“Λιβιάχοβο λένε το μοιρολόγι” (Βιβλίο Πρώτο) από την Στεφανία Ι. Σιουλή

“Αφήστε τον άντρα μου… Αφήστε τον Στέφο μου… Σας ικετεύω… Λυπηθείτε με… Λυπηθείτε το μωρό μας… Αφήστε τον… Σας παρακαλώ… Τι θ’ απογίνω εγώ… Τι θα κάμω χωρίς τον Στέφο μου… Μη μου τον πάρετε… Τον άντρα μου…”
Κάθε βήμα και μια ικεσία.
Είχαν φτάσει κοντά στη βρύση και βγήκε απ’ τη φάλαγγα ο θερμόαιμος υπασπιστής, ο Ηπειρώτης, ο κοντός και γεροδεμένος άντρας με τις πλάτες χιλιόμετρο και την περίεργη κορμοστασιά, κι άρχισε να κατηφορίζει προς το μέρος της. Δεκάδες καρδιές πάγωσαν μεμιάς. Δεκάδες ανάσες κρατήθηκαν κι άλλα τόσα μάτια περίμεναν τι θα κάνει αυτός ο αιμοβόρος υπάνθρωπος.
Την πλησίασε και με τον υποκόπανο του όπλου του τη χτύπησε με δύναμη στην κοιλιά της. Έπεσε απ’ τα χέρια του η Ρήνα στο χώμα και σώπασε τελείως.
Μια γυναίκα και το αγέννητο μωρό στα σπλάχνα της.
Οι δύο πρώτοι σκοτωμένοι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η κριτική μας

Μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία και τόσο καλά αφηγημένη που μπορεί να πονέσει κι εμάς. Διαδραματίζεται τα ματωμένα χρόνια του ελληνικού εμφυλίου και μάλιστα μεταξύ 1946 έως 1949 στην πολύπαθη Ήπειρο.
Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που αφορά αυτή την εποχή που πολλοί θεωρούν πως είναι η μεγάλη ντροπή, μιας και ο Έλληνας στράφηκε εναντίον του Έλληνα κι όχι μόνο.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, αυτά τα γεγονότα συνέβησαν και θα πρέπει να τα μάθουμε όσο καλύτερα μπορούμε, στις πραγματικές τους διαστάσεις, όσο κι αν μας τσακίζουν. Αυτό το βιβλίο είναι καλύτερος εκπρόσωπος αυτής της περιόδου, μιας και η συγγραφέας μας αφηγείται την αληθινή ιστορία του παππού της, που στα είκοσι του χρόνια απήχθη από τους αντάρτες και εκτελέστηκε από αυτούς. Τραγικές φιγούρες της ιστορίας η μάνα του και η γυναίκα του, όπως και τόσες μάνες και γυναίκες που οι σύζηγοί τους δυστυχώς είχαν την ίδια μοίρα.
Εξαιρετική η γραφή της κυρίας Σουλή, που καταφέρνει να μας μεταδώσει όλο αυτό το συγκλονιστικό κλίμα της εποχής μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα. Θεωρώ πολύ δύσκολο εγχείρημα να περάσει σε κάποιες γραμμές ένας συγγραφέας τόσο πολύ πόνο, πίκρα και σπαραγμό που προκάλεσαν αυτά τα εγκλήματα και από τις δύο πλευρές, «εις το όνομα του δίκαιου αγώνα». Με το τελικό αποτέλεσμα καμία πλευρά να μη λογοδοτήσει ποτέ στη δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της.
Μη διστάσετε να το διαβάσετε και μη φοβάστε να αποκτήσετε ιστορική μνήμη. Ο Στέφος Σουλής είναι παππούς όλων μας, ή τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι, έτσι τουλάχιστον θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Και μην κάνετε το σφάλμα να διαλέξετε πλευρά, και οι δύο θέρισαν και πότισαν με ζεστό ελληνικό αίμα τη γη της πατρίδας μας.
Τολμήστε να το διαβάσετε, μήπως κάποια μέρα μάθουμε από τα λάθη μας.

της Λίτσα Κοντογιάννη 

https://mesotexnis.gr/vivlia/kritikes/liviachovo-lene-to-moirologi-vivlio-proto/

ΛΙΒΙΑΧΟΒΟ ΛΕΝΕ ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΦΑΝΙΑ Ι. ΣΟΥΛΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ:
  • ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 260
  • ISBN: 9789609585934

About Post Author

+ There are no comments

Add yours