κανθαρέλες, μορχέλες κ.ά.) και τα κάνω ένα ωραίο, χουχουλιάρικο φρικασέ.
Πού πας για γιορτινά ποτά με φίλους;
7 Μάρτυρες, για κρασάρες και στρείδια.
Πού θα ξόδευες λίγα χρήματα παραπάνω για να βγεις αυτές τις μέρες για φαγητό;
Annie’s fine cooking.
Μια ωραία χριστουγεννιάτικη βόλτα με το παιδί, η οποία να περιλαμβάνει ή να καταλήγει σε φαγητό;
Στο στολισμένο Πεδίον του Άρεως για παιχνίδι και πικνίκ. Αντί να πάρουμε κάτι από τους εκεί πάγκους, θα έχω φτιάξει κάποια σπιτικά σαντουιτσάκια με προζυμένιο ψωμί και περνώντας απ’ το κοντινό Ρίνι θα πάρουμε και μερικά κομμάτια απ’ το διάσημο κέικ αβοκάντο που τόσο αγαπάμε.
Μάρκος Πρίφτης
bartender στο Ham on Rye
Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;
Μελομακάρονα, από το Lido στο Παγκράτι.
Τι γεύση έχουν για σένα οι γιορτές στην Αθήνα;
Παρέα με τα παιδιά, να φτιάχνουμε κάποια δύσκολη συνταγή, όπως beef wellington.
Μεσημέρι στο κέντρο για ψώνια. Πού κάνεις στάση για φαγητό;
Στο Odori, για πολύ ωραία πίτσα και απεριτίφ.
Πού θα ξόδευες λίγα χρήματα παραπάνω για να βγεις αυτές τις μέρες για φαγητό;
Στην Cookoovaya και στο CTC.
Πού πας για φαγητό μεταμεσονύκτια, μετά τα πάρτι των γιορτών;
Δεν έχουν μείνει και πολλά μέρη. Θα πω δύο από τα αγαπημένα μου: στον Γιάννη στην Αχαρνών ή στο 24ωρο στη Συγγρού.
Χρύσα Γερακοπούλου
σεφ στο Goldie
Τι γεύση έχουν για σένα οι γιορτές στην Αθήνα;
Κάθε χρονιά παραγγέλνω στη μαμά να κάνει μια γαβάθα ρώσικη σαλάτα με δική της μαγιονέζα και ψιλές γαριδούλες. Στήνομαι επίσης στην ουρά στο Τρομερό Παιδί για παριζιάνικη flan και για γαλλική μπαγκέτα και προζυμένιο, για τα σάντουιτς με leftovers γαλοπούλας.
Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;
Μελομακάρονα. Δίχως σκέψη. Από το Serano στου Ζωγράφου, που βάζουν τη στιγμή της παραγγελίας μέλι από πάνω. Κορυφαία.
Ένα γαστρονομικό δώρο που θα έκανες;
Ένα σκεύος, έναν τρίφτη microplane, ίσως μια ποδιά από τη λαϊκή, ρόδια και τα μαθήματα μαγειρικής #spontaneouscookingclass που κάνω στο @Goldie_ath.
Μεσημέρι στο κέντρο για ψώνια. Πού κάνεις στάση για φαγητό;
Για σουβλάκι στον Κώστα, στη Φιλελλήνων.
Ένα τέλειο υλικό για το γιορτινό τραπέζι;
Οτιδήποτε από το τυροκομείο Amari/Eat Crete στο Παγκράτι.
Πού θα ξόδευες λίγα χρήματα παραπάνω για να βγεις αυτές τις μέρες για φαγητό;
Σίγουρα στο Kitschen, αλλά για «all-you-can-eat» κατάσταση.
Πού πας για γιορτινά ποτά με φίλους;
Στο Παλιό Ραδιόφωνο με τις φίλες μου, για τον Γιάννη πρωτίστως, που είναι κατά τη γνώμη μου ο ιδανικός, ανθρώπινος μπάρμαν. Και στο Duende, επειδή: ΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΜΠΑΡ!
Πού πας για φαγητό μεταμεσονύκτια, μετά τα πάρτι των γιορτών;
Σπίτι μου, μεθυσμένη, φτιάχνω instant ramen και προσθέτω ό,τι βρίσκω μπροστά μου #drunkcooking. Ή κοτομπουκιές στην Καντίνα της Μιχαλακοπούλου (πάλι μεθυσμένη).
Χάρης Νικολούζος
σεφ στο Jerár
Ένα γαστρονομικό δώρο που θα έκανες;
Μια πολύ όμορφη αλλά και ποιοτική γάστρα Staub από μαντέμι, για φανταστικά ψησίματα.
Πού πας για γιορτινά ποτά με φίλους;
Galaxy, για ουισκάρα με τοστάκι.
Και για φαγητό μεταμεσονύκτια;
Εννοείται McDonald’s!
Πού θα ξόδευες λίγα χρήματα παραπάνω για να βγεις αυτές τις μέρες για φαγητό;
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Άκρως εορταστικό κλίμα, πολυτέλεια και φινέτσα.
