Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία ύψους 7 δισ. προτείνει η Κομισιόν: Μπήκε η νομική βάση για πλαφόν στο πετρέλαιο

Η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε νέες κυρώσεις με σκοπό “να κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει” για τα “εικονικά” δημοψηφίσματα – Περισσότερα από 1.300 άτομα ή οντότητες θα πληγούν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με σκοπό “να κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει” για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με αυτό που αποκάλεσε “εικονικά” δημοψηφίσματα σε κατεχόμενα εδάφη.

“Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για την περαιτέρω κλιμάκωση που αποτελεί παράνομη προσπάθεια να αρπάξει γη και να αλλάξει τα διεθνή σύνορα με τη βία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, που αναμένεται να στερήσουν από τη Μόσχα επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα.

“Μια σαρωτική νέα απαγόρευση εισαγωγών στα ρωσικά προϊόντα θα τα κρατήσει μακριά από την ευρωπαϊκή αγορά και θα στερήσει από τη Ρωσία πρόσθετα έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ”, ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα προβλέπονται και περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν.

Επίσης το νέο πακέτο κυρώσεων θα απαγορεύσει σε πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

“Η Ρωσία δεν θα πρέπει να επωφεληθεί από τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη της ΕΕ”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Πέραν αυτού, το πακέτο κυρώσεων θα θέσει τη νομική βάση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου.

Η ίδια υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ

Μπορέλ: Νέες κυρώσεις που στοχεύουν σε 1.300 άτομα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε μετά την Φον Ντερ Λάιεν, καθορίζοντας νέες κυρώσεις που στοχεύουν σε άτομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περισσότερα από 1.300 άτομα ή οντότητες που θα πληγούν από τις νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών, ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλων ατόμων που ευθύνονται για την “υπονόμευση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας”.

Ο Μπορέλ σημείωσε ότι τα μέτρα δρομολογήθηκαν ως απάντηση στις ρωσικές “προκλήσεις”, όπως τις χαρακτήρισε, της επιστράτευσης και των “εικονικών” δημοψηφισμάτων στην Ουκρανία.

Ανέφερε ότι αυτά τα “περιοριστικά μέτρα” θα στρέφονται κατά όσων υποστηρίζουν, διευκολύνουν ή επωφελούνται από την εισβολή, καθώς και όσων εμπλέκονται στην κατοχή και την παράνομη προσάρτηση ουκρανικού εδάφους.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ - ΜΠΟΡΕΛ

Πηγή:thetoc.gr

About Post Author