Αναστέλλεται η λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου – Πώς θα γίνει η τηλεκπαίδευση

Την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανακοίνωσαν οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας.

Με στόχο τη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων η κυβέρνηση, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, αποφάσισε την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας«μετά από εισήγηση της επιτροπής η κυβέρνηση αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών, Νηπιαγωγείων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η εισήγηση βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται από όσους κινούνται από και προς τα σχολεία. 

»Η μείωση της κυκλοφορίας και η τήρηση των υπόλοιπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων. Τα σχολεία ήταν το τελευταίο που επιθυμούσαμε να κλείσει και αυτό είναι σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση». 

«Ανοιχτές οι μονάδες ειδικής αγωγής»

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε:

Από Δευτέρα για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργίας των δομών Α/βάθμιας εκπαίδευσης.

  • Ανοιχτές οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα.
  • Η Α/βάθμια θα λειτουργήσει με την εκπαιδευτική τηλεόραση και την τηλεκπαίδευση.
  • Από τις 09:00 θα προβάλλονται στην ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων.
  • Σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Η διεύθυνση των σχολείων θα καταρτίσει πρόγραμμα που θα ξεκινήσει την Τετάρτη. Θα είναι υποχρεωτική. Η διδακτική ώρα θα είναι 30 λεπτά. Θα πραγματοποιείται από τις 14:00 ως τις 17:00 για τα Δημοτικά.

Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό;

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο προτιμήθηκε η τηλεκπαίδευση να γίνεται μεσημέρι. «Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες που έχουν μεγαλύτερα παιδιά. Είτε γιατί οι γονείς τηλεργάζονται. Αφετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων της χώρας από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους. 

»Εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων – data. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. Τα μέτρα είναι προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο. Στοχεύουν στη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων. Κατανοούμε την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο, ιδιαίτερα όταν αφορά τον μαθητικό πληθυσμό. 

»Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία. Η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας κάνει τα μέτρα αναγκαία». 

Τα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως ανέφερε:

  • Οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
  • Για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%.
  • Η διοίκηση κάθε υπηρεσίας πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι Δ.Υ. που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μείνουν σπίτι είτε για τηλεργασία, είτε με άδεια.
  • Οι γονείς που έχουν παιδί μέχρι 15 ετών μπορούν να εργαστούν με μειωμένο ωράριο 25%, εναλλακτικό ωράριο ή χρήση άδειας ειδικού σκοπού. Στηρίζουμε την οικογένεια που έχει παιδιά ώστε τουλάχιστον ο ένας να είναι στο σπίτι.
  • Οι εργαζόμενοι με αυτοπρόσωπη παρουσία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν μόνο κατόπιν ραντεβού.

Πηγή: reader.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours