Του Λεόντιου Πετμεζά
Από τις 23 Δεκεμβρίου 2021 ως τις 30 Ιανουαρίου 2022 διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής «Παντιέρα Κίτρινη» του Δημήτρη Αστερίου στην Gallery Piree, Κάστορος 78 στον Πειραιά.
Με αφορμή ένα ποίημα του Νίκου Καββαδία το ’’Παντιέρα κίτρινη σινιάλο του νερού/φούντο τις δυο και πρίμα βρέξε το πινέλο/ τα δυο φανάρια της νυκτός κι ο Πιζανέλο/ξεθωριασμένος απ’ το κύμα του καιρού, από Το Καραντί και φωτογραφίες παλιές, ξεχασμένες από καιρό, ο ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου προσπαθεί να εκφράσει με ευαισθησία, χιούμορ και τρυφερότητα την παράξενη αυτή εποχή που ζούμε, την εποχή της μοναξιάς και της ελπίδας. Τα ταξίδια που δεν κάναμε, τα ταξίδια που ονειρευτήκαμε και που μας περιμένουν, οι άνθρωποι που δεν αγκαλιάσαμε, η μοναξιά και η ανησυχία, ο φόβος, το όνειρο, η ελπίδα, όλα όσα κλείσαμε σε τέσσερις τοίχους, ο Δημήτρης Αστερίου τα αφήνει έξω από τα όρια του έργου και ζωγραφίζει σε χώρους ά-χωρους, ανθρώπους και ζώα σε άσπρο και μαύρο. Πλάσματά που λες εισέρχονται στο τελάρο από μια άλλη εποχή, από παλιές μνήμες, πλάσματα που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους με πλήρη αθωότητα και με μια τρυφερότητα μοναδική.Στα έργα δεν υπάρχει καμία αναφορά στο περιβάλλον, λες και επιτρέπει στον θεατή, ο λευκός καμβάς που τα περιβάλλει να μεταμορφωθεί από εκείνον στον χώρο, στο τοπίο που επιθυμεί.
Μόνο μια χρωματική κηλίδα, ένα σχήμα γεωμετρικό, συγκεκριμένο, περιορισμένο εισέρχεται στην περιοχή της αλληλεπίδρασης των μορφών. Αυτόν τον εσωτερικό ίλιγγο, τον κλυδωνισμό του οποίου η αιτία είναι άπιαστη, μακρινή, βαθιά κρυμμένη (καραντί στην γλώσσα των ναυτικών) που νοιώθουμε όλοι αυτή την εποχή της ανασφάλειας, ο ζωγράφος τον εισάγει με το μοναδικό χρώμα που επιτρέπει στο έργο του. Χρώμα Κίτρινο. Το χρώμα που σηματοδοτούσε για τους ναυτικούς την αρχή αλλά και την λήξη μιας καραντίνας στο καράβι. Για τους φτωχούς λαϊκούς αγιογράφους, το κίτρινο αντικαθιστούσε το χρυσό του παράδεισου. Σε άλλους το κίτρινο χρώμα φέρνει στον νου την στυφή γεύση της μοναξιάς και του κινδύνου, σε άλλους την ζωογόνα θαλπωρή του ήλιου και της ελπίδας.Σ΄ αυτό το εσωτερικό ταξίδι του μας καλεί συνταξιδιώτες ο ζωγράφος, ένα ταξίδι απελευθερωτικό και συνάμα λυτρωτικό με υπερρεαλιστικές διεξαγωγές.
Αποσπασματικά επισυνάπτει στο συνολικό δημιούργημα του σειρές με σχέσεις από απειράριθμες δέσμες σημασιών, παρατήρησης και ωσμώσεων . Μεταλλάσσει το πεσιμιστικό στοιχείο του περάσματος σε οντότητα εύθυμης λαμπρότητας στην οποία κυριαρχούν και ενυπάρχουν ζωογόνες πάγιες αλήθειες . Η συγκινησιακή κορύφωση που δημιουργεί εύλογα και ευφρόσυνα τολμά βήματα προς μια ενδελεχή αισθητοποίηση που διαχρονικά σχηματίζεται και ενισχύει ποσοτικά κοιτίδες πέρα από την φαντασία . Είναι στιγμές και γεγονότα από την λήθη που ωστόσο μένουν στην μνήμη και καθορίζουν συνειδητά την ανύψωση των θεατών κρημνίσεων της ψυχής . Η ατμόσφαιρα τους τώρα μέσα από ένα φιλτράρισμα προβάλει με λαξευμένη ιδιότυπη κατάνυξη όψεις που εμφυσούν ένα αδήριτο ρίγος.
Οι ψυχολογικές ώρες φανερώνουν έντονα παθιάσματα και συναισθηματικά στίγματα που αντιπαραβάλλονται πολλές φορές με στοιχειώδη σεβασμό και λήξεις που ανυψώνουν κόσμια και εργονομικά την ανθρώπινη οντότητα .
Ετοιμάζουν το έδαφος του οικοδομήματος για να κυοφορήσουν κοινωνικές συμπεριφορές από τις οποίες οφείλουμε να επιλέξουμε όπως η αγάπη για το ζωικό βασίλειο .
Το αποτέλεσμα της συντονισμένης αλληλουχίας τους μέσα από τις απόρροιες της παραίνεσης εκφέρει σε πρώτο πλάνο ανεπανάληπτες εκδοχές κατευθύνσεων που σαν λυρικό κέντημα συνταιριάζουν τα στρώματα που παζλ της ενδοσκοπικής εμβάθυνσης με το μεγαλείο του τελεολογικού επιτηδεύματος .
Οι καταστάσεις της αναπαραγωγής του ευρύτατου φάσματος επανέρχονται με αστείρευτη απελευθέρωση και νέα ζωτική συνθήκη που συστεγάζεται με συνοχές από γλαφυρές σκηνές ακράδαντα απενοχοποιημενες. Ο εικαστικός λόγος του Δημήτρη Αστερίου και σε αυτές τις πολυκύμαντες καταθέσεις του διαθέτει την περιεκτική διαδρομή της ριπής. Η τεχνική που ακολουθεί διανύει μια μεταποίηση με μετατροπή και μια μετάλλαξη απέναντι στην υπάρχουσα φερόμενη διάθεση .Η ιδιοσυγκρασία της τεχνοτροπίας του κυμαίνεται σε ενότητες οργανικής μονάδας που ξεκινούν από το ατομικό και επεκτείνονται στο συλλογικό ενώ παράλληλα αγγίζουν το διασυλλογικό επίπεδο ανάγνωσης, ανάπτυξης και αναγνώρισης.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 17:00 – 24:00
+ There are no comments
Add yours