Ομογενής καρδιολόγος από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο για την Covid-19

Ένας ομογενής γιατρός του νοσοκομείου «Τζάκσον Μεμόριαλ» του Μαϊάμι είναι ένας από τους πρώτους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer ενάντια στην Covid-19.

Ο λόγος για τον 38χρονο ειδικευόμενο καρδιολόγο Δρα Βασίλη Καρανταλή, ο οποίος, πραγματοποιώντας νωρίτερα μια προσωπική έρευνα για το νέο εμβόλιο και την τεχνολογία mRNA αποφάνθηκε πως οι όποιοι φόβοι για ενδεχόμενες μελλοντικές παρενέργειες μπορούν να παραμεριστούν, με δεδομένους τους κινδύνους από την πανδημία που θερίζει τον πλανήτη.

Μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας ανέφερε ότι: “Το μόνο που έκανα ήταν να ανέβει η θερμοκρασία μου στους 37,2, ούτε καν πυρετό. Και το έλεγξα για να δω αν αυτό που λένε στις δημοσιεύσεις είναι αλήθεια και λειτουργεί το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Και σήμερα απλά ξύπνησα με μια ελαφρά ενόχληση στον ώμο, στο σημείο που έκανα το εμβόλιο και τώρα ήδη έχει περάσει. Ένα μούδιασμα, είναι ακριβώς σαν το εμβόλιο της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο. Ένα μικρό μούδιασμα στο σημείο. Δεν είχα άλλες παρενέργειες, και τη θερμοκρασία τη μέτρησα από περιέργεια χωρίς να έχω συμπτώματα”.

Ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, υπάρχει διάστημα 21 ημερών. Στον κ. Καραντάλη δόθηκε μια κάρτα που δείχνει πότε έκανε τον εμβολιασμό και πότε πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση. Για το εμβόλιο της Μoderna το διάστημα αυτό είναι 28 ημέρες.

Για το πότε θα αποκτήσει πλήρη ανοσία ξεκαθάρισε πως: “Άτρωτος δεν είναι κανένας ποτέ, αλλά είμαστε αρκετά προστατευμένοι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κάνει. Εφτά ημέρες μετά την πρώτη δόση έχουμε αρκετά αντισώματα να μας προστατεύουν λίγο. Το εμβόλιο είναι δύο δόσεις, γιατί η δεύτερη δόση είναι αυτή που ανεβάζει την προστασία στο 95%. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος παίρνοντας την πρώτη δόση, δεν μπορεί να πάρει τη δεύτερη. Δεν το έχουμε μελετήσει αυτό και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα που θα αναπτύξεις μόνο με την πρώτη δόση”.

Παράλληλα, ο κ. Καρανταλής υπογράμμισε πως θα συνεχίζει να λαμβάνει προστατευτικά μέτρα παρόλο που εμβολιάστηκε. “Δεν σταματά αυτό, κατ’ αρχήν είμαι σε νοσοκομειακό χώρο και η έκθεσή μου στον κίνδυνο είναι μεγαλύτερη αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις και θα συνεχίσω και τα Χριστούγεννα μου θα τα περάσω με στενό κύκλο φίλων. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες, να πλένουμε τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσει ο πληθυσμός την ανοσία αγέλης μέσω του εμβολιασμού. Ίσως μέχρι την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ίσως μέσα καλοκαιριού”, είπε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πηγή:ert.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours