Κορωνοϊός Εμβόλιο: Οι αξιωματούχοι των Oxford / AstraZeneca αναφέρουν ότι η παράδοση των εμβολίων θα μειωθεί στο μισό το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω προβλημάτων της παραγωγής.

Η AstraZeneca πρόκειται να μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου Covid-19 στην ΕΕ κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το έχει ακόμη εγκρίνει. Αναμένεται να λάβει απόφαση έως τις 29 Ιανουαρίου.

Η AstraZeneca δήλωσε  στην Agence-France Presse ότι εάν χορηγηθεί έγκριση από την ΕΕ, οι «αρχικοί όγκοι θα είναι χαμηλότεροι από τον αναμενόμενο» Η εταιρεία αναμενόταν να παραδώσει στις 27 χώρες της ΕΕ περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά ενημέρωσε την ΕΕ για τη μείωση σε 31 εκατομμύρια δόσεις την Παρασκευή, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες.

Η εταιρεία είχε επίσης συμφωνήσει να παραδώσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, αλλά την Παρασκευή δεν μπόρεσε να φτάσει τους στόχους παράδοσης για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου λόγω των προβλημάτων παραγωγής. Το πρόβλημα αποδόθηκε σε ζητήματα της παραγωγής σε εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο που διευθύνεται από τον συνεργάτη της Novasep.

Το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca θεωρείται το κλειδί για την παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού, επειδή είναι φθηνότερο να παράγεται από τις αντίπαλες προσπάθειες και μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει εγκρίνει εμβόλια από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna. Ενώ τα εμβόλια κορωνοϊού έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί με ταχύτητα ρεκόρ, οι παραδόσεις των πρώτων παρτίδων ήταν μικρότερες από ό, τι περίμεναν πολλά μέλη της ΕΕ.

Η Pfizer ανακοίνωσε καθυστερήσεις στις αποστολές του εμβολίου της τις επόμενες εβδομάδες λόγω εργασιών στο κύριο εργοστάσιο επεξεργασίας στο Βέλγιο. Η Pfizer έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι αποστολές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεαστούν. Οι χώρες της ΕΕ έχουν χορηγήσει περισσότερες από πέντε εκατομμύρια δόσεις μέχρι σήμερα στους πολίτες. Ο στόχος είναι ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή:healthweb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours