Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, Garcia Hector & Miralles Francesc, εκδ. Πατάκης 2017

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη Οπισθόφυλλου

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Κάποιοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους κι έχουν επίγνωση αυτού, άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, αλλά το ψάχνουν ακόμα. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν τη ζωή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο.

Το βιβλίο αυτό αναλύει για πρώτη φορά τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, αποκαλύπτοντάς μας το πώς τρέφονται, πώς κινούνται, πώς δουλεύουν, πώς τα πάνε μεταξύ τους και -το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό- πώς βρίσκουν το ικιγκάι που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους κάνει να ζουν εκατό χρόνια σε απόλυτα καλή φόρμα.

Βιβλιογνώμη

Ikigai! Ντο εν ατό, σε ακούω να ρωτάς καλέ μου αναγνώστη, διάβασε προσεκτικά για να σε διαφωτίσω, μετά που διαφωτίστηκα επισταμένα βεβαίως βεβαίως. Κυριολεκτικά σημαίνει «αξία στη ζωή», σαν φιλοσοφία όμως, πραγματεύεται το τι κάνει τον καθένα να σηκώνεται χαρούμενος από το κρεβάτι του κάθε πρωί. Ο λόγος, η κινητήριος δύναμη, όχι τα πάνκέικς που μύρισαν από την κουζίνα! Οι Ιάπωνες σου λένε ότι πρέπει να ορίσεις τέσσερα πράγματα, τι αγαπάς να κάμεις, τι χρειάζεται ο κόσμος, σε τι είσαι καλός, και για ποιο πράγμα θα σε πλήρωνε κάποιος. Η τομή όλων αυτών των κύκλων-πεδίων, είναι το Ικιγκάι!

Ακούγεται πως θα σου λύσει το πρόβλημα της ζωής σου, έτσι δεν είναι; Εντάξει, για βιβλίο και φιλοσοφία πρόκειται, όχι για μαγικό ξόρκι. Θέλει πολλή δουλειά και ειλικρινή εσωτερική αναζήτηση, προκειμένου να δώσεις ουσιαστικές απαντήσεις. Οι συγγραφείς του βιβλίου πήγαν σε διάφορα μέρη της Ιαπωνίας και πέρασαν πολλούς μήνες της ζωής τους ζώντας ανάμεσα στους ντόπιους πληθυσμούς, και μελετώντας τους ανθρώπους. Επισκέφτηκαν χωριά όπου το προσδόκιμο ζωής ήταν σε επίπεδα που έσπαγε κοντέρ, και ανέλυσαν μεταξύ άλλων διατροφή, τρόπο σκέψης, άσκηση, και τρόπους διασκέδασης. Το μόνο μου παράπονο, είναι πως περίμενα λίγες περισσότερες «ασκήσεις» προκειμένου να βοηθήσει να βρεις το προσωπικό σου Ίκιγκάι, αλλά ίσως αυτό γίνεται στα επόμενα βιβλία.

Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που σκοπεύει να σου πει πως με τη δύναμη του μυαλού και της θέλησης θα πάνε όλα κατ’ ευχήν, ούτε πως χρειάζεται σκληρή δουλειά για να βγάλεις χρήματα που δεν χρειάζεσαι ώστε να αγγίξεις το αμέρικαν ντριμ. Σου υπενθυμίζει κάποια βασικά πράγματα, που τα έχουμε όλοι δεδομένα, και τα παραγνωρίζουμε. Πως το καθετί που κάνεις, ακόμα και το να σκουπίσεις τη μύτη σου, μπορείς να το κάνεις όντας παρών/παρούσα, και τότε, κάτι έχεις κερδίσει, διότι ζεις τη στιγμή! Αυτή είναι η στιγμή! Το σκούπισμα της μύτης! Τέλειο! Αν ήθελες, ας μη τι σκούπιζες, αλλά εφόσον το κάνεις, να είσαι εκεί. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο του βιβλίου, ήταν ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων σου μέσα στη μέρα, το οποίο συνδυάζεται με το πόσο παρών/παρούσα είσαι στη στιγμή σου, γιατί σου λέει: όταν δουλεύεις, δούλευε. Όταν τρως το προαναφερθέν πάνκέικ, τρώγε το προαναφερθέν πάνκέικ. Μη σκέφτεσαι το πάνκέικ στη δουλειά και τη δουλειά στο πάνκέικ. Αν τον βρείς τούτον τον διακόπτη, καλέ μου αναγνώστη, τότε, μπορεί όντως να σου λυθούν όλα τα προβλήματα στη ζωή σου. Και έλα να με βρεις και μένα, να μου πεις οτι γίνεται, να συνεχίσω να προσπαθώ!

About Post Author