Oι πρόσφατοι σεισμοί στην Εύβοια, που έγιναν αισθητοί στην Αθήνα άνοιξαν τη συζήτηση σχετικά με το ρήγμα στις Αλκυονίδες, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους σεισμολόγους.
Οι Αλκυονίδες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων δυτικά από την Αθήνα, στον Κορινθιακό Κόλπο και η πρώτη ανησυχία των ειδικών εκφράστηκε από τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο οποίος χθες (29/11) δήλωσε ότι: «πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια».
Η θέση των Αλκυονίδων νήσων στο Κορινθιακό κόλπο
«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα… Οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.
Επίσης, ο Ευθύμιος Λέκκας συμφώνησε με την παραπάνω άποψη και ανέφερε πως «πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό».
Πού βρίσκονται οι Αλκυονίδες και που είναι το ρήγμα
Οι Αλκυονίδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.
Η εκπομπή του Alpha «checkpoint» είχε κάνει ένα οδοιπορικό στο ρήγμα των Αλκυονίδων στα Γεράνια Όρη, με πληροφορίες που έδωσε ο αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Γιάννης Παπανικολάου.
Ο φονικός σεισμός του 1981
Οι σεισμολόγοι εύλογα ανησυχούν για το ρήγμα των Αλκυονίδων, αφού τα «καλά νησιά» όπως ονομάζονταν η περιοχή, το 1981 έδωσε σεισμό 6,7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρές καταστροφές σε πάρα πολλές περιοχές, ανάμεσα τους και η Αθήνα.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς έγινε ο πρώτος σεισμός των 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο.
Έπειτα, τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας ακολούθησε ακόμα ένας σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος ισοπέδωσε πάρα πολλά κτήρια στις παραπάνω περιοχές και κυρίως όσα είχαν αντέξει το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου. Παρόλα αυτά, η σεισμική ακολουθία δεν είχε σταματήσει, αφού το μεσημέρι της ίδιας μέρας έγινε και τρίτος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ.
Από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου ευτυχώς δεν έχασε κάποιος τη ζωή του, όμως υπήρξαν περισσότεροι από 500 τραυματίες και χιλιάδες οικοδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σε σημείο που αρκετές κατέρρευσαν, ενώ έκτοτε άλλαξε ο αντισεισμικός χάρτης της χώρας και καθιερώθηκαν πιο αυστηροί κανόνες στην κατασκευή νέων οικοδομών.
Πηγή:newsbeast.gr