Με φόντο μία έκδηλη ανησυχία για την επόμενη ημέρα το, Τόκιο ετοιμάζεται να εγκαινιάσει σε λίγες ημέρες την 32η διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Μετά από καθυστέρηση ενός έτους, οι Αγώνες ξεκινούν στις 23 Ιουλίου, μία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που λίγοι θέλουν πλέον σε μία χώρα που καταγράφει καθημερινή αύξηση κρουσμάτων, γράφει ο Guardian.
«Η χαρά και η προσδοκία που συνόδευσαν την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2013 να αναθέσει τους Αγώνες στο Τόκιο, μοιάζει να ανήκει σε άλλη εποχή, πόσο σχεδόν σε διαφορετική δεκαετία».
Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Tζιλ Μπάιντεν και λιγότεροι από 1.000 VIP προσκεκλημένοι παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης σε ένα κατά τα άλλα άδειο γήπεδο, πολλοί κάτοικοι στη χώρας υποδοχής προετοιμάζονται για μία διοργάνωση που λίγοι θέλουν και πολλοί φοβούνται ότι θα αφήσει «μια κληρονομιά δημόσιας υγείας που θα επισκιάζει τα επιτεύγματα στον αθλητικό χώρο».
Καθώς ο κόσμος συνεχίζει τη μάχη εναντίον του κορονοϊού, πολλοί θεωρούν ότι η προσπάθεια της Ιαπωνίας πέτυχε εν μέρει λόγω μιας άλλης ανθρώπινης τραγωδίας – του σεισμού και του τσουνάμι που κατέστρεψε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας τον Μάρτιο του 2011 και πυροδότησε τριπλή τραγωδία στη Φουκουσίμα.
Αν ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπε, κατάφερε να πείσει τους αξιωματούχους της ΔΟΕ ότι η Φουκουσίμα ήταν «υπό έλεγχο» – προς έκπληξη πολλών εκτοπισμένων- η Ιαπωνία δεν ήταν έτοιμη να αποφύγει τις παθογένειες και τα προβλήματα Ολυμπιακού μεγέθους που εμφανίστηκαν έκτοτε καθ’οδόν προς το «Τόκιο 2020».
Πέρα από τις επικρίσεις για το αυξανόμενο κόστος , οι διοργανωτές βρέθηκαν στο στόχαστρο μετά από καταγγελίες για δωροδοκία, για μια διαμάχη λογοκλοπής γύρω από το αρχικό λογότυπο των Αγώνων, αλλά και τον πλήρη επανασχεδιασμό του κεντρικού χωρου της εκδήλωσης , το γήπεδο των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Φεβρουάριο, ο τότε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Yoshiro Mori, ένας από τους πιο δημοφιλείς πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, παραιτήθηκε μετά τα σεξιστικά σχόλια που έκανε για τις γυναίκες σε κορυφαία αθλητικά πόστα.
Τον επόμενο μήνα, ο Hiroshi Sasaki, καλλιτεχνικός διευθυντής στις τελετές έναρξης και λήξης, αναγκάστηκε να αποχωρήσει, μετά το υποτιμητικό σχόλιο που έκανε για μία Γιαπωνέζα κωμικό.
Το Σάββατο, δημιουργήθηκε επίσης αμηχανία, όταν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο μουσικός Keigo Oyamada, ανώτερο μέλος της δημιουργικής ομάδας για την τελετή έναρξης, κάποτε παραδέχτηκε ότι είχε κάνει bullying σε δύο συμμαθητές του με ειδικές ανάγκες και απέρριψε τα περιστατικά γελώντας σε συνεντεύξεις περιοδικών στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Oyamada, πιο γνωστός με το σκηνικό του όνομα Cornelius, ζήτησε συγγνώμη.
Τίποτα ωστόσο, δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο διχασμό από την πανδημία που προκάλεσε την πρώτη ακύρωση Ολυμπιακών Αγώνων σε καιρό ειρήνης.
Όμως εκείνοι που πίστευαν ότι ούτε η ΔΟΕ δεν θα επέτρεπε την εκδήλωση σε μια όλο και πιο ανήσυχη διοργανώτρια χώρα, δεν είχαν υπολογίσει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να εξασφαλίσει τα δικαιώματα εκπομπής ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν οτι οι περισσότεροι Ιάπωνες είτε ήθελαν να καθυστερήσουν οι Αγώνες για ένα ακόμη έτος ή να αναβληθούν εντελώς, οι ζογκλέρ της ΔΟΕ απλώς συνέχιζαν το έργο τους, με τη βοήθεια των τοπικών διοργανωτών και του πρωθυπουργού Yoshihide Suga, που παραδέχτηκε πρακτικά ότι ήταν ανίσχυρος».
Τώρα που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην προγραμματισμένη έναρξη της 23ης Ιουλίου, το Ολυμπιακό κίνημα ετοιμάζεται για αγώνες χωρίς προηγούμενο. Με το Τόκιο να βιώνει πλέον ένα πέμπτο κύμα λοιμώξεων, όλες σχεδόν οι διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας βρίσκονται τώρα στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να παρακολουθήσουν στην τηλεόραση μια εκδήλωση που βοήθησαν να χρηματοδοτήσουν, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από μία διοργάνωση που κανείς δεν ήθελε.
Οι διοργανωτές, η ΔΟΕ και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επικεντρώνονται στους Αγώνες για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τους 18 τραυματικούς μήνες της πανδημίας.
Το απλό θέαμα των μεγαλύτερων αθλητών του κόσμου που θα αγωνιστούν για μετάλλια θα «συγκινήσει τα παιδιά και τις νεότερες γενιές», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα.
Καθώς αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που θέτει η Covid-19 σε όλο τον κόσμο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να στείλουμε το ισχυρό μήνυμα ότι θα ενωθούμε και θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση μέσω των προσπαθειών μας και της σοφίας της ανθρωπότητας».
Τα λαμπερά πρόσωπα των ίδιων αθλητών, στους οποίους ο αντιδημοφιλής πρωθυπουργός Suga έχει αναθέσει τη σωτηρία των Ολυμπιακών αλλά και της κυβέρνησής του, θα κρύβονται πίσω από μάσκες όταν θα παραλάβουν τα μετάλλια.
Ο Ελληνο-αυστραλός πρωταθλητής Νικ Κύργιος επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επισημαίνοντας ότι καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του έπαιξε η απόφαση για απαγόρευση της προσέλευσης θεατών στην γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού.
Μέσα στο κλίμα αυτό τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που παρακολουθούν σχολαστικά τις μολύνσεις και ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα στο Ολυμπιακό χωριό.
Οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ιαπωνία είναι πιθανώς πολύ ανήσυχοι. Και το ίδιο είναι και εκατομμύρια κάτοικοι του Τόκιο.
Πηγή: Guardian
+ There are no comments
Add yours