Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην ΕΕ κατέγραψε μεγάλη αύξηση από έτος σε έτος το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σκαρφαλώνοντας +6,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της η ΕΕ. Μάλιστα, η Ελλάδα είχε την 5η μεγαλύτερη αύξηση αποταμιεύσεων.

Όπως αναφέρει η Eurostat, ο βασικός λόγος για την αύξηση είναι ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ήταν 7% χαμηλότερη στην ΕΕ απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο. Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν 0,6% υψηλότερο το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Σε όλα εκτός από ένα από τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών ήταν υψηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η υψηλότερη αύξηση από έτος σε έτος παρατηρήθηκε για τη Σλοβενία ​​(+20,8 μονάδες) ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (+12,8 ), το Βέλγιο (+11,3 ), την Αυστρία (+10,9) και την Ελλάδα (+10,4). Ωστόσο, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών μειώθηκε στη Δανία κατά -2,7% σε ετήσια βάση.

Δείτε τον πίνακα της Eurostat (η Ελλάδα με αρχικά EL):

Η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης νοικοκυριών για την πλειονότητα των χωρών εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη μείωση των ατομικών καταναλωτικών δαπανών από έτος σε έτος. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία ​​και την Ισπανία (-15,4% και -11,2%). Η Δανία ήταν η μόνη χώρα όπου η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε (κατά + 0,2%).

Πηγή:imerisia.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours