Το Μαξίμου εξετάζει να ανοίξει νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ

Το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ, εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον συνωστισμό που παρατηρείται σε πλατείες.

Μέχρι  στιγμής είναι προγραμματισμένο οι χώροι εστιάσεις και τα καφέ, καθώς και οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να λειτουργήσουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου. Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι «δεν κάνουμε κάποιου είδους ‘’αντίσταση’’ με το να μαζευόμαστε όλοι σε μια πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής».

Προσωρινή και για όσο θα διαρκέσει η κρίση θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή το πιθανότερο είναι πως ο συντελεστής θα μειωθεί από το 13% στο 11% τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως έως το τέλος του έτους.

Αύριο Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ο διπλασιασμός του εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούν καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται οι διαβάσεις των ατόμων με αναπηρίες και θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 1,80 μέτρου για να περνάνε οι πεζοί. Όπου δεν υπάρχει ο χώρος αυτός, το υπουργείο θα πει στους δήμους να μειώσουν στο μισό τα δημοτικά τέλη.

Βασικός στόχος ο τουρισμός

Οπωσδήποτε, πάντως, μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει ο τουρισμός, ο οποίος που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί.

Ορόσημο για την κυβέρνηση είναι αυριανή ημέρα, η 13η Μαΐου, οπότε η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων και το σχέδιο για τις πτήσεις.

Την ίδια ημέρα θα συγκληθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ώστε να «κλειδώσουν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις επιχειρήσεις του κλάδου και να γνωρίζουν πότε θα μπορούν να δέχονται Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Ταυτόχρονα, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή συντονισμένη δράση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με σειρά χωρών, με στόχο να ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου η σεζόν και να επιμηκυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που θα συμπαρασύρει θετικά και την εστίαση, η οποία πιθανώς να ανοίξει νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή την 1η Ιουνίου.

Έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις όπως για το άνοιγμα του τουρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την επιτροπή των λοιμοξιωλόγων του υπουργείου Υγείας.

«Οι δικές σας κατευθύνσεις και οι προτάσεις τις οποίες διαμορφώνετε, εξακολουθούν να μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την αλληλουχία των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε καθώς και για το αν κάπου κρίνουμε ότι πρέπει να πατήσουμε αντί για το γκάζι το φρένο…», ανέφερε.

Πηγή:eleftherostypos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours