«Δυσοίωνος» προβλέπεται ότι θα είναι από τον Σεπτέμβριο ο καφές, καθώς στη χονδρική παρατηρείται αύξηση 40%-45% στην ποικιλία Arabica και κατά 65% στην ποικιλία Robusta.

«Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ανοδικών τάσεων στα χρηματιστήρια προφανώς και θα ακριβύνει ο καφές», σημειώνει στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιαγκόγλου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μεγάλες αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο εσπρέσο σε κάψουλες από τα 5 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ελληνικός καφές από τα 3,9 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,7 ευρώ.

Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά και την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις σε περίπτωση που ανατιμηθεί η πρώτη ύλη.

Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί κατά 56% σε σχέση με πέρυσι και 137% στην τριετία. Ωστόσο ήδη στην χονδρική αγορά φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης.

«Εδώ και ένα δίμηνο έχει ξεκινήσει μία σταδιακή μείωση της τιμής σε επίπεδο τιμών παραγωγού από τα ιστορικά υψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα βρισκόμαστε στα 7 ευρώ», τονίζει ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης.

Βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται η παραγωγή. Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 40%. «Οι συνθήκες αυτές είναι πιθανό να πιέσουν τις τιμές περισσότερο προς τα κάτω», εξηγεί ο κ. Γιαννούλης.

Ακόμη και το 20% προβλέπεται να υπερβεί το ποσοστό αύξησης της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ, αλλά και του καφέ «για το δρόμο», καθώς η άνοδος των διεθνών χονδρικών τιμών στις ποικιλίες Arabica και Robusta, αγγίζει ακόμη και το 65%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), o φρέντο εσπρέσο «στο χέρι» στοίχιζε πέρυσι 1,80 ευρώ. Στις αρχές του χρόνου η τιμή του αυξήθηκε στα 2 με 2,20 ευρώ. Τώρα όπως όλα δείχνουν, το Σεπτέμβριο η τιμή του θα ανέβει ακόμα περισσότερα και θα φτάσει τα 2,40 ευρώ.

Αντίστοιχα, ένας φρέντο καπουτσίνο σε χάρτινο ποτήρι, κόστιζε πέρσι 2 ευρώ. Τον Ιανουάριο η τιμή του έφτασε τα 2,40 ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο η τιμή του θα φτάσει τα 2,60 λεπτά.

Η ανατίμηση στην τιμή του καφέ, θα έχει επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις, καθώς το αυξημένο κόστος, θα φέρει μείωση στην κατανάλωση.Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου, έχει επανέλθει ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων.

enaklik.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author