Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη αρώματα και γεύσεις που παντρεύουν το απλό με το ξεχωριστό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το μοσχάρι κατσαρόλας, ένα φαγητό που θυμίζει οικογενειακή θαλπωρή και κυριακάτικο τραπέζι. Σε αυτή τη συνταγή, η τρυφερή σάρκα του μοσχαριού συνδυάζεται με τη γλύκα και τη βελούδινη υφή της μελιτζάνας, δημιουργώντας ένα πιάτο πλούσιο, χορταστικό και γεμάτο μεσογειακή αύρα.
Το μυστικό κρύβεται στο αργό μαγείρεμα, που αφήνει το κρέας να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα αρώματα της σάλτσας. Οι μελιτζάνες, είτε τηγανισμένες είτε ψημένες για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, «αγκαλιάζουν» τη γεύση της ντομάτας και του κρασιού, δίνοντας στο πιάτο μια αίσθηση πολυτέλειας χωρίς υπερβολές.
Είναι ένα φαγητό που μπορεί να σταθεί επάξια σε κάθε περίσταση: από ένα καθημερινό οικογενειακό γεύμα μέχρι ένα πιο επίσημο δείπνο. Συνοδεύεται υπέροχα με λευκό ρύζι, πουρέ ή ακόμα και με τραγανό φρέσκο ψωμί για τις βουτιές στη σάλτσα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Μοσχάρι κατσαρόλας με μελιτζάνες – Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε κύβους
- 4 μελιτζάνες μέτριες, κομμένες σε κύβους
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Αλάτι & πιπέρι
- ½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για την οξύτητα της ντομάτας)
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σοτάρισμα κρέατος: Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τους κύβους του μοσχαριού μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Τους αφαιρούμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Λαχανικά: Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήσιμο: Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Σάλτσα: Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το φύλλο δάφνης, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε νερό ώστε να μισοσκεπάζει το κρέας. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
- Μελιτζάνες: Στο μεταξύ, τηγανίζουμε ελαφρά τους κύβους μελιτζάνας σε ελαιόλαδο ή τους ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τελικό μαγείρεμα: Προσθέτουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να βράσουν μαζί για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
- Σερβίρισμα: Σερβίρουμε ζεστό, με φρέσκο μαϊντανό από πάνω. Συνοδεύεται υπέροχα με λευκό ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Tips
- Αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, ψήστε τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίσετε.
- Το πιάτο «δένει» όμορφα αν το αφήσετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα θρυμματισμένη στο τέλος.
