Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος δεν υπεξαίρεσαν τις μετοχές εταιρείας του πατέρα τους, αποφάνθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών και στέλνει στο αρχείο τη μήνυση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.
Ο βιομήχανος προσφεύγει κατά της διάταξης και προσάπτει βαριές κατηγορίες στα δυο παιδιά του. Μπήκαν εν αγνοία του, υποστηρίζει, στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό, το Δεκέμβρη του 2013, πήραν το σύνολο των μετοχών της εταιρείας του Saphire Corporation SA και επιχείρησαν να εμφανιστούν εκείνοι ως μοναδικοί ιδιοκτήτες της και να «βάλουν χέρι» σε πλέον των 40 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς της.
«Δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για υπεξαίρεση και απόπειρα απάτης», αποφάσισε η εισαγγελέας, κρίνοντας μεν αναπόδεικτους τους ισχυρισμούς των υιών, πειστικές δε τις μαρτυρίες άλλοτε στενών συνεργατών του 74χρονου πατριάρχη της οικογένειας, οι οποίοι στις καταθέσεις τους εμφανίζονται ως αυτόπτες μάρτυρες οικειοθελούς παράδοσης των μετοχών από τον πατέρα στα παιδιά του.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Κατέθεσε αμέσως προσφυγή στην Εισαγγελία Εφετών και κοινοποίησε το δικόγραφο του και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Δεν είδε η εισαγγελέας τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα;», διερωτάται συνεχώς στην πολυσέλιδη προσφυγή του ο βιομήχανος, κάνοντας λόγο για «περίεργες» παραλείψεις ή αξιολογήσεις της εισαγγελικής λειτουργού που θέτει στο αρχείο τη μήνυση του.
Το Μononews αποκαλύπτει σήμερα την υπ’ αριθμόν 744/25-9-2019 εισαγγελική διάταξη αρχειοθέτησης της μήνυσης του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου αλλά και τη νέα προσφυγή του βιομηχάνου, με την οποία ζητά νέα αξιολόγηση των στοιχείων και την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική υπεξαίρεση και απόπειρα απάτης σε βάρος των παιδιών του και 3 άλλοτε στενών του συνεργατών του.
Η εισαγγελική διάταξη
Το νέο κεφάλαιο στο δικαστικό εμφύλιο πατέρα και γιων γράφτηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την απόφαση του Εφετείου Αθηνών για τον ορισμό ή όχι δικαστικού συμπαραστάτη στον 74χρονο (όπως αιτούνται οι υιοί Αγγελόπουλοι).
Την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης, διατάσσοντας νέα πραγματογνωμοσύνη από δύο ειδικούς γιατρούς, προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή κρίση για την υγεία του πατριάρχη της οικογένειας.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, η εισαγγελέας Πρωτοδικών εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 744 διάταξη, η οποία καταλήγει:
«Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση, από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων, τα έγγραφα της δικογραφίας και τις εξηγήσεις των εγκαλουμένων δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις της υπεξαίρεσης από κοινού που φέρονται ότι τέλεσαν ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος στις 30 Ιανουαρίου του 2018, της απόπειρας απάτης που φέρονται ότι τέλεσαν οι δύο εγκαλούμενοι στις 13 Μαρτίου του 2018 και της συνέργειας στις πιο πάνω πράξεις από τους υπόλοιπους εγκαλούμενους».
Κατά την εισαγγελέα, από τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψε ότι την επίδικη περίοδο οι σχέσεις πατέρα και παιδιών ήταν άριστες.
« Η επίσκεψη του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου στο σπίτι του πατέρα τους στις 9 Δεκεμβρίου 2013 –αναφέρει η εισαγγελέας στη διάταξη της- πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη δίμηνη νοσηλεία του εγκαλούντος σε ιδιωτική κλινική, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά του επέδειξαν αφοσίωση προς τον πατέρα τους. Μέσα σε ήρεμο και φιλικό κλίμα, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος παρέδωσε στους δύο γιους του, δια του Γεωργίου Αγγελόπουλου, παρουσία της δικηγόρου του ομίλου των ναυτιλιακών επιχειρήσεων Arcadia Aegean Βulk και του μάρτυρα Λ. Μ., ο οποίος εργάζεται ως οδηγός του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, τα πιστοποιητικά των εταιρειών του, μεταξύ των οποίων ήταν και τα επίδικα 5 πιστοποιητικά, των 100 μετοχών έκαστο, της εταιρείας Saphire Corporation SA».
Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος ισχυρίζονται ότι η παράδοση των επίδικων μετόχων σε εκείνους συνιστούσε μεταβίβαση της κυριότητας τους. Κατά συνέπεια, η εταιρεία ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς και έχουν το δικαίωμα να κινούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα:
«Ο ισχυρισμός των εγκαλουμένων περί μεταβίβασης των επίδικων μετοχών, δεν επιβεβαιώνεται από τα άλλα αποδεικτικά στοιχεία, ούτε εξηγούν οι εγκαλούμενοι για ποιο λόγο ο πατέρας τους μεταβίβασε τις μετοχές του σε αυτούς. Αν ήταν δηλαδή λόγω δωρεάς ή λόγω γονικής παροχής».
Παρόλα αυτά, η εισαγγελέας αποδέχεται ως αληθείς τις μαρτυρικές καταθέσεις της δικηγόρου και του οδηγού του πατέρα Αγγελόπουλου. Στη διάταξη της αναφέρει:
«Οι σαφείς και κατηγορηματικές καταθέσεις των δύο μαρτύρων, οι οποίοι ήταν παρόντες κατά την παράδοση των επίδικων μετοχών, αποδυναμώνουν πλήρως τις καταγγελίες του εγκαλούντος. Δηλαδή ότι ουδεμία παράδοση των μετοχών έγινε εκ μέρους του αλλά οι εγκαλούμενοι, εισήλθαν αυτογνωμόνως και αφαίρεσαν τα πέντε πιστοποιητικά από την οικία του, στο Παλαιό Ψυχικό.»
Ιδιαίτερη μνεία κάνει η εισαγγελέας στο ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δεν μήνυσε τα παιδιά του μέσα στην τρίμηνη προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Κατέθεσε την έγκληση τον Απρίλιο του 2018, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έλαβε γνώση της πράξης τους το Μάιο του 2016.
Αναφορά κάνει η εισαγγελέας στη διάταξη της και στην πρωτόδικη απόφαση με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των υιών για ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη στον πατέρα τους καθώς κρίθηκε ότι έχει πλήρη νοητική διαύγεια να διαχειρίζεται τις εταιρείες και τις υποθέσεις του.
Ωστόσο, η εισαγγελέας επικαλείται για να καταλήξει στην αρχειοθέτηση της μήνυσης και το πιστοποιητικό νευρολόγου ιδιωτικού θεραπευτηρίου με ακριβώς αντίθετες διαπιστώσεις από τη δικαστική απόφαση.
Η μήνυση στους γιους
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος επιμένει ότι τα πέντε πιστοποιητικά με τις συνολικά 500 μετοχές της Saphire Corporation SA ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τα δύο παιδιά του.
Λόγω της συγγενικής τους ιδιότητας –υποστηρίζει- είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο γραφείο του που βρίσκεται στο σπίτι του στο Π.Ψυχικό και εν αγνοία του, παράνομα παρανόμως πήραν τις μετοχές. Το αντιλήφθηκε, λέει ο πατέρας, το Μάιο του 2016 και διαμαρτυρήθηκε με εξώδικο.
Κατά τον βιομήχανο, τότε οι γιοι του δεν αμφισβήτησαν την κυριότητα του στην εταιρεία και τον διαβεβαίωναν ότι είναι απλοί θεματοφύλακες των μετοχών του. Στις 30 Ιανουαρίου του 2018, ο πατέρας υποστηρίζει ότι τα παιδιά του «εξέφρασαν τη βούληση ιδιοποίησης του συνόλου των μετοχών της εταιρείας και στις 13 Μαρτίου του 2018 αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τους υπαλλήλους της ελβετικής τράπεζας, παριστάνοντας ψευδώς ότι είναι απόλυτα κύριοι στο σύνολο των μετοχών, προκειμένου να αποκτήσουν την κυριότητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας με καταθέσεις πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».
Ο Κωνσταντίνος Αγγελλόπουλος κατηγορεί τους παλιούς του συνεργάτες ότι παρείχαν συνδρομή στις παράνομες πράξεις των γιων του.
«Δεν τα είδε η κα Εισαγγελεύς τα στοιχεία;»
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δια των πληρεξούσιων δικηγόρων του κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή προσφυγή στην Εισαγγελία Εφετών, κατά της διάταξης αρχειοθέτησης της μήνυσης του.
Υποστηρίζει ότι δεν εκτιμήθηκαν ορθά τα εκτιθέμενα στην έγκληση και όσα προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση αποδεικτικά στοιχεία, με συνέπεια να εκδοθεί η απορριπτική διάταξη.
«Δεν τα είδε η κα Εισαγγελεύς τα στοιχεία;», διερωτάται ξανά και ξανά στην προσφυγή του ο 74χρονος βιομήχανος. Αναφέρει στο δικόγραφο του:
«Η βεβιασμένη, επιπόλαιη και αβασάνιστη απόρριψη της έγκλησης μου, που έγινε ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, σε συνοπτικό κείμενο που δεν υπερβαίνει τις 2,5 σελίδες, τάχα διότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις, αποτελεί εκκωφαντικό παράδειγμα αυθαίρετης, παράλογης και προκλητικής κρίσης η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης.»
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπολος υποστηρίζει ότι «η εισαγγελική διάταξη βρίθει αντιφάσεων που την καθιστούν πλήρως αναξιόπιστη και αυθαίρετη», ότι «η εισαγγελέας έσφαλε και αγνόησε ανεπίτρεπτα πλήθος εγγράφων που αποδεικνύουν πλήρως την κατηγορία. Εγγραφα που υπογράφονται είτε από τους εγκαλούμενους, είτε από τρίτα πρόσωπα αναμφισβήτητης αξιοπιστίας».
Ο βιομήχανος μιλά και για… περίεργες επιλογές της εισαγγελέως που αφορούν στα θέματα της υγείας του. Όπως λέει στην προσφυγή του:
«Ολως περιέργως υπεισέρχεται στο καίριο ζήτημα των πνευματικών ικανοτήτων μου, προκαταλαμβάνοντας εκκρεμεί σχετική δίκη στο Εφετείο της Αθήνας με την οποία οι εγκαλούμενοι επιχειρούν να με θέσουν υπό δικαστική συμπαράσταση και έτσι να αναλάβουν τη διαχείριση της περιουσίας μου.»
Κατά τον κ.Αγγελόπουλο, η μήνυση του δεν πρέπει να αρχειοθετηθεί διότι:
· Η εισαγγελέας δέχεται όλως αντιφατικά ότι είναι αληθή τα όσα υποστηρίζουν τρίτα πρόσωπα (οι μάρτυρες δηλαδή) και αγνοεί τη δική της παραδοχή, ότι ούτε οι ίδιοι οι εγκαλούμενοι μπόρεσαν να πείσουν για τους ισχυρισμούς τους.
· Η εισαγγελέας δέχθηκε ως αληθή μία ιατρική γνωμάτευση από ιδιωτικό θεραπευτήριο για την κατάσταση της νοητικής υγείας του αλλά δεν δέχθηκε ως αληθή μια δικαστική απόφαση.
· Η εισαγγελέας δεν έλαβε υπόψιν πλήθος εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων. Όπως τα πιστοποιητικά και τα επίσημα έγγραφα σε αλλοδαπές τράπεζες και δημόσιες αρχές, στα οποία δηλώνεται εκείνος ως μοναδικός μέτοχος της εταιρείας. «Δεν τα είδε αυτά η κα Εισαγγελεύς;», διερωτάται ο βιομήχανος.
· Η κρίση της εισαγγελέως στηρίχθηκε «όλως αβασάνιστα και επιπολαίως» στην κατάθεση δύο μαρτύρων (οδηγός, δικηγόρος), που διαψεύδονται από τα ίδια τα εξώδικα των γιων του.
«Ποτέ μπροστά στον οδηγό μου»
Για τον οδηγό του και εμφανιζόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα στην παράδοση των μετοχών από τον πατέρα στους γιους, ο κ.Αγγελόπουλος είναι λάβρος. Όπως αναφέρει στην προσφυγή του:
«Αυτά που κατέθεσε, του υπαγορεύθηκαν από τα τέκνα μου. Αποτελεί πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία ένας μεγιστάνας να παραδίδει (από το σύνολο εκατοντάδων εταιρειών απολύτου κυριότητός του) τις μετοχές μίας προσωπικής του εταιρείας, με σοβαρά χρηματικά διαθέσιμα, παρουσία του οδηγού του αυτοκινήτου του, ο οποίος διέγνωσε και ενθυμείται μετά από πέντε χρόνια την ημερομηνία παραδόσεως, την επωνυμία της εταιρείας και τον αριθμό των μετοχών καθώς και των πιστοποιητικών.»
Για την κατάθεση της δικηγόρου, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υποστηρίζει ότι ήταν η ίδια που «το 2014 και το 2015 συντάσσει και απευθύνει έγγραφα προς τις αλλοδαπές τράπεζες και τις αλλοδαπές αρμόδιες αρχές που αναφέρουν σαφέστατα ότι κύριος και νομέας όλων των μετοχών της εταιρείας Saphire Corporation είμαι εγώ».
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος χαρακτηρίζει «εγκληματική» τη συμπεριφορά των γιων του και υποστηρίζει ότι «τον Απρίλιο του 2016, λόγω της απαράδεκτης, προσβλητικής, περιφρονητικής και προδιδούσης αχαριστία συμπεριφοράς που επεδείκνυαν συνεχώς τα παιδιά μου απέναντί μου και απέναντι στη σύζυγό μου Ευανθία Παπαγιαννοπούλου, ανακάλεσα την γενομένη προς αυτούς δωρεά διά της από 6 Απριλίου 2016 δηλώσεώς μου.»
Εισαγγελέας Εφετών αναμένεται να αποφανθεί οριστικά εάν η μήνυση του βιομηχάνου πρέπει να αρχειοθετηθεί ή να ερευνηθεί περαιτέρω ή εάν τα στοιχεία είναι ήδη επαρκή για την άσκηση ποινικής δίωξης.
+ There are no comments
Add yours