Μήτρες μνήμης ,τιμή στις χαράκτριες Βάσω Κατράκη και Ζιζή Μακρή στην Άνδρο.

του Λεόντιου Πετμεζά

Με την έκθεση χαρακτικής «Μήτρες της μνήμης», που είναι αφιερωμένη σε δύο σημαίνουσες εκπροσώπους της, τη Βάσω Κατράκη και τη Ζιζή Μακρή, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού που η Καΐρειος Βιβλιοθήκη της Άνδρου φιλοξενεί και φέτος το καλοκαίρι ως τις 27 Σεπτεμβρίου 2025 . Οι σημαντικές εκδηλώσεις εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο, με την έκθεση της ζωγράφου Ειρήνης Δανιόλου-Νεοφύτου, «Ξερολιθιές – Βιγλάτορες για όσα ϕέρνει η θάλασσα»)

«Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο, τα χρόνια της ελπίδας». Παρουσίαση λευκώματος και εγκαίνια έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. «Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο, τα χρόνια της ελπίδας» του McCabe στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Η έκθεση ”Μήτρες μνήμης στην Άνδρο που εγκαινιάζεται στις 4 Αυγούστου 2025 αποτελεί τιμή στις χαράκτριες Βάσω Κατράκη και Ζιζή Μακρή. Κοιτάζοντας τον κατάλογο της έκθεσης στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου για τις εμβληματικές χαράκτριες Βάσω Κατράκη και Ζιζή Μακρή, νιώθεις ότι έχεις στα χέρια σου ένα άλλο έργο τέχνης.

Η Κατράκη και η Μακρή υπήρξαν δύο εμβληματικές γυναίκες, που κατάφεραν να καταξιωθούν εν ζωή, σε ένα ανδροκρατούμενο διεθνές προσκήνιο, αναπτύσσοντας την καλλιτεχνική πράξη τους, μέσα από την αντίστασή τους στον ολοκληρωτικό αυταρχικό λόγο. Συναντήθηκαν με τον πρωτοποριακό εικαστικό λόγο της Δύσης, συμπεριλαμβάνοντας το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής τους.

Αναμετρήθηκαν με τα υλικά τους, τον σκληρό ψαμμίτη λίθο η Κατράκη, το ξύλο και το λινόλεουμ, η Μακρή, διαρρηγνύοντας τα όρια μεταξύ των διαφορετικών μορφών της έκφρασης και αναπτέρωσαν με τις ρηξικέλευθες μορφοπλαστικές τους αναζητήσεις τη νέα πολυσχιδή γλώσσα της χαρακτικής τέχνης. Tα επιτεύγματα που άφησαν παραθέτουν ανθρωποκεντρικές μνήμες που στοιχειοθετούν φάσματα νοητικών ερεθισμάτων. Στοχαστικά με λυρική ευαισθησία μετουσίωναν συναισθήματα, μαρτυρίες και εντυπώσεις με μηνύματα από οράματα και συγκινησιακούς κραδασμούς. Άγγιξαν, προβλημάτισαν και επηρέασαν καθώς τόνιζαν το μεγαλείο μιας δυναμικής αντιμετώπισης που ενσαρκώνεται διακριτικά, σταδιακά και βαθμιαία.

Για το έργο των διακεκριμένων χαρακτριών θα μιλήσουν οι διοργανωτές της έκθεσης Γιάννης Ψυχοπαίδης και Λήδα Καζαντζάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ ο υπέροχος συλλεκτικός κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Γιάννη Μαμάη, υπεύθυνο των εκδόσεων Gutenberg.

Στις 5 Αυγούστου, στις 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου, θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου ανδριώτη ιστορικού Δημητρίου Ι. Πολέμη. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και αντιπρόεδρος της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Μιχάλης Α. Τιβέριος θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ για το φιλολογικό έργο του ιστορικού θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Κεχαγιόγλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία για τον Δημήτριο Ι. Πολέμη σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση. Η βραδιά θα κλείσει με έργα ελλήνων συνθετών από τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου (ΜΟΥ.Σ.Α.), υπό τη διεύθυνση της Αμαλίας Τηνιακού.

Τέλος, στις 8 Αυγούστου, στις 20.00, στο κτίριο Μ. Ε. Κυδωνιέως, θα γίνει παρουσίαση του αριστουργηματικού και μοναδικού στα ελληνικά χρονικά βιβλίου του Γιάννη Μαμάη «Κολοφώνες – Η μνήμη της τελευταίας σελίδας». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, η Λήδα Καζαντζάκη και η Ράνια Κωνσταντινίδη, εξηγώντας τι είναι οι κολοφώνες, γιατί είναι σημαντικοί, τι ρόλο παίζουν και γιατί θεωρούνται η πεμπτουσία της τυπογραφικής τέχνης, τέχνη που υπηρετεί πιστά περίπου εδώ και μισό αιώνα ο Γιάννης Μαμάης.

More From Author