Σταϊκούρας για αναδρομικά: Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις

Τη δέσμευσή του ότι θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  

«Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα μελετήσουμε την απόφαση έτσι ώστε να ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας το υπουργείο Οικονομικών ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος.

«Θα δούμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσεις. Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Επιπλέον, είπε ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση φόρου φέτος και στο ερώτημα αν αντέχει η ελληνική οικονομία απάντησε ότι «έτσι όπως διαχειριζόμαστε την κατάσταση αντέχει και δεύτερο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο. Η αντιπολίτευση ήθελε να ξοδέψουμε όλα τα πολεμοφόδια από την αρχή». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση φόρων στις ασφαλιστικές εισφορές σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγειονομικής χρήσης και τις αποφάσεις της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναδρομικά έως 7.800 ευρώ για 250.000 συνταξιούχους  

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε χτες άκυρες τις μειώσεις στις συντάξεις για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, δικαιώνονται περί τους 250.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικά.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Τα αναδρομικά ξεκινούν από τα 360 ευρώ και φτάνουν έως και τα 7.800 ευρώ, ανάλογα με το ταμείο ασφάλισης. Για να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό, οι συνταξιούχοι πρέπει να εντοπίσουν τις μειώσεις που επέφεραν οι νόμοι 4051 και 4093, εξετάζοντας τα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours