Οι εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας για το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
Τις εκτιμήσεις του σχετικά με την πιθανότερη χρονική διάρκεια και την επέκταση ενός πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, παρέθεσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πως δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε πως μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από 3-4 ημέρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει αλλά και ότι μια σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. «Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις», προσέθεσε.
Ακόμη, επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ναυτικό αποκλεισμό νησιού, καθώς αυτό αποτελεί πολεμική ενέργεια.
Όσον αφορά στην κατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την χαρακτήρισε καλή, όχι εξαιρετική, γιατί υπάρχουν θέματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση», δήλωσε.
Για τις φρεγάτες Belharra, είπε ότι είναι εξαιρετικά πλοία, ότι «θα είναι στην τεχνολογία» και τα επόμενα 30 χρόνια, με εξαιρετικές δυνατότητες, που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού. Είναι μια καλή επιλογή, είπε, αλλά «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει».
Παράλληλα, σχολίασε τη συνάντηση που είχε ο σύμβουλος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει», τόνισε.
«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη;», διερωτήθηκε.
«Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία», συμπλήρωσε.
Τέλος, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει.
«Ένα είναι το ζήτημα των F-16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή την στιγμή», υπογράμμισε.