Οδός Καραΐσκου, αριθμός 117. Η είσοδος μιας παλιάς πολυκατοικίας στην πίσω πλευρά της πλατείας Κοραή, στην καρδιά του Πειραιά. Κοιτάζοντας φευγαλέα απ’ έξω, δεν θα αντιληφθείς το παραμικρό. Κι όμως, αν προχωρήσεις στο βάθος της εισόδου, θα δεις να σου γνέφει η κίτρινη πρόσοψη με τη φωτεινή επιγραφή… Εδώ, στα λιγοστά τετραγωνικά που καταλάμβανε κάποτε το παλιό θυρωρείο έχει στήσει το νόστιμο βασίλειό του το ολοκαίνουργιο Smash Burgers.
της Κατερίνα Βνάτσιου
Χαζεύω τη λιλιπούτεια πόρτα, το σκουρόχρωμο πυρότουβλο, τη νέον προσταγή στον τοίχο: “bite me”. Υποπτεύομαι ότι μέσα στα λίγα δευτερόλεπτα που με χωρίζουν από την πλατεία Κοραή εκεί έξω, έχω με κάποιον τρόπο διασχίσει τη μισή υφήλιο για να βρεθώ σε κάποιο κρυφό στέκι της Νέας Υόρκης, ίσως και του Λονδίνου. Αίσθηση που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς πίσω από το νέο μπεργκεράδικο του Πειραιά βρίσκονται η ομάδα του επιτυχημένου bar restaurant CHE και ο food expert Τάσος Αντωνίου, δημιουργός της δημοφιλούς πλατφόρμας Mama Peinao. Ο Τάσος, λοιπόν, πράγματι επηρεασμένος από τα ταξίδια του στις ξακουστές μητροπόλεις του κόσμου εμπνεύστηκε την ιδέα ενός speakeasy burger spot με εξειδίκευση στα smash burgers.
Η διαφορά του smash με ένα κλασικό burger εντοπίζεται στον τρόπο ψησίματος. Στην περίπτωση του smash, ο κιμάς ζυμώνεται σε σχήμα σφαίρας, κι ύστερα πιέζεται πάνω στην καυτή πλάκα μέχρι να αρχίσει να ξεροψήνεται και να καραμελώνει εξωτερικά, διατηρώντας, όμως, την ίδια στιγμή ζουμερό και μαλακό το εσωτερικό του. Στο Smash Burgers θα βρείτε 7 προτάσεις σε τέτοιου είδους κολασμένα μπιφτεκόψωμα, ανάμεσά τους μία vegan εκδοχή (με μπιφτέκι Beyond Meat) και μία με buttermilk chicken.
Εγώ δοκίμασα το ομώνυμο “Smash Burger” (€4,20 αν το επιλέξεις με ένα μπιφτέκι, €7,50 με δύο) με τσένταρ, μπέικον, iceberg, ντομάτα, πίκλες κρεμμύδι, smash sauce και… έπαθα πλάκα! Το μπιφτέκι (από κιμά που φτιάχνεται αποκλειστικά από μοσχαρίσιο, grass fed κρέας) ήταν εξόχως «καραμελωμένο», με μια υπέροχη τραγανή κρούστα, η χειροποίητη σος-μυστική συνταγή του Τάσου έδινε το δικό της ξεχωριστό άγγιγμα σε όλα τα υλικά και το (απίστευτο!) ψωμάκι μοσχομύριζε βούτυρο. «Ναι» λέει ο Τάσος όταν το επισημαίνω και συνεχίζει «γιατί χρησιμοποιούμε αγνό βούτυρο. Όχι μαργαρίνη, όχι τίποτα άλλο, μόνο βούτυρο. Είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν την τέλεια μπουκιά». «Τέλεια», όντως…
Για να συνοδέψεις το burger σου θα βρεις crinkle cut τηγανιτές πατάτες (€3,30) και γλυκοπατάτες (€6,20), δύο σαλάτες (από €2,50) και φανταστικές σος (11 στον αριθμό και όλες χειροποίητες). Εκεί που θέλω την προσοχή σας, όμως, είναι στα ορεκτικά, εδώ που ανάμεσα σε φτερούγες κοτόπουλου, onion rings, mac &cheese bites και mozzarella sticks βρίσκονται οι ωραιότερες κοτομπουκιές (€5,20) που έχω φάει σε αυτή τη ζωή. Δεν ξέρω τι περιέχει το μυστικό μπαχαρένιο μείγμα με τα δέκα υλικά, ούτε πώς πετυχαίνεται αυτό το άψογο πανάρισμα. Ξέρω μόνο ότι θα επιστρέψω για να το ξαναφάω πολλές φορές ακόμα…
Δεν έχω αναφέρει ακόμα όλες τις λιχουδιές (όπως τα ωραία σάντουιτς με ψωμάκι brioche ή τα milkshake και τa American brownies που υπάρχουν για το τέλος), θα τις ανακαλύψεις, όμως, μόνος σου είτε παίρνοντας τις επιτόπου πακέτο, είτε στα χαριτωμένα κόκκινα τραπεζάκια της πλατείας Κοραή. Και όταν το κάνεις, να το μοιραστείς… Τα ωραία speakeasy νέα οφείλουν να ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα.
Καραΐσκου 117, Πειραιάς, 210 3000535, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12.30-00.30, Και delivery, www.smashburgers.gr, Facebook: Smash Burgers, Instagram: lovesmashburger
Πηγή:athensvoice.gr
+ There are no comments
Add yours