Ωραία υλικά που αγοράζεις για το γιορτινό τραπέζι;
Πάντα τις γιορτές μού αρέσει να παίρνω σολομό Balik, αυγοτάραχο από τον Ζαφείρη Τρικαλινό και από το παντοπωλείο του Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη ένα ιδιαίτερο τυρί που έχει: blue cheese ωριμασμένο με τριαντάφυλλο και κράνμπερις.
Δημήτρης Liem
σεφ στο Kitschen
Μεσημέρι στο κέντρο για ψώνια. Πού κάνεις στάση για φαγητό;
Αφού κάνουμε τα απαραίτητα ψώνια με τα παιδιά στην Ερμού, κάνουμε στάση στη Focacceria Napul’è για ένα γρήγορο σνακ. Συνεχίζουμε τη βόλτα στο Μοναστηράκι και για μεσημέρι πάμε για ράμεν στο Tanpopo.
Ένα γαστρονομικό δώρο που θα έκανες;
Το βιβλίο του Ρόμπερτ Λ. Γουόλκε, Τι είπε ο Αϊνστάιν στον μάγειρά του (εκδ. Παπασωτηρίου). Είναι ένα βιβλίο που εξηγεί με απλά λόγια την επιστήμη που κρύβεται πίσω από τις μαγειρικές τεχνικές.
Tanpopo. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος | Arancini στη Focacceria Napul’è. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
Πού ψωνίζεις τέλεια υλικά για το γιορτινό τραπέζι;
Δύο υλικά που δεν λείπουν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου είναι ο παστουρμάς και το σουτζούκι από το κατάστημα Αβακιάν στον Πειραιά.
Πού θα ξόδευες λίγα χρήματα παραπάνω για να βγεις αυτές τις μέρες για φαγητό;
Το εστιατόριο Soil είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον έχει πιο γκουρμέ διάθεση.
Πού πας για γιορτινά ποτά με φίλους;
Rumble in the jungle. Τα κοκτέιλ και η εξυπηρέτηση είναι πάντα κορυφαία.
Και μεταμεσονύκτια πού πας για φαγητό;
Για μπουγάτσα στον Παυλίδη, στον Κορυδαλλό.
Αγάπη Μιχελή
σεφ στη Λόντζα της Γειτονιάς
Τι γεύση έχουν για σένα οι γιορτές στην Αθήνα;
Έντονη γεύση από αλκοόλ, ζεστά μπαχαράτα ροφήματα και γλυκά από φούρνους της Αθήνας.
Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;
Μόνο μελομακάρονα από το Άρτιστον στα Εξάρχεια, δίπλα στη Λόντζα. Κάθε χρόνο κάνω γευσιγνωσία μελομακάρονου, αλλά αυτά είναι τα αγαπημένα μου.
Ένα γαστρονομικό δώρο που θα έκανες;
Για χρόνια έφτιαχνα τα δικά μου μείγματα μπαχαρικών και τα έδινα ως δώρο σε φίλους που ήξερα πως θα μαγειρεύουν και θα με σκέφτονται!
Μεσημέρι στο κέντρο για ψώνια. Πού κάνεις στάση για φαγητό;
Tanpopo, Βirdman, Βαρβάκειος αγορά.
Πού ψωνίζεις τέλεια υλικά για το γιορτινό τραπέζι;
Κρεοπωλείο Γιάννης στα Εξάρχεια, για πεντανόστιμα γεμιστά πουλερικά και beef wellington, και Nora’s Deli για τυριά και πατέ.
Πού πας για γιορτινά ποτά με φίλους;
Santa Rosa, Galaxy και Άρωμα bar στη Νέα Σμύρνη.
Μια ωραία χριστουγεννιάτικη βόλτα με το παιδί, η οποία να περιλαμβάνει ή να καταλήγει σε φαγητό;
Με την Αριάδνη μου λατρεύουμε να κάνουμε ολοήμερες βόλτες στο κέντρο, ψωνίζουμε χειροτεχνίες, μπογιές και βιβλία, περνάμε από αγαπημένα μπραντσάδικα, όπως το Oh boy στο Παγκράτι, ή φούρνους όπως το 72h, τα παίρνουμε πακέτο και κάνουμε πικνίκ στον Εθνικό Κήπο ή στο Πεδίον του Άρεως, απολαμβάνοντας το φαγητό μας πάνω σε μια κουβέρτα.
Γιάννης Μούσιος
σεφ στην Ταβέρνα των Φίλων
Τι γεύση έχουν για σένα οι γιορτές στην Αθήνα;
Ουίσκι! 56, Low Profile, Au Revoir, Grain είναι κάποια από τα αγαπημένα μου μπαρ. Irish, bourbon και rye τα αγαπημένα μου ουίσκι.
Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;
Μελομακάρονα, και τα αγοράζω από τον φούρνο Γαβριηλίδη στον Κολωνό. Ίσως τα καλύτερα που έχω φάει στην Αθήνα.
Μεσημέρι στο κέντρο για ψώνια. Πού κάνεις στάση για φαγητό;
Στον Μαύρο Γάτο στο Παγκράτι, την αγαπημένη μου (με διαφορά από τη δεύτερη) ταβέρνα στην Αθήνα.
Πού ψωνίζεις ωραία υλικά για το γιορτινό τραπέζι;
Άγρια μανιτάρια από τον Λεωνίδα και την εταιρεία του Forage, τυριά από τους Συμπέθερους στα Εξάρχεια και πολύ ποιοτικά κρέατα από τον Παπούλια στο Μετς.
Πού θα ξόδευες λίγα χρήματα παραπάνω για να βγεις αυτές τις μέρες για φαγητό;
Στο Vezené, στο Χίλτον.
Μαρίνα Χρονά
σεφ στο Ρίνι
Τι γεύση έχουν για σένα οι γιορτές στην Αθήνα;
Όταν ήμουν μικρή, την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα μας έπαιρναν οι γονείς μου, εμένα και τον αδερφό μου, και πηγαίναμε στην Ερμού να κάνουμε τα καθιερωμένα ψώνια. Το να έρθουμε στο κέντρο από τα βόρεια που μέναμε ήταν κάτι σαν μονοήμερη εκδρομή, οπότε του δίναμε να καταλάβει ακόμα πιο πολύ, γιατί πάντοτε, αμέσως μετά τα ψώνια, πηγαίναμε στη Μαργαρώ στον Πειραιά για να φάμε χωριάτικη, γαρίδες και ψάρια τηγανητά. Οπότε, όταν σκέφτομαι χριστουγεννιάτικο φαγητό, το πρώτο που μου έρχεται σαν γευστική ανάμνηση είναι αυτό. Καθόλου κλασικό, το ξέρω.
Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;
Μελομακάρονα δαγκωτό. Τα αγαπημένα μου είναι από το Pastry Family.
Πού ψωνίζεις ωραία υλικά για το γιορτινό τραπέζι;
Κυανό τυρί και αρσενικό Μπαμπούνη από το Delio Food Hub για τις σαλάτες, τα πλατό και τις σούπες μας, άγρια μανιτάρια από το μανάβικο του Γιώργου (Κυψέλης και Δωδεκανήσου γωνία στην Κυψέλη), ιδιαίτερα ελληνικά κρασιά από το Τανίνη Αγάπη μου.
Πού θα ξόδευες λίγα χρήματα παραπάνω για να βγεις αυτές τις μέρες για φαγητό;
Θα ξόδευα λίγα παραπάνω χρήματα για να ξαναέχω τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο Hervé. Αξέχαστο το chef’s table και το πιο νόστιμο menu degustation στην Αθήνα.
Μια ωραία χριστουγεννιάτικη βόλτα με το παιδί, η οποία να περιλαμβάνει ή να καταλήγει σε φαγητό;
Ξεκινάμε με Λουκουμάδες Χανίων Κτιστάκη για να πάρουμε δύναμη και μετά προχωράμε προς το Σύνταγμα, στα στολισμένα μαγαζιά του κέντρου. Έπειτα στάση για afternoon tea στη «Μεγάλη Βρεταννία». Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος για παιδική βόλτα, αλλά πιστεύω πως θα εντυπωσιαστούν με τον υπέροχο στολισμό του ξενοδοχείου.
Χρόνης Δαμαλάς
Σεφ στο RawBata
Τι γεύση έχουν για σένα οι γιορτές στην Αθήνα;
Aμυγδάλου και πορτοκαλιού. Θυμάμαι τη μητέρα μου να φτιάχνει μια βασιλόπιτα μαγευτική, με μπόλικο αμύγδαλο και ξύσμα πορτοκαλιού, και εμένα και την αδελφή μου να τσακωνόμαστε για το ποιος θα γλείψει το μπολ.
Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;
Μελομακάρονα, από το La Maison.
Ένα γαστρονομικό δώρο που θα έκανες;
Για μένα, το καλύτερο δώρο είναι ένα καλό μαχαίρι ή ένα έξυπνο γκάτζετ από το Cookbookstore στην Μπενάκη.
Μεσημέρι στο κέντρο για ψώνια.
Πού κάνεις στάση για φαγητό; Στο Birdman, γιατί δεν σε απογοητεύει ποτέ.
Πού ψωνίζεις ωραία υλικά για το γιορτινό τραπέζι;
Ένα καλό βούτυρο και ένα ωραίο τυρί από το Provence του Γιώργου Κυριακόπουλου.
Αλέξανδρος Κόνιαρης
Executive pastry chef στην Αίγλη Ζαππείου
Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;
Μελομακάρονα!
Ένα γαστρονομικό δώρο που θα έκανες;
Το βιβλίο Room for Dessert του Γουίλ Γκόλντφαρμπ.
Μεσημέρι στο κέντρο για ψώνια. Πού κάνεις στάση για φαγητό;
Στο Black Salami, στα Εξάρχεια.
Πού πας για γιορτινά ποτά με φίλους;
Subject of Athens στην πλατεία Κοτζιά.
Και μεταμεσονύκτια πού πας για φαγητό;
Καντίνα Μιχαλακοπούλου.
Πηγή: Γαστρονόμος