Οι Αρχές στη Σαγκάη θέτουν πλέον ως κύριο στόχο τους να σταματήσει μέχρι την Τετάρτη τη μετάδοση του κορονοϊού έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, αναφέρουν πηγές: «Αυτή είναι μια στρατιωτική διαταγή, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης»
Η Σαγκάη έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει μέχρι την Τετάρτη τη μετάδοση του κορονοϊού έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, δήλωσαν δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα, κάτι που θα επιτρέψει στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας να χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς του lockdown και να αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα. Ο συγκεκριμένος στόχος απαιτεί από τους αξιωματούχους να επιταχύνουν τα διαγνωστικά τεστ και τη μεταφορά των κρουσμάτων στα κέντρα καραντίνας, σύμφωνα με χθεσινή ομιλία τοπικού αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αντίγραφο της οποίας είδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η Σαγκάη έχει γίνει το επίκεντρο του μεγαλύτερου ξεσπάσματος της νόσου που έχει καταγραφεί στην Κίνα αφότου ο ιός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στη Γουχάν και έχει καταγράψει περισσότερες από 320.000 μολύνσεις με Covid από τις αρχές Μαρτίου που άρχισε η αναζωπύρωση. Κάτοικοι της Σαγκάης, που βρίσκονται σε lockdown, δυσκολεύονται να βρουν τρόφιμα και έχουν χάσει εισόδημα, ενώ διαμαρτύρονται για το χωρισμό οικογενειών και για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα καραντίνας. Κλειστά εργοστάσια και μποτιλιαρίσματα στις μεταφορές σε πολλά μέρη της Κίνας εξαιτίας των περιορισμών για την Covid-19 έχουν αντίκτυπο στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ο νέος στόχος της Σαγκάης για «μηδενικά κρούσματα Covid στο επίπεδο της κοινότητας» μέχρι τις 20 Απριλίου ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες στα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και σε οργανισμούς όπως σχολεία, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι η πληροφορία δεν έχει κοινοποιηθεί. Ο κινεζικός ορισμός των μηδενικών κρουσμάτων Covid στο επίπεδο της κοινότητας σημαίνει πως δεν εμφανίζονται νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα.
Μια χθεσινή ομιλία του γραμματέα του κόμματος στην περιφέρεια Μπαοσάν της Σαγκάης περιέγραψε το νέο στόχο ως διαταγή που ήρθε επειδή η κατάσταση της πόλης έφθασε σε «κρίσιμο σημείο», με την ανησυχία του κόσμου να αυξάνεται και τις πιέσεις στον εφοδιασμό με τρόφιμα. «Η Ομάδα Εργασίας του Κρατικού Συμβουλίου, η δημοτική επιτροπή του κόμματος και η δημοτική κυβέρνηση ζήτησαν το σημείο καμπής στην επιδημία να υπάρξει την 17η και το επίπεδο των μηδενικών κρουσμάτων Covid να επιτευχθεί την 20η (Απριλίου)», δήλωσε στην ομιλία του ο Τσεν Τζίε.
«Αυτή είναι μια στρατιωτική διαταγή, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, μπορούμε μόνο να σφίξουμε τα δόντια και να δώσουμε τη μάχη για τη νίκη. Μπορεί επίσης να λεχθεί πως αυτή είναι μια ολική επίθεση, μια ύστατη μάχη για να αναστρέψουμε την τάση της επιδημίας», πρόσθεσε στην ομιλία του. Η κυβέρνηση της Σαγκάης και το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό. Σήμερα δεν κατέστη δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειακή κυβέρνηση της Μπαοσάν εκτός των εργάσιμων ωρών, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters.
«Μήπως έχουν βρει κάτι που δεν μας έχουν πει στη Σαγκάη»
Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Σαγκάης οι εικόνες χάους έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία αλλά και καχυποψία για τους σκοπούς της κινεζικής κυβέρνησης. «Δεν καταλαβαίνουμε αυτό που βλέπουμε στη Σαγκάη. Κάνουν σαν να είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν την πανδημία. Υπάρχει η υπόθεση μήπως έχουν βρει κάτι που δεν μας έχουν πει», ανέφερε χαρακτηριστικά στο MEGA ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Η Σαγκάη έχει τη μερίδα του λέοντος στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού σε ολόκληρη την Κίνα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 24791 ασυμπτωματικοί και 3 896 συμπτωματικοί ασθενείς. Από αυτούς, οι 19923 ασυμπτωματικοί και 3 590 συμπτωματικοί βρίσκονται μόνο στη Σαγκάη. Οι φορείς απομονώνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπως αυτή η αίθουσα όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι, κοιμούνται σε ράντζα και στρώματα και, σύμφωνα με καταγγελίες, μοιράζονται μόλις 4 τουαλέτες.
Από την Παρασκευή (15/4), σε καθεστώς αυστηρού lockdown τίθενται, μετά τη Σαγκάη, η πόλη Ζενγκζού στην κεντρική Κίνα, που αποτελεί σημαντική οικονομική και βιομηχανική ζώνη, αλλά και η πόλη Σιάν στο βορρά. Ακόμα περισσότερο εξαπλώνονται οι φόβοι για τις οικονομικές επιπτώσεις του αυστηρού lockdown. Οι ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ίσως αρχίσουν να φαίνονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς από τα τέλη Μαρτίου, το ένα μετά το άλλο, παραλύουν τα μεγαλύτερα οικονομικά και βιομηχανικά κέντρα της Κίνας.