Οικονομία: Πόσο ισχυρό ήταν το σοκ του Απριλίου και πότε θα ξεπεραστεί

O Aπρίλιος ήταν ο πιο επώδυνος μήνας για μικρές και μεγάλες οικονομίες ανά τον πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Τα lockdown με τα οποία προσπάθησαν οι κυβερνήσεις να βάλουν φρένο στον φονικό Covid-19  πυροδότησαν μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η έκταση της πτώσης ήταν τέτοια, που καθιστά τον δρόμο της ανάκαμψης πιο «ανηφορικό» και με σημαντικά εμπόδια. Ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ταχεία ανάπτυξη, η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να παραμένει μικρότερη από ό,τι ήταν προ πανδημίας την επόμενη χρονιά.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που μέτρησε το χτύπημα του Covid-19 στο ΑΕΠ της τον Απρίλιο.Έκανε βουτιά 20% σε σχέση με τον Μάρτιο και 25% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal η βρετανική οικονομία είναι η έκτη μεγαλύτερη στον πλανήτη. Σε παγκόσμια κλίμακα το πλήγμα, όπως υπολογίζει, θα αντιστοιχούσε σε απώλεια 1,15 τρισ. δολαρίων για το ΑΕΠ τον συγκεκριμένο μήνα. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο ετήσιο ΑΕΠ μίας οικονομίας όπως η Ινδονησία με πληθυσμό 270 εκατομμυρίων.

Δεν συρρικνώνονται βεβαίως όλες οι οικονομίες στον ίδιο βαθμό, αλλά αρκετοί επενδυτικοί οίκοι είχαν προειδοποιήσει για βουτιά 20% ή και μεγαλύτερη τους πρώτους μήνες του lockdown σε μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου.

Στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει για ύφεση 8% έως 12% στο σύνολο του 2020, ενώ στις ΗΠΑ η FED προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ από 4% έως 10% φέτος. Μόνο το πρώτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 5%, ενώ εκείνη της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 3,6% σε τριμηνιαία και 3,1% σε ετήσια βάση. Σε καμία από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν προβλέπεται να καλυφθεί πλήρως το χαμένο έδαφος το 2021.

Επιμέρους στοιχεία που επηρεάζουν το ΑΕΠ καταδεικνύουν πως τον Απρίλιο κανείς δεν γλίτωσε τις βαθιές πληγές. Στην Ινδία για παράδειγμα δεν υπήρξε ούτε μία πώληση νέου αυτοκινήτου τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Αντιπροσωπειών Αυτοκινήτου. Στη Βρετανία κατασκευάστηκαν μόλις 197 αυτοκίνητα, έναντι 70.000 τον Απρίλιο του 2019. Οι εξαγωγές της Γερμανίας συρρικνώθηκαν κατά το 1/3. Στη Βοσνία και την Κροατία δεν παρήχθησε καθόλου χάλυβας. Στη Γαλλία, το «σπίτι» της μόδας, οι πωλήσεις ένδυσης έκαναν βουτιά 67,4%.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και lockdown αργότερα μέσα στο έτος θα είχε ως αποτέλεσμα το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί 7,6%. Σε μία τέτοια περίπτωση μάλιστα, προειδοποιεί, ότι η ανάκαμψη του 2021 θα είναι πολύ βραδύτερη, με τους ρυθμούς να μην υπερβαίνουν το 2,8%. Αυτό σημαίνει ότι η παγόσμια οικονομία θα απέχει ακόμη πολύ από τα προ κρίσεως επίπεδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours