Το βράδυ της Κυριακής (23.05) η πτήση της RyanAir που είχε αναγκαστεί να προσγειωθεί στη Λευκορωσία, αναχώρησε εν τέλει από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των 170 επιβατών της πτήσης της RyanAir από την Αθήνα προς το Βίλνιους, που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ μετά από απαίτηση της Λευκορωσίας έτσι ώστε να συλληφθεί ακτιβιστής δημοσιογράφος. Έντονες αντιδράσεις από την Ελλάδα και τους ηγέτες της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Αντίνα Βαλεάν, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις μεταφορές στην ΕΕ, λίγο μετά τις 20:00 το αεροσκάφος που ήταν εγκλωβισμένο στο Μινσκ, μετά από αναγκαστική προσγείωση συνοδεία μαχητικού MIG-29, απογειώθηκε ξανά με προορισμό αυτόν που ήταν εξαρχής ο τελικός του. Το Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Η πτήση της RyanAir μόλις απογειώθηκε από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους. Υπέροχα νέα για όλους, ειδικά για τις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών», ανέφερε στο μήνυμά της η κ. Βαλεάν.

Στην πτήση επέβαιναν και 11 Έλληνες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως επρόκειτο για πράξη κρατικής αεροπειρατείας. Η Ελλάδα απαίτησε, στην ίδια ανακοίνωση, την απελευθέρωση όλων των επιβατών ενώ παράλληλα καταδίκασε τη σύλληψη του ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς, τονίζοντας πως απειλείται με θανατική ποινή.

Πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης

Το υπουργείο ενημέρωσε επίσης πως είναι σε διαρκή συντονισμό με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένει την ενδελεχή συζήτηση του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας (24.05). Σε αντίστοιχα «σκληρό» ύφος ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εντείνει τις πιέσεις στη Λευκορωσία του Λουκασένκο καθώς δεν υπάρχει πλέον ανοχή σε ανάλογες ενέργειες.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, συγκλονιστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη αύξησης της πίεσης στη Λευκορωσία. Αρκετά», έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι άμεσες αντιδράσεις από την ηγεσία της ΕΕ

H ηγεσία της ΕΕ εξέφρασε άμεσα ανησυχία για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους και κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τους επιβάτες της πτήσης.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανέφερε: «Ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσει αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της. Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».

 

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες».

 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο twitter ότι παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις γύρω από την πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ και πρόσθεσε: «Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την ασφάλεια όλων των επιβατών και των αεροσκαφών. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αμέσως».

 

Tην άμεση και σκληρή αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών ζήτησε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να διέταξε την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ και τη σύλληψη του ακτιβιστή Ραμάν Προτασέβιτς.

«Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε ότι «η πράξη της κρατικής τρομοκρατίας απαιτεί άμεση και σκληρή αντίδραση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών».

 

Την άμεση απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς ζήτησε και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. «Καλώ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να αντιδράσουν αμέσως στην απειλή που έθεσε στη διεθνή πολιτική αεροπορία το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αμέσως βήματα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί», ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος.

 

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